Spiritueel Ondernemen met Wendy Koning

Liever luisteren dan lezen?
Klik dan op de oranje play-button hieronder.

Er komt zoveel bij het ondernemen kijken, dat je als coach soms door de bomen het bos niet meer ziet.

Ik kan me dat als ondernemerscoach heel goed voorstellen. Want de een roept dit en de ander zegt dat. En dan ben je net lekker bezig, en dan komt er weer iemand voorbij die iets totaal anders zegt. Waardoor je weer gaat twijfelen. En niet weet wat nou de juiste manier is.

Ook ik kwam dit heel veel tegen in het begin. Want op een gegeven moment had ik besloten dat ik meer uit mijn praktijk wilde halen dan het er maar een beetje bij te doen. En daardoor merkte ik al snel dat af een toe een leuk berichtje plaatsen op social media niet meer genoeg was. En dat ik iets met ondernemen moest. 

Maar wat?

Het liefst wil je gewoon coachen

Ik had werkelijk geen idee wat er allemaal bij het ondernemen kwam kijken. Hoe het allemaal werkte. 

En heel eerlijk gezegd, ik wou gewoon heel graag mensen coachen.

Misschien herken jij dat ook wel, dat je het liefste gewoon bezig wilt zijn met het coachen. Dat je mensen verder wilt helpen. En dat je helemaal niet zit te wachten op al die ondernemersdingen die je er nu ineens bij moet doen.

Maar ja, om te kunnen coachen heb je natuurlijk wel klanten nodig. En om klanten te krijgen is het weer nodig om te ondernemen.

Waar begin je?

Alleen, waar begin je als je totaal geen idee hebt hoe het ondernemen werkt? En hoe weet je wat de juiste dingen zijn om te doen? 

Want het ondernemen is een totaal andere tak van sport dan het coachen. Je kunt nog zo’n goede coach zijn, maar dat betekent niet dat je automatisch ook een goede ondernemer bent.

En er daarbij worden er op internet en social media zoveel verschillende dingen geroepen over wat je zou moeten doen om een succesvol bedrijf op te bouwen, dat je al snel door de bomen het bos niet meer ziet.

met-alles-tegelijk-bezig-ondernemen-wendy-koning

Van alles tegelijk doen

Een van de grote valkuilen van ondernemers is dat ze vaak met van alles tegelijk bezig zijn. Dat ze iets tegenkomen en daarmee blindelings aan de slag gaan. 

En als ze weer wat anders zien of lezen, dan gaan ze daar weer mee aan de slag. Vaak als het een nog niet is afgerond, gaan ze alweer aan de slag met het ander.

Er is dan totaal geen structuur of richting. Het is meer ‘hap-snap’ bezig zijn. En dat is niet wat ondernemen is. Sterker nog: het helpt je geen meter vooruit als je op deze manier aan het ondernemen bent.

Onzekerheid

En daarnaast zorgt hap-snap ondernemen vaak ook voor een stukje onzekerheid. Omdat je wel met van alles bezig bent, maar tegelijkertijd niet verder komt met je praktijk.

Je weet dat je iets ‘moet’ met je ideale klant. Met een weggever. Een funnel (ofwel strategie om betalende klanten te krijgen). Marketing. Zichtbaar zijn. Verkopen. 

Maar wat precies? En hoe precies?

Whaaaaaaa!!!!

Ik weet natuurlijk niet waar jij nu precies staat op dit moment in jouw ondernemersproces, dus ik kan je jammer genoeg nu geen concrete tips en richting geven voor de stappen die jij persoonlijk nu het beste kunt nemen met je praktijk.

Maar met de tips hieronder kom je alvast wel een heel eind.

En wanneer je het fijn vindt als ik toch even persoonlijk met je meedenk, kijk dan hier voor de mogelijkheden voor een gratis Strategiesessie.

Tips voor structuur en richting met je praktijk

Doe alleen wat bijdraagt aan je doel

Kijk eens naar het punt waar je nu staat met je praktijk.

En kijk daarna waar je naartoe wilt.

Wanneer je weet waar je naartoe wilt, dan heb je een doel. Een eindbestemming. En dan kun je je vanaf nu bij alles wat je doet afvragen of dit bijdraagt aan het behalen van je doel.

Vraag jezelf dus bij elke taak af: “Brengt dit mij dichterbij mijn doel?”

Ja? Super! Ga zo door.

Nee? Stop. En vraag jezelf af: “Wat brengt mij wél dichterbij mijn doel?”

doelen-gemotiveerd-blijven-wendy-koning

Neem niet alles zomaar aan

Neem niet alles wat je voorbij ziet komen of wat je wordt verteld over het ondernemen automatisch voor waarheid aan. Want er wordt gewoon heel veel gedeeld. En niet alles is even effectief. Of het is niet effectief als je het op de verkeerde manier toepast. Of omdat het niet past bij jou en bij jouw ideale klant.

Wees je er daarom bewust van wat jij voor jezelf aanneemt. En waarmee je serieus aan de slag gaat.

Maak het kleiner

Heb je weleens taken waar je enorm tegenop ziet? En ben je dit steeds weer aan het uitstellen? Grote kans dat je deze taak in je hoofd onbewust groter hebt gemaakt dan dat het werkelijk is.

Laatst was er nog zo’n situatie bij een deelnemer van mijn programma ‘Op en top Ondernemer’. 

Ze zat enorm aan te hikken tegen het schrijven van de e-mailserie na haar weggever. Ondanks de word-template met een complete e-mailserie die ze zo kon downloaden en bijna 1-op-1 kon overnemen uit de kennisbank in mijn programma ‘Op en top Ondernemer’.

Splits de taak op

Ze wist niet waardoor het kwam dat ze er zo tegenop zag. Maar ze was het dus wel steeds weer opnieuw aan het uitstellen. Tijdens de Coach Call hebben we deze taak toen opgesplitst in meerdere, kleinere taken. 

Dus niet de taak: een hele e-mailserie schrijven. Maar eerst de 1e e-mail schrijven. En daarna de tweede. Etc.

Het proces is hetzelfde. Het resultaat ook. Maar door het in kleinere stukjes te hakken kon zij het beter overzien. En leek het niet meer zo’n enorme taak, waardoor ze er nu een stuk minder tegenop zag.

Stap voor stap

Doe de dingen die nodig zijn om je praktijk van de grond te krijgen stap voor stap.

Het hoeft niet allemaal binnen 1 dag klaar. Het hoeft ook niet allemaal tegelijk. Sterker nog: het werkt juist averechts als je met van alles tegelijk bezig bent. Want de kans is groot dat je daardoor uiteindelijk niks volledig afrondt. En dat het allemaal ‘net-niet’ is. Waardoor je ook ‘net-niet’ resultaten krijgt. En dat willen we natuurlijk niet.

Rond daarom eerst een taak of project helemaal af. En ga dan pas naar de volgende. Je zult zien dat je hierdoor veel meer gedaan krijgt. En doordat je de dingen afrondt, kom je ook steeds verder met je praktijk.

En daarbij: elke keer als je iets hebt afgerond, creëer je een succeservaring. Wat weer goed is voor je zelfvertrouwen.

Het levert je dus heel veel op door je taken eerst helemaal af te ronden.

Wat heb je nodig?

Als je even vast zit of als het allemaal even teveel wordt in het ondernemen, vraag jezelf dan af: “Wat heb ik nodig om weer verder te kunnen?” Of: “Wat mis ik op dit moment?”

Het kan zijn dat je bijvoorbeeld bepaalde kennis mist. Of vaardigheden. Of dat je erachter komt dat je iets nodig hebt waardoor je de focus weer terugkrijgt. Of dat je wordt overvallen door je onzekerheden en daar eerst iets mee moet om weer verder te kunnen.

Door jezelf deze vragen te stellen neem je het heft in eigen hand. En ben je automatisch gericht op het vooruit blijven gaan. Want als je niks doet, dan gebeurt er ook niks. En dan loop je het risico dat je stil blijft staan. En stilstand is achteruitgang. Zeker in het ondernemen.

Overzicht creëren

Op de momenten dat je door de bomen het bos niet meer ziet, dat het je allemaal even teveel wordt en je geen idee hebt waar je mee bezig bent of wat je te doen staat, neem dan voor jezelf even de tijd om overzicht te creëren.

overzicht-creeren-ondernemen-wendy-koning

Pak pen en papier en schrijf op waar je allemaal mee bezig bent. En waar je mee aan de slag wilt (dus wat er in je hoofd zit). Vaak nadat je alles op papier hebt gezet, overzie je het weer beter. Waardoor vaak ook de volgende stap ineens weer helderder is.

Extra tip: bepaal aan de hand wat je hebt opgeschreven gelijk wat nu je eerstvolgende stap wordt. En je tweede. En je derde. Etc.

Focus

Hét woord om serieuze stappen voorwaarts te maken met je praktijk: Focus. En vooral de juiste focus. Wees je er bewust van waar je je op focust wanneer je bezig bent voor je praktijk.

Laat je niet afleiden door allerlei dagelijkse dingen, zoals je telefoon, social media of door andere mensen die iets van je willen. Maar ook niet door je eigen onzekerheden, angsten, twijfels of die vervelende stemmetjes in je hoofd.

“Alles wat je aandacht geeft groeit.”

Geef je aandacht alleen aan de dingen waar je mee bezig bent en die jou verder helpen. En je zult zien dat alles een stuk makkelijker en effectiever gaat.

Nummer 1 prioriteit

Houd voor ogen waarom je met je praktijk bent begonnen. En houd het doel voor ogen dat jij met je praktijk wilt bereiken.

Zorg ervoor dat datgene wat jij wilt bereiken met je praktijk vanaf nu jouw nummer 1 prioriteit is.

En laat daar niks of niemand meer tussendoor komen.

focus-ondernemen-praktijk-coach-wendy-koning

Coaching of training volgen

De laatste tip die ik je graag meegeef is: ga aan de slag met een goede businesscoach of ondernemerscoach. Niet met de eerste de beste. Maar ga op zoek naar een coach die te bieden heeft wat jij in deze fase van jouw ondernemersproces nodig hebt.

Want er zijn heel veel businesscoaches en ondernemerscoaches. En er zijn ook heel veel ondernemersprogramma’s die je kunt volgen. En al deze coaches en programma’s hebben weer net iets anders te bieden. 

Daarom is het belangrijk om een coach of programma te kiezen dat aansluit bij de fase waar jij nu in zit met het opbouwen en laten groeien van je praktijk.

Hierdoor gaat alles voor je veranderen

Uit ervaring kan ik je vertellen dat door met een expert aan de slag te gaan, alles voor je gaat veranderen. En ook voor je praktijk.

Want, zoals ik al eerder schreef, ik had in het begin ook geen idee wat ik allemaal moest doen om mijn praktijk van de grond te krijgen. En daarom ben ik in de loop der jaren zoveel coaching en trainingen gaan volgen. Om het te leren. 

En ik weet zeker dat ik anders nu niet had gestaan waar ik nu sta met mijn praktijk. Als ik überhaupt had doorgezet en onderweg dan nog niet had opgegeven van ellende omdat ik niet had verder gekomen.

Een goede coach helpt je namelijk om te groeien in je ondernemersproces. Kijkt met je mee welke stappen je het beste kunt zetten. En is er voor je op de momenten dat je even niet weet hoe je verder moet. Alles met als doel om jou verder te helpen.

ondernemen-twijfels-durven-doen-powerinyou-wendykoning

Wat ik voor je kan doen…

Als ondernemerscoach help ik in mijn programma ‘Op en top Ondernemer’ coaches die heel graag mensen willen helpen, maar zich nog heel onzeker voelen over het zichtbaar zijn en het ondernemen.

Ik help ze om af te rekenen met al hun onzekerheden die nog in de weg zitten. En ik leer ze hoe het ondernemen werkt. En wat er allemaal nodig is om hun praktijk van de grond te krijgen.

Daarbij help ik ze om een duidelijke strategie (ook wel funnel genoemd) voor hun praktijk neer te zetten die bij ze past. Want dat is wat ik persoonlijk heel belangrijk vindt: dat mijn klanten een manier van ondernemen, marketing en zichtbaar zijn vinden die bij ze past.

Als dit op dit moment precies is wat jij nu nodig hebt, vraag dan gerust een vrijblijvend gesprek met me aan om te kijken wat ik hierin voor jou kan betekenen.

Of iemand anders…

En kijk anders naar een andere coach of programma die jou verder kan helpen met je praktijk. Want door alles zelf te blijven uitzoeken en te blijven aanrommelen kom je lang niet zo ver als dat je dat samen met een expert doet. En zeker niet zo snel.

Nooit meer afgeremd worden

Dankzij de bovenstaande tips hoef je je nu nooit meer te laten afremmen omdat je door de bomen het bos niet meer ziet.

Het is voor iedereen mogelijk om een goedlopende praktijk op te bouwen.
Ook voor jou.
Je moet alleen wel de juiste stappen zetten.

Neem 100% verantwoordelijkheid voor de dingen die je doet.
En voor de resultaten die je bereikt.

Zorg ervoor dat je elke keer de focus terug pakt, als je ‘m dreigt kwijt te raken.

Dat je voor jezelf weer helder krijgt wat jouw volgende stap is, als je het even niet overziet.

Houd je doel voor ogen.

En doe alleen nog maar de dingen die je dichterbij je doel brengen.

Want dan ga jij alles bereiken wat je wilt met je praktijk.

Veel succes!

Vond je dit interessant? En wil je meer Tips & Inspiratie ontvangen om te groeien als Ondernemer en om een goedlopende Coachpraktijk op te bouwen? Laat dan hier je e-mailadres achter voor mijn wekelijkse GroeiTips & Inspiratie.

Voel je vrij om dit blog via de knoppen hieronder te delen met andere ondernemers die hier ook hun voordeel uit kunnen halen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

50%

Je bent er bijna!

Waar mag ik de Checklist naartoe sturen?

*Met mijn inschrijving geef ik toestemming aan Power in You om mijn gegevens te verwerken op de manier zoals omschreven in de privacy verklaring.

Deze website gebruikt cookies om de website en mijn aanbod nog beter te maken. Meer over de cookies kun je lezen in mijn privacyverklaring.