Spiritueel Ondernemen met Wendy Koning

Liever luisteren dan lezen? Klik dan op de oranje play-button hieronder.

De juiste tarieven bepalen is voor veel coaches een moeilijk punt.

Want wat vraag je als coach?

Hoe bepaal je je tarief?

En hoe zorg je ervoor dat mensen jou dit tarief gaan betalen? Zelfs als jouw doelgroep het geld er niet voor heeft.

Je eigen gedachten

En dan zijn er ook nog die bekende gedachten als:

“Kan ik het wel waarmaken?”

“Zou iemand mij dit écht gaan betalen?”

“Straks vinden ze me te duur.”

Het lastige met tarieven is, dat niemand anders jouw tarieven kan bepalen dan jij. En tegelijkertijd is dit ook weer een groot voordeel, want jij hebt als coach de vrijheid om te vragen wat jij zelf wilt. En daarmee kun jij dus ook zelf de hoogte van je inkomen gaan bepalen.

De meeste coaches vragen te weinig

Wat ik om me heen zie is dat de meeste coaches – naar mijn mening – veel te weinig vragen voor hun diensten.

Vaak omdat ze bang zijn dat ze anders geen klanten krijgen. Of denken dat hun doelgroep er het geld niet voor heeft. Dat mensen het te duur vinden. Of omdat ze het zichzelf niet waard vinden om een hoger tarief te vragen, omdat ze nog te onzeker zijn of (in hun ogen) nog niet voldoende kennis hebben.

Jezelf klein houden

Maar het kan ook dieper zitten. En dit klinkt misschien gek, maar de angst voor succes kan ook een rol spelen wanneer iemand te weinig vraagt.

angst-succes-ondernemerscoach-wendy-koning

Of dat je jezelf onbewust liever nog even klein houdt. Want dan hoef je het ook nog niet waar te maken.

Omdat ik bijna zeker weet dat jij je als coach herkent in de dingen hierboven, ga ik jou in dit blog helpen om voor jezelf het juiste tarief te bepalen.

En dat niet alleen…

…want ik vertel je ook hoe je ervoor kunt zorgen dat jouw ideale klant jou dit tarief graag betaalt.

Omdat het de eerste keer is

Ik maak het elke keer weer mee bij mijn klanten als we het over tarieven hebben. Dat ze een veel lager bedrag vragen dan ze eigenlijk zouden willen. Zeker wanneer ze iets voor het eerst doen. Nog niet zo lang bezig zijn. Nog niet zoveel mensen hebben geholpen. Of denken dat hun doelgroep het geld er niet voor heeft.

Omdat mijn klanten vijf dagen per week mijn persoonlijke coaching en support krijgen in de speciale besloten Facebookgroepen, kan ik ze daar elke keer gelijk in prikkelen wanneer het ter sprake komt.

Niet gelijk antwoord geven

Laatst nog. Een klant van mij was gevraagd om een lezing te geven. Hoewel ze het heel spannend vond om een lezing te gaan geven, ging ze in gesprek met de organisator. Aan het eind van het gesprek vroeg hij wat voor tarief ze vroeg voor haar lezing.

Op dat moment klapte ze dicht. Ze wist even geen antwoord te geven. Het was immers de allereerste keer dat ze een lezing ging geven.

Gelukkig had ze toen nog niet gelijk antwoord gegeven. En aangegeven dat ze erop terug zou komen.

Ze deelde het tarief dat ze wilde vragen

Want toen ze haar verhaal deelde in de Facebookgroep en schreef welk tarief ze wilde vragen, triggerde me dat gelijk om haar hierin nog wat uit te dagen. Tja, je bent ondernemerscoach of niet, hè.

En begrijp me niet verkeerd, want ik bepaal voor NIEMAND van mijn klanten welk tarief ze moeten vragen.

Maar als ik denk: “Hmmmm….. eens kijken wat daar nog mogelijk is”, dan ga ik ervoor.

prikkelende-vragen-ondernemerscoach-wendy-koning

Prikkelende vragen

Dat doe ik door een aantal prikkelende vragen te stellen. Met als doel om iemand in een breder kader te laten denken. Om de dingen vanuit een ander perspectief te laten zien.

We hebben immers allemaal onze eigen tunnelvisie. Ons eigen ‘model van de wereld’. Vanuit waar we de dingen zien. En dus ook het tarief bekijken dat we in ons hoofd hebben.

Terwijl je, op het moment dat je buiten die tunnelvisie gaat denken en buiten je eigen model van de wereld gaat kijken, ineens weer heel andere mogelijkheden ziet.

Ik begon haar te prikkelen door het stellen van een paar vragen over wat de mensen in de zaal hiervoor zouden krijgen. Wat het resultaat zou zijn voor deze mensen. En wat het zou opleveren voor de organisatie.

Ze kreeg vijf keer zoveel

Het werd een mooi en bijzonder heen en weer gesprek in de Facebookgroep, waarin ik haar elke keer na een antwoord weer een volgende vraag stelde. Dat is het voordeel van elke dag coaching en support kunnen geven.

Want uiteindelijk heeft ze besloten om maar liefst vijf keer zoveel te gaan vragen als wat ze in eerste instantie in gedachten had. En voordat ik het wist, had ze de mail met haar prijsvoorstel verstuurd naar de organisator.

En wat denk je? Hij ging gelijk akkoord.

Wat betekent dat ze nu voor dezelfde lezing die ze anders ook zou hebben gegeven, geen € 50,- kreeg, maar € 250,-.

Dat was voor mij weer een heel mooi voorbeeld van hoe de juiste coaching je kan helpen om heel snel te groeien als ondernemer. En daardoor ook met je praktijk. Want ze had hiermee natuurlijk ook ineens vijf keer zoveel omzet. En tel daar nog de boost aan zelfvertrouwen bij op.

zelfvertrouwen-ondernemen-coach-powerinyou

Belemmerende overtuigingen

We houden onszelf vaak veel te klein.

Het zijn onze eigen belemmerende overtuigingen die ons in de weg zitten.

Waardoor de meeste coaches niet het tarief vragen dat ze eigenlijk zouden willen.

De meeste coaches kiezen voor de veilige weg. En gaan een beetje rond hetzelfde tarief zitten, wat andere coaches in hun vakgebied ook vragen.

Alleen, wanneer je een gemiddeld tarief vraagt, dan hoor je ook tot de gemiddelde groep coaches.

En de vraag is of je dat wilt.

Gemiddeld is niet genoeg

Want wanneer je echt serieus een goedlopende praktijk wilt opbouwen, is tot het gemiddelde behoren niet genoeg. Daarvoor is het nodig om je kop boven het maaiveld uit te steken. Jezelf neer te zetten als dé expert in jouw vakgebied. En natuurlijk komt daar meer bij kijken dan je tarieven, maar dit is wel één van de onderdelen daarvan.

Mensen willen de beste

Weet je, uiteindelijk willen mensen het liefst de beste. Ze willen de expert. En mensen zijn bereid om meer te betalen voor de expert, dan voor de gemiddelde coach. Klinkt logisch, toch?

Om jou in dit blog ook alvast wat te prikkelen over je tarieven, stel ik je graag deze twee vragen:

“Wil jij dat mensen jou kiezen om je (lage) tarief?”

Of:

“Wil je dat mensen jou kiezen om de waarde die jij hebt te bieden?”

Wanneer jij wilt dat mensen jou kiezen om je lage tarief, dan is de rest van dit blog waarschijnlijk niet zo interessant voor je. Maar wanneer jij wilt dat mensen jou gaan kiezen om de waarde die jij als coach hebt te bieden, lees dan zeker verder.

Ik voelde het gelijk

Zelf had ik al vanaf het allereerste begin het gevoel dat ik niet bij de gemiddelde groep coaches behoorde. En daar ook niet bij wilde horen. En dat klinkt misschien gek uit de mond van deze nuchtere ‘doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg’ Volendamse, maar op dat punt voelde het anders.

Ik verdiepte mij namelijk als enige van mijn NLP opleiding vanaf dag 1 elke dag, elke avond en elk weekend in NLP (Neuro Linguïstisch Programmeren) en in alles wat daarmee te maken had.

Ik begon al binnen de eerste drie maanden van de opleiding met de eerste oefen-klanten, waarbij ik al heel snel positieve resultaten wist te behalen.

Daardoor vroeg ik nadat ik uitgeoefend was, al gelijk een hoger tarief dan de gemiddelde coach in mijn vakgebied (ik hielp toen nog iedereen).

En mensen betaalden mij het tarief dat ik vroeg gewoon. Wil niet zeggen dat ze het goedkoop vonden, maar ze hadden het er wel voor over.

Je hoeft niet iedereen te helpen

Niet iedereen werd klant hoor, maar dat hoeft ook niet. Want ik had in die tijd al snel geleerd dat ik niet iedereen hoefde te helpen.

Ik focus me dan ook alleen op de mensen die bereid zijn om in zichzelf en in hun groei en ontwikkeling te investeren. En die krijgen van mijn het allerbeste wat ik te bieden heb.

Een bijkomend voordeel is, dat ik nu elke dag werk met de mensen met wie ik het liefste werk en waar ik heel veel energie en voldoening van krijg. Hoe mooi is dat?

Eigen overtuigingen over geld

Nog een andere reden waarom veel coaches niet het tarief durven te vragen dan dat ze eigenlijk zouden willen, is omdat ze zelf nog wat belemmerende overtuigingen hebben over geld.

Bijvoorbeeld omdat er in het gezin vroeger nooit geld was. Of omdat ze hebben meegekregen dat ze niks waard zijn. Of dat ze zuinig moeten zijn met hun geld. Of dat geld altijd voor problemen heeft gezorgd.

geen-geld-coaching-wendy-koning

En dan hebben we natuurlijk nog de bekendste overtuiging die mensen het meest belemmert: “Ik heb geen geld.”

Mijn klanten hebben bijna nooit geld

Ik maak het regelmatig mee dat iemand zich aanmeldt voor mijn programma ‘Op en top Ondernemer’ en er eigenlijk het geld niet voor heeft. 

Toevallig afgelopen week nog.

Mijn klanten hebben immers nog geen goedlopende praktijk. Laat staan dat ze al betalende klanten hebben. En geld verdienen met hun praktijk.

Ik maak het ook regelmatig mee dat iemand zichzelf helemaal vastzet met de overtuiging ‘ik heb geen geld’. En vervolgens niet gaat meedoen, terwijl ze wel heel graag wil.

Wat heel jammer is, want als je als coach jezelf al vastzet met deze beperkende overtuiging, dan wordt het best lastig om zelf wel met volle overtuiging geld te gaan vragen voor je eigen coaching. Of om hogere tarieven te gaan vragen.

Het is allemaal mindset

Ik geloof dat er altijd manieren zijn om aan geld te komen. Geld is immers overal. Mensen moeten het alleen wel willen zien. En bereid zijn om er alles voor te doen om het bij elkaar te gaan krijgen.

Ik heb dit zelf ook meerdere keren ervaren. Want juist op mijn zwaarste financiële dieptepunten wilde ik flinke bedragen investeren in businesscoaching en ondernemerstrainingen. 

En niet alleen omdat ik het wilde, maar ook omdat het moest. Want ik wist dat het anders sowieso niks zou worden met mijn praktijk.

En nee, ik had het geld niet meer op mijn rekening staan. Want ik had mijn baan al een tijdje daarvoor opgezegd en ik had nog geen klanten in mijn praktijk, dus ik had geen inkomen.

Maar ik meldde me gewoon aan voor een coachtraject of training. En dan moest ik wel zorgen dat ik het geld bij elkaar kreeg. En precies om die reden lukte het altijd.

Er is altijd een manier

Ik zal je eerlijk vertellen dat het echt niet altijd makkelijk was, maar als je gelooft dat het je gaat lukken, dan gaat het ook lukken.

geld-ondernemerscoach-bij-elkaar-krijgen-wendy-koning

En dan openen zich ook ineens ook mogelijkheden die je anders niet zou zien.

En daarom weet ik zeker dat als iemand écht heel graag wil, hij of zij ervoor zorgt dat het geld er hoe dan ook komt.

Neem daarom deze belangrijke ondernemersmindset met je mee.

Want dan hoef jij je tarieven niet laag te houden vanuit angst dat mensen jou dat bedrag niet kunnen of willen betalen.

Mensen die écht heel graag door jou gecoacht willen worden, zorgen er echt wel voor dat ze het geld bij elkaar krijgen.

Jouw tarieven

Laten we nu eens gaan kijken naar jouw tarieven. Om jou te helpen om voor jou en je praktijk de juiste tarieven te ontdekken, stel ik je hieronder vier vragen. Pak pen en papier en beantwoord de vragen één voor één.

Vraag 1:

Wat zijn jouw huidige tarieven?
Of als je nog geen tarieven hebt bepaald: Wat voor tarieven heb jij in je hoofd om te gaan vragen?

Vraag 2:

We gaan nu kijken naar de waarde van jouw aanbod.

Wat levert jouw coaching op voor jouw ideale klant?
Omschrijf wat het resultaat is voor een klant na jouw coaching of training.

Wanneer je dit hebt staan, kijk daar dan eens naar. En vraag jezelf af welke waarde in geld je hieraan kunt koppelen.

Dus wat zou het voor iemand waard zijn als hij/zij de rest van zijn/haar verdere leven zonder dit probleem verder kan leven? Of in ieder geval anders met het probleem kan omgaan?

Vraag 3:

Stel dat je je eigen beperkende overtuigingen en gedachten even aan de kant zet, welk tarief zou jij het liefste willen vragen?

Vraag 4:

Wat houd je tegen om nu al dit tarief te gaan vragen?

Ga staan voor jouw waarde

Wanneer jij gaat staan voor de waarde die jij hebt te bieden, dan kun jij elk tarief vragen wat je wilt.

tarieven-coaching-waarde-wendy-koning

Hou jezelf niet klein door te denken dat mensen jou dat niet gaan betalen. Maar ga op zoek naar de mensen die bereid zijn om in zichzelf te investeren. Of ze het geld nou wel of niet op de plank hebben liggen.

Want als jij perfect weet aan te sluiten bij wat jouw ideale klant zoekt en nodig heeft, dan is geld nooit een probleem.

Dan is het voor een potentiële klant geen kwestie van: “Ik heb geen geld.”

Dan is het een kwestie van: “Ja, ik ga ervoor, want dit is wat ik nodig heb. En ik zorg ervoor dat ik het geld bij elkaar krijg.”

Mensen zeggen ‘Nee’

Natuurlijk gebeurt het ook regelmatig dat iemand ‘Nee’ zegt op je aanbod.

Dat hoort erbij.

En dat is natuurlijk helemaal prima.

Blijf daar niet te lang bij stilstaan.

En geef je aandacht en energie aan de mensen die jou wel graag willen betalen. Die wel klant bij je worden. Want dat zijn de mensen voor wie jij écht het verschil kan maken.

Ga ervoor

Ga staan voor het tarief dat jouw coaching waard is.

En vind de mensen die het jou graag betalen.

Want daarmee behaal je niet alleen de beste resultaten met jouw coaching, maar het zijn ook nog eens de meest gemotiveerde mensen om mee te werken.

En onthoud: jouw ideale klant heeft het ervoor over.

Die zorgt ervoor dat hij/zij het geld bij elkaar krijgt.

Zorg er daarom voor dat je jouw ideale klant helemaal helder hebt.

Maak voor jouw ideale klant het ideale aanbod.

En de rest gaat (bijna) vanzelf.

Succes!

Vond je dit interessant? En wil je meer Tips & Inspiratie ontvangen om te groeien als Ondernemer en om een goedlopende Coachpraktijk op te bouwen? Laat dan hier je e-mailadres achter voor mijn wekelijkse GroeiTips & Inspiratie.

Voel je vrij om dit blog via de knoppen hieronder te delen met andere ondernemers die hier ook hun voordeel uit kunnen halen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

50%

Je bent er bijna!

Waar mag ik de Checklist naartoe sturen?

*Met mijn inschrijving geef ik toestemming aan Power in You om mijn gegevens te verwerken op de manier zoals omschreven in de privacy verklaring.

Deze website gebruikt cookies om de website en mijn aanbod nog beter te maken. Meer over de cookies kun je lezen in mijn privacyverklaring.