Spiritueel Ondernemen met Wendy Koning

Luister je liever dan dat je leest? Klik dan op de oranje play-button hieronder.

Als ik één ding de afgelopen jaren op de harde manier heb geleerd, is het wel dat wanneer je een eigen praktijk hebt, je nog niet per se gelijk ondernemer bent.

En van wat ik om me heen hoor en zie bij andere coaches, ben ik niet de enige.

Sowieso merk ik dit ook vaak bij mijn klanten wanneer we nog aan het begin van mijn programma ‘Op en top Ondernemer’ staan. Wat ook logisch is, want dit is een belangrijk onderdeel waar we in mijn 6-maanden programma mee aan de slag gaan.

Hobby of bedrijf

Een tijdje geleden had ik hierover een mooi gesprek met een nieuwe klant. Zij heeft al jaren een eigen bedrijf. Ze doet daar af en toe – naast haar baan in loondienst – hele leuke klussen mee. Dan is ze helemaal in haar element. Dan doet ze de dingen waar ze zó blij van wordt. En dat wil ze het liefste elke dag doen.

Alleen voelde ze zich nog geen ondernemer. Waardoor ze steeds maar niet de stap met haar bedrijf maakte om haar droom écht te gaan waarmaken. Misschien ook omdat ze naast haar bedrijf (nog) een baan in loondienst had. Maar met name omdat ze zichzelf niet zag als ondernemer.

"Wanneer je jezelf niet ziet als ondernemer, dan ben je het ook niet"

Van je hobby je werk maken

Als je je geen ondernemer voelt of als je jezelf niet ziet als ondernemer, blijft het meestal meer bij een hobby. Iets dat je ‘erbij’ doet. Bijvoorbeeld naast een baan in loondienst. Af en toe een klant. Gewoon omdat je het leuk vindt om te doen. 

Waar overigens helemaal niks mis mee is. 

Maar wanneer je van je hobby je werk wilt maken, is er meer nodig dan het alleen maar leuk vinden om te doen.

praktijk-opbouwen-coach-wendy-koning

Ondernemen is een vak

Een vak apart, is mijn ervaring inmiddels.

 Je kunt nog zo goed zijn in jouw vakgebied.
Nog zoveel kennis hebben van je vak. 
Nog zulke goede resultaten behalen bij de mensen die je helpt.
Maar dat maakt je nog geen ondernemer

Zelfs niet wanneer je misschien al een website hebt, een Kamer van Koophandel inschrijving, visitekaartjes en/of een Facebook Pagina voor je bedrijf.

Daar komen de meeste coaches vaak al snel achter wanneer ze net zijn begonnen.

De meeste coaches missen dat stukje

Want vaak begint iemand een eigen praktijk vanuit een passie. Vanuit het gevoel dat ze van betekenis willen zijn voor een ander. Of vanuit een opleiding die ze hebben gevolgd. Ze willen gewoon coachen. En mensen helpen.

Maar dan begint ook gelijk het ondernemen. Want hoe krijg je die mensen die jij zo graag wilt helpen in je praktijk?

En dat is nou precies het stuk waar tijdens de meeste coachopleidingen niet of nauwelijks aandacht aan wordt besteed.

De positieve kanten van ondernemen

Ondernemen heeft heel veel positieve kanten. Denk bijvoorbeeld aan:

Maar er is ook een andere kant...

Waar ik de afgelopen jaren (met héél veel vallen, soms zelfs keihard) achter ben gekomen is dat ondernemen niet alleen maar rozengeur en maneschijn is. Lang niet zelfs.

Als OndernemersCoach en MindsetExpert klinkt dit misschien niet heel positief. Maar ik vertel je liever hoe het echt is, dan dat ik je de illusie mee geef dat ondernemen helemaal vanzelf gaat. Dat de klanten vanzelf voor je in de rij staan. En dat je er niks voor hoeft te doen. Alleen maar omdat jij goed bent in je vak.

Want zo werkt het nu eenmaal niet in het ondernemen. En daarom leer ik je er liever mee omgaan. Zodat je je in het échte ondernemen staande weet te houden. Dat jij straks door blijft gaan waar anderen stoppen. Dat je zo snel mogelijk weer opstaat wanneer je valt. En met nóg meer daadkracht weer doorgaat. 

Alles met als doel om datgene te gaan bereiken wat je voor ogen hebt met je praktijk.

De andere kant van het ondernemen:

Als je dit zo leest, is het ook niet zo gek dat zo’n 40% van de startende ondernemers binnen twee jaar alweer stopt.

Want als je niet weet hoe je met de bovenstaande punten kunt omgaan, wordt het een zware dobber in het ondernemen. En ik kan me goed voorstellen dat er genoeg zijn die dan liever weer stoppen. Want dat is immers de makkelijkste en veilige weg. En ons brein kiest nu eenmaal automatisch de weg van de minste weerstand.

Zie je het nog zitten?

Nee? Lees dan verder…

Ja? Lees dan verder…

Ondernemen is nooit saai

Want tegelijkertijd maakt dit het ondernemen juist heel uitdagend. Het is nooit saai. Er is altijd wat te beleven. Je blijft altijd uitgedaagd. En er is altijd wat te doen.

Je moet alleen wel even weten hoe je met die uitdagingen om kunt gaan. Zodat je ook door kunt gaan wanneer het bijvoorbeeld even tegenzit. Wanneer het niet zo gaat zoals je wilt. Of wanneer je even niet weet hoe je verder moet.

Wat is jouw reden?

De meeste coaches zijn niet zomaar even hun praktijk begonnen. Ze zijn begonnen met een reden. Met een hele goede reden. Het is goed om regelmatig terug te denken aan deze reden. Aan jouw reden.

Vraag je zelf zo nu en dan af waarom je destijds met je praktijk bent begonnen. Waarom wilde je het zo graag? Wat had je voor ogen met je praktijk toen je net begon? Wat wilde je zo graag gaan bereiken?

Want dit is de plek waar jouw motivatie zit.
Die zit in jouw ‘waarom’.
En die motivatie zorgt dat je ervoor blijft gaan, ondanks de obstakels die je onderweg tegenkomt.

Daarom is het goed om jouw waarom regelmatig weer even op te roepen. Zodat je voor ogen blijft houden waar je het voor doet.
En waarom het zo belangrijk voor je is om door te blijven gaan.

Ondernemersbloed zegt niet alles

Zelf kom ik uit een ondernemersfamilie. 

Mijn vader heeft samen met mijn oom 33 jaar lang een succesvol tegelzettersbedrijf met een tegelshowroom gehad. Mijn opa was boer. En de familie van mijn moeders kant had bijna allemaal een eigen slagerij.

Maar ik kan je vertellen, ondanks dat er ondernemersbloed door me heen stroomt, heb ik de ondernemersvaardigheden niet geërfd.
Wel de drive om ondernemer te worden, wat ik eigenlijk pas op mijn 34e wist. Want daarvoor was dat nog nooit in mijn hoofd opgekomen. 

Maar het ondernemen zelf heb ik echt moeten leren. Dat zat er niet automatisch bij.

Dus het maakt helemaal niet uit of je wel of niet bent opgegroeid in een ondernemersfamilie. 

Het gaat erom wat jij ermee doet. Welke acties jij neemt. Wat je ervoor over hebt om te leren ondernemen. En om een goedlopende praktijk op te bouwen. 

Wanneer je het ‘erbij’ doet

Van 2014 tot begin 2017 deed ik mijn bedrijf nog naast mijn baan in loondienst. Daardoor hoefde ik in die periode niet te ondernemen. Het was altijd superleuk als ik een nieuwe klant kreeg. En voor ‘erbij’ was het prima zoals het ging. Dus met ondernemen hoefde ik toen nog niet bezig te zijn. Ik had immers mijn inkomen uit mijn vaste baan.

Totdat ik eind 2016 besloot om mijn vaste baan in loondienst op te zeggen. En niet omdat mijn bedrijf al zo’n groot succes was. En dat ik er al zoveel mee verdiende. In tegendeel. Want ik haalde er toen met die paar klanten nog lang niet mijn inkomen uit. Het kwam niet eens in de buurt.

Ik wist dat ik niet verder kon groeien

Maar ik wist dat mijn bedrijf nooit verder kon groeien als ik het ‘erbij’ bleef doen. Ik kon mijn aandacht en mijn energie er namelijk niet voor de volle 100% op richten. Als ik net een dag lekker bezig was met mijn bedrijf, dan moest ik de dag erna weer aan het werk. Het schoot dus voor geen meter op. Tenminste, niet zoals ik zou willen. Want ik had toen al grootste plannen.

En ja, het was het een grote stap om de zekerheid van een vaste baan en een vast inkomen op te zeggen. Een héle grote stap. En vooral ook heel erg eng en spannend. Maar toch heb ik geen moment getwijfeld. Omdat ik er toen al van overtuigd was dat ik van mijn bedrijf een succes ging maken.

klanten-staan-niet-in-de-rij-powerinyou

De klanten stonden voor mij niet in de rij: wat raar…

Op 1 april 2017 begon het dan echt: ondernemen. Want vanaf die datum had ik er geen baan meer naast. Geen vast inkomen meer. Ineens moest ik zelf voor mijn inkomen zorgen. En daardoor leerde ik al heel snel dat ondernemen een vak apart was.

Ik had namelijk echt de illusie dat de klanten vanzelf naar me toe zouden komen. Dat ze in de rij stonden om met mij te gaan werken. Ik was er immers helemaal klaar voor. Ik had iets geweldigs neergezet. Ik had zelfs een nieuwe website laten maken. Met een compleet nieuw en zeer uitgebreid aanbod.

Totdat ik er al snel achter kwam dat het zo niet werkte. En dat er meer voor nodig was om een goedlopende praktijk op te bouwen, dan alleen goed te zijn in je vak en er zelf klaar voor te zijn.

Keiharde lessen

Met net een nieuwe website in de lucht (die ik toen nog had laten ontwerpen en maken door een webbouwer), zat ik er helemaal klaar voor om héél veel ondernemers te gaan helpen. Ik had toen net de overstap gemaakt van ‘iedereen’ helpen naar het helpen van ondernemende moeders. Dat was toen nog mijn doelgroep. Om ze te leren hoe ze het ondernemerschap konden combineren met het moederschap.

Alleen ontdekte ik al vrij snel dat hier niet mijn expertise lag. In ieder geval niet om het op anderen over te brengen. Ik deed het zelf wel; naast het moederschap ook voor mijn bedrijf gaan, maar als ik ging zitten om een stukje te schrijven, kwam er niks uit mijn handen. Wat heel raar was. Want ik had inmiddels ruime ervaring met het schrijven van columns en blogs. Maar er kwam nu gewoon helemaal niks op papier.

Er klopte iets niet

Ik voelde diep van binnen dat er ‘iets’ niet klopte. Maar ik kon er mijn vinger niet op leggen.

Lekker dan…

Had ik net mijn baan opgezegd.
Een nieuwe doelgroep.
Een nieuwe website.
Een nieuwe richting met m’n bedrijf.
Mijn andere bedrijf op en laag pitje gezet.
In de startblokken.
Volledig klaar om te knallen. 

En dan erachter komen dat dit hét niet is.

Wéér vanaf 0 begonnen

Ik moet eerlijk bekennen dat dit toen niet echt een heel leuk moment was in mijn carrière. Maar aan de andere kant wist ik ook dat dit het voor mij niet ging worden. Ik miste die passie. Die gedrevenheid. Terwijl ik van nature juist heel gedreven ben.

Dus had ik een geweldige businesscoach ingeschakeld. En mijn webbouwer gebeld met de opdracht om mijn prachtige nieuwe website – van net twee maanden oud – weer uit de lucht halen. Ondanks dat ik er ontzettend veel tijd, geld en energie in had gestoken. 

En zo ben ik (wéér) vanaf 0 begonnen met het opbouwen van mijn bedrijf.

geengeld-ondernemer-powerinyou-mindset

De bodem was in zicht

Dat betekende ook ruim een half jaar geen inkomen. Want iets nieuws opbouwen is niet binnen een paar weken klaar. 

We hebben daardoor in die periode de bodem van onze spaarrekening aangeraakt. Op alle mogelijke manieren hebben we elke maand het geld bij elkaar gesprokkeld om financieel de maand te ‘overleven’. Wat echt niet makkelijk was. Vaak zelfs heel frustrerend. Zeker als je zelf sneller wilt dan dat het gaat. En als je je gezin ALLES wilt geven, terwijl dat toen even niet ging. 

Paniek, angst en schuldgevoelens waren emoties die veel aanwezig waren in die tijd. Maar aan de andere kant was er ook vertrouwen. Het rotsvaste vertrouwen dat het goed zou komen. En de drive om daar ALLES voor te doen wat nodig was.

Het was blijkbaar nodig

Weet je welke overtuiging ervoor zorgde dat ik er niet 1 keer over heb nagedacht om op te geven? Of om weer een baan in loondienst erbij te gaan zoeken? Zelfs niet toen alle potjes leegraakten? En het echt niet meeviel allemaal?

De overtuiging dat ik dit als ondernemer meemaakte, zodat ik hiermee straks anderen kon inspireren om door te blijven gaan. Om door te zetten. Ook al zie je soms even zelf niet hoe het ooit goed gaat komen. 

Maar dat je met vertrouwen, doorzettingsvermogen en daadkracht héél ver kan komen. 

Want dat zorgt ervoor dat je blijft doorgaan.
Niet alleen omdat je het heel graag wilt, maar ook omdat je wel MOET als je het écht heel graag iets wilt bereiken.

mindset-doorzetten-ondernemen-powerinyou.nl

Er was in die tijd 1 ding dat ik altijd zeker wist: Dit is mijn Levensdoel!

Dat was mijn grootste drijfveer die zorgde dat ik door bleef gaan. Want je levensdoel geef je niet zomaar op, toch?!

En toch zijn er heel veel coaches die wel hun levensdoel opgeven. Zo jammer. Want je hebt als coach zoiets moois te bieden.

Een sterke Mindset

Dankzij mijn sterke Mindset heb ik al die maanden door de zure appel heen gebeten. Heb ik mezelf steeds weer gemotiveerd om door te pakken. Heb ik mezelf elke keer weer bij elkaar geraapt als huilend in de keuken stond omdat ik niet wist hoe ik nu verder moest.

Maar wat ik vooral heb geleerd, is hoe je moet ondernemen. Hoe marketing werkt. Ik ben verschillende trainingen en coaching gaan volgen om dit allemaal te leren. En dat terwijl ik er eigenlijk geen geld voor had. 

Maar ik heb ervoor gezorgd dat het geld er kwam. Want ik wist dat ik anders sowieso niet verder kwam.

Ook heb ik ervaren dat niet alles voor mij en voor mijn bedrijf werkt. En dat ook niet alles bij mij past. En dan ging ik weer wat anders uitproberen. Net zo lang tot het wel werkte. En het wel goed voelde.

Ondernemen kun je leren

Het waren harde lessen, maar ik kon na een tijdje met volle overtuiging zeggen: Ik ben ondernemer.

Niet omdat ik als ondernemer geboren ben, maar omdat ik het heb geleerd. Omdat ik me er maanden lang volledig op heb gestort. Alle dagen, avonden en weekenden werkte ik aan mijn bedrijf. Alles wat ik op dat moment nodig had, heb ik geleerd van de experts op dat gebied. 

En het belangrijkste: ik heb de acties genomen die nodig waren. En ik ben elke keer de volgende stap blijven zetten.

Dat maakt dat ik ben waar ik nu sta met mijn praktijk.

Omdat ík ervoor heb gekozen om in plaats van op te geven het ondernemersvak te leren.

Omdat ik heb doorgezet.

Omdat ik ben doorgegaan waar anderen zeer waarschijnlijk allang hadden gestopt in mijn situatie.

power-doorzetten-wendykoning-powerinyou
Wendy Koning | Power in You

Dát is in mijn ogen de juiste OndernemersMindset

Dat JIJ de verantwoordelijkheid neemt voor jouw resultaten.
Voor alles wat je wel en niet bereikt.
Voor alle stappen die je wel of niet zet.
Dat je altijd kijkt hoe het anders kan, als iets niet werkt.
Dat je afrekent met al die excuses die je tot nu toe hebben tegengehouden.

En dat kan jij ook leren

Wat heb je als ondernemer nodig?

Als ondernemer heb je uiteraard kennis nodig van je vak.

Daarnaast heb je ondernemersvaardigheden nodig (denk aan marketingskills, kennis over verkopen, goede (verkoop)teksten schrijven, duidelijke doelen en een plan om je doelen te gaan bereiken).

En als belangrijkste heb je de juiste Mindset nodig.

Want dat is wat ervoor zorgt dat je doorzet. Dat je de juiste stappen gaat zetten, ook al vind je het nog heel erg spannend. En dat is wat ervoor gaat zorgen dat jij klanten in je praktijk krijgt.

Daarom zit er in al mijn trainingen veel Mindset. En dan met name over de OndernemersMindset. Want dat is de belangrijkste basis voor een goedlopende praktijk. Om sowieso klanten in je praktijk te krijgen.

Als je het mij vraagt, bestaat het ondernemen in het algemeen uit onder andere:

Hoe is dat bij jou?

Voelt het voor jou alsof je eigenlijk maar ‘wat’ doet met je praktijk?

Dat je het er maar een beetje bij doet? Dat het bijna meer voelt als een hobby? En is dat oké voor jou?

Of zou je wel meer willen met je praktijk?
Lees dan verder…

"Ondernemen kun je leren"

Het is een vaardigheid

Goed nieuws. Want ondernemen kun je leren. En mijn overtuiging is dat iedereen het kan leren. Het is een vaardigheid. Maar je moet wel gemotiveerd zijn om het te willen leren. Dus het ondernemen hoeft niet al in je bloed te zitten. Maar je hebt wel de motivatie nodig om het te willen leren.

Wat is de juiste OndernemersMindset?

De juiste OndernemersMindset bestaat uit meerdere factoren:

Misschien zijn er nog aanvullingen bij deze lijst. Mocht je een aanvulling hebben, voel je dan vrij om ze onder dit blog in een reactie te delen. 

Het is niet zo moeilijk

Op het moment dat je voelt dat dit jouw levensdoel is.
Dat dit je missie is.
Dat je vuurtje van binnen oplaait als je ermee bezig bent.
Dat dit hét is wat je met de wereld te delen hebt.
Dat je dit niet langer voor jezelf kan en wil houden.
Dat je de drive voelt om er helemaal voor te gaan.

Dan is het helemaal niet zo moeilijk om te leren ondernemen. Zeker niet wanneer je dit stap voor stap doet. En met de juiste begeleiding.

Hieronder geef ik je graag alvast 3 Tips waar je nu gelijk mee aan de slag kunt. Zodat je je vanaf vandaag steeds meer ondernemer gaat voelen.

Tip 1: Stap in je rol als ondernemer

Denk als een ondernemer. Handel als een ondernemer. Zie jezelf als ondernemer. Voel hoe je je voelt als ondernemer. En hoor jezelf praten als ondernemer.

Vind je dat nog niet zo makkelijk: Doe dan alsof.
Doe alsof je ondernemer bent.
Stap in je rol. En herhaal dit vaak. Net zolang totdat je jezelf ondernemer voelt.

Tip 2: Wat heb je nodig?

Vraag jezelf af wat je nog mist om je ondernemer te voelen. En om volledig voor je praktijk te gaan.
Welke vaardigheden heb je nodig?
Welke kennis?
Welke Mindset?
Ga daarmee aan de slag. Liever vandaag dan morgen.

Tip 3: Blijf altijd de volgende stap zetten met je praktijk

Zorg ervoor dat je niet te lang stil blijft staan, want vaak wordt de drempel om de stap te nemen dan alleen nog maar groter. En daardoor wordt de verleiding om de stap uiteindelijk helemaal niet meer te nemen ook weer groter. Blijf dus in beweging. En zet altijd de volgende stap.

Dit is wat het verschil maakt

Natuurlijk heb je als ondernemer niet altijd 100% zekerheid. Word je op z’n tijd geconfronteerd met twijfels, angsten, teleurstellingen en onzekerheid. Dat heeft iedere ondernemer. Ja, ik ook. En ook de meest succesvolle ondernemers. Want weet je, in elke (groei)fase van je bedrijf kom je weer andere uitdagingen tegen. 

Maar dat is nog geen reden om je daardoor te laten tegenhouden om te gaan bereiken wat je diep van binnen het liefste wilt met je praktijk. 

En dát maakt het verschil.

Elke dag doen wat je het liefste doet

Nu doe ik elke dag wat ik het liefste doe. Mag ik elke week nieuwe klanten verwelkomen die onder mijn persoonlijke begeleiding aan de slag gaan met hun ondernemersvaardigheden, mindset en marketing. En ik krijg er ook nog eens goed voor betaald.

Dat is wat ik jou ook vanuit het diepste van mijn hart gun.
Want dit gevoel is met geen pen te omschrijven.
Dit kun je alleen maar ervaren.
En voelen. 

En ik weet dat er veel coaches zijn die zich nog laten tegenhouden. En ik weet ook dat lang niet iedereen de stappen zet om er écht mee aan de slag te gaan. 

Maar ik weet ook dat jij niet tot die categorie behoort. Want jij bent immers nog steeds aan het lezen. En daardoor heb jij al een stapje voor op al die andere coaches die er niks mee doen.

Zet die stap

Wanneer je er klaar mee bent om nog langer te blijven aanrommelen.

Als je jouw dromen liever vandaag dan gisteren waar wilt maken.

Als je het liefst alleen nog maar de dingen wilt doen die je het liefste doet.

En daar ook nog je geld mee gaat verdienen.

Als je bereid bent om hier ALLES voor te doen wat nodig is.

Zet dan vandaag al de volgende stap.

Niet morgen, niet overmorgen, niet volgende week, niet als ‘het juiste moment’ er is.

Nee: vandaag!

Want ik denk dat je inmiddels zelf ook al weet dat je over een paar maanden nog steeds niet veel verder bent, als je nu wéér niet de volgende stappen gaat zetten.

"Als je blijft doen wat je altijd al deed, dan krijg je wat je altijd al kreeg"

Tijd voor ACTIE

Om je gelijk een zetje te geven om de volgende stappen te gaan zetten, heb ik de volgende twee vragen voor je:

Welke stappen heb jij nu te nemen om verder te komen met je praktijk?

En welke eerste stap zet jij binnen 24 uur?

Heel veel succes!

Vond je dit interessant? En wil je meer Tips & Inspiratie ontvangen om te groeien als ondernemer en om je praktijk écht goed van de grond te gaan krijgen? Laat dan hier je e-mailadres achter voor mijn wekelijkse GroeiTips & Inspiratie.

Voel je vrij om dit blog door middel van de knoppen hieronder te delen met andere coaches die hier ook hun voordeel uit kunnen halen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

50%

Je bent er bijna!

Waar mag ik de Checklist naartoe sturen?

*Met mijn inschrijving geef ik toestemming aan Power in You om mijn gegevens te verwerken op de manier zoals omschreven in de privacy verklaring.

Deze website gebruikt cookies om de website en mijn aanbod nog beter te maken. Meer over de cookies kun je lezen in mijn privacyverklaring.