Liever luisteren dan lezen? Klik dan op de oranje play-button hieronder.

Als je naast ondernemer ook moeder bent, dan kan dat – op z’n zachtst gezegd – voor de nodige extra uitdagingen zorgen.

Denk bijvoorbeeld aan de balans die vaak ver te zoeken is.

Maar ook het schuldgevoel richting je kinderen wanneer je wéér aan het werk gaat.

Reacties uit je omgeving van mensen die niet begrijpen dat jij zoveel aan het werk bent.

Het constante heen en weer getrek tussen je ondernemerstaken en je taken als moeder.

Maar ook het mentale heen en weer getrek tussen het schuldgevoel en de verlangens en ambitie om ook met je bedrijf écht iets te willen bereiken.

“Ga je nou alweer werken?”

En als je kind dan ook nog zegt: “Ga je nou alweer werken?” Of: “Mijn mama is altijd aan het werk.”, dan is het feest helemaal compleet. En laten we ook onze partners niet vergeten. Want ook partners hebben onze aandacht nodig.

Omdat het niet altijd meevalt voor ‘ons’ ondernemende en ambitieuze moeders, deel ik in dit blog een aantal tips om hier de balans in te vinden. Zodat je zonder schuldgevoel en heen en weer getrek kunt blijven gaan voor datgene wat je diep van binnen zo graag wilt met je bedrijf.

Meer uren maken

Wanneer je ambitieus en gedreven bent en écht iets van je bedrijf wilt maken, dan is het onvermijdelijk dat je meer uren maakt dan de gemiddelde werkende moeder in loondienst.

En ik weet dat je op social media weleens andere berichten voorbij ziet komen, zoals “Met drie dagen werken een omzet van een miljoen”, maar geloof mij, daar is echt wel meer voor nodig. Zeker in de eerste paar jaar. En wanneer je nog alles zelf doet.

veel-werken-ondernemer-coach-moeder-wendykoning

Gemiddeld 80 uur per week

Ik heb dat zelf ook ervaren. Zeker toen ik nog in de opstartfase zat (die al met al zeker vier jaar heeft geduurd) maakte ik gemiddeld 80 uur per week voor mijn bedrijf. Dat betekende dat ik ook de avonden en de weekenden veel aan het werk was. Mede omdat ik maar een beetje wat deed. Een beetje aanrommelde. Want tja, wist ik veel…

Toen kwam het moment dat ik ben gaan leren hoe ik moest ondernemen, waardoor alles al snel een stuk efficiënter en effectiever ging.

Maar goed, er zijn nog steeds weleens periodes dat ik zoveel werk. Zoals tijdens een lancering voor mijn programma ‘Op en top Ondernemer in 4 maanden’. Of wanneer ik mezelf een deadline heb gesteld om nieuwe trainingen klaar te hebben. Of een nieuwe marketingstrategie (ook wel funnel genoemd) aan het neerzetten ben.

Minder tijd voor mijn kinderen

In die periodes kies ik er bewust voor om zoveel mogelijk aan die doelen te werken. Ook ’s avonds en in het weekend. Dat betekent niet dat ik er helemaal niet ben voor mijn kinderen. Maar het betekent wel dat ik minder tijd voor ze heb. En ook niet altijd gelijk ‘Ja’ zeg als ze iets van me willen.

Veel onbegrip

En dan zijn er ook nog de mensen in je omgeving die niet begrijpen dat jij zoveel aan het werk bent. En dat jij (in hun ogen) je kinderen links laat liggen en er niet op elk moment van de dag voor ze bent. Weer een nieuwe uitdaging erbij.

Je passie volgen

Het is natuurlijk heel mooi om te doen wat je écht leuk vindt en om je passie te volgen. Vroeger was dat voor de meeste moeders wel anders. Zij hadden deze keuze toen niet. Hun toekomst was al bepaald. Want het was vanzelfsprekend dat je als moeder thuis bleef om fulltime voor je kinderen te zorgen en het huishouden te doen.

gevaar-veel-werken-moeder-ondernemer

Gevaar op de loer

Hoewel ik het voor het gemak ‘werken’ noem in mijn blog, voelt datgene wat ik doe voor mij niet als werken. En daar ligt tegelijkertijd ook het gevaar op de loer.

Want er zijn dagen dat ik niet wil stoppen, omdat ik zulke geweldige inzichten, ideeën en plannen heb die ik wil uitwerken om met mijn klanten te delen.

24/7 met mijn bedrijf bezig

Als ik heel eerlijk ben, dan zou ik het liefst 24/7 met mijn bedrijf bezig zijn. Dat betekent niet dat ik geen tijd aan mijn kinderen en andere mensen of zaken die belangrijk voor me zijn wil besteden. Het betekent dat ik ambitieus ben. Een missie heb. En heel veel voldoening krijg uit het vervullen van deze missie.

Een duidelijke grens

Een deelneemster van mijn 4-maandenprogramma deelde laatst in onze besloten Facebookgroep een situatie dat haar dochter aan het spelen was met vriendinnen. 

En terwijl zij lekker hun eigen gang gingen, ging deze ondernemende moeder even aan haar bedrijf werken. Waarop haar dochter zei: “Mam, ga je echt weer werken nu er ook andere kinderen zijn?” Waarop ze dacht: “Ja?”

Ondanks het schuldgevoel dat even om de hoek kwam kijken, voelde ze ook dat dit een grens voor haar was. En dat zij op dat moment gewoon aan het werk wilde. De kinderen waren immers met elkaar aan het spelen. En ondertussen was ze natuurlijk gewoon in de buurt voor als er iets was.

ondernemende-moeder-coach-praktijk-wendykoning

Het is even wennen

Het is voor kinderen vaak even wennen, deze nieuwe situatie. Waar je voorheen misschien altijd alleen ‘gewoon’ moeder was toen je thuis was, is dat als ondernemer wel even anders . 

Ik kan me nog goed de tijd herinneren toen ik in loondienst werkte en nog geen eigen bedrijf had. Ik trok aan het einde van de werkdag de deur achter me dicht. Ging naar huis. En dat was het. Ik was thuis gewoon thuis. Deed het huishouden. Was er altijd voor mijn kinderen. En voor mijn partner. Gewoon zoals het bij de meeste gezinnen gaat.

Het beeld is veranderd

Sinds ik mijn eigen bedrijf heb, ben ik thuis – ook buiten schooltijd – vaak aan het werk. Dus het beeld van mij als moeder die thuis was en er altijd op elk moment voor ze was, is veranderd. En dat is voor iedereen vaak even wennen in het begin. Het heeft tijd nodig.

Tips

Om jou te helpen om als ambitieuze en ondernemende moeder hier een balans in te vinden, deel ik hieronder een aantal tips die je kunt toepassen om én een succesvolle ondernemer én een goede moeder te zijn.

Open en eerlijk communiceren

Als eerste is het belangrijk om open en eerlijk met elkaar te communiceren. Om erover te praten. Zodat het voor je kinderen duidelijk is dat je op bepaalde momenten aan het werk bent, ook al ben je in hun ogen ‘gewoon’ thuis.

Vertel ‘waarom’

Vertel ook eens waarom je bedrijf en datgene wat je doet zo belangrijk voor je is. En wat je er graag mee wilt bereiken. Als je kinderen jouw passie zien en horen, dan kunnen ze het vaak beter accepteren als jij ‘weer’ aan het werk gaat. Daarnaast geef je ze hiermee ook iets moois mee, wat niet iedere ouder mee kan geven: hoe het is om voor je passie te gaan.

taakverdeling-thuis-ondernemer-moeder-coach-wendykoning

Maak afspraken

Het is belangrijk om afspraken met elkaar te maken. Bijvoorbeeld over de takenverdeling thuis. Er verandert in de meeste gezinnen immers veel wanneer de moeder des huizes een eigen bedrijf begint.

Ik kan me nog goed herinneren dat mijn man een paar jaar geleden zei: “Voor ons is er ook veel veranderd sinds jij een eigen bedrijf hebt.”

Nooit klaar

Toen ik hem vroeg wat er voor hem en mijn 2 zoons veranderd is, antwoordde hij: “Nou, jij bent niet gewoon klaar na het werken. Dan begint het pas.” 

Wat hij hiermee bedoelde is, dat wanneer ik thuis ben als hij uit zijn werk komt, ik niet net zoals voorheen – toen ik nog alleen in loondienst werkte – thuis voor de dagelijkse dingen zorg. En altijd op elk moment klaar sta.

Wat hij eigenlijk bedoelde is dat het voor hem soms ook best pittig is. Omdat, zodra hij thuis komt na een lange dag werken van ’s ochtends vroeg af, ik mezelf terugtrek in mijn praktijk om nog een paar uurtjes te maken. En dat hij de taken thuis dan overneemt.

Geen moeder moeder

Ik ben dus geen moeder moeder. Je ziet mij niet zo snel aan de knutseltafel of samen een film kijken. Daar is mijn man dan weer wel zeer geschikt voor. Ik ben meer van het samen een spelletje doen – liefst een denkspelletje – met ze knuffelen, lekker kletsen en ze dingen meegeven over het leven.

tijd-voor-je-kind-ondernemer-moeder-wendykoning

Nu wordt dat door de oudste niet altijd meer gewaardeerd als ik een wijze levensles wil meegeven: “Daar heb je ma weer met haar NLP”, hoor ik dan. Maar toch blijf ik het doen. Mijn overtuiging is dat er altijd wel iets blijft hangen op onbewust niveau. En hopelijk komt dat in de toekomst nog eens goed van pas.

Neem ze mee in jouw proces

Neem jouw kinderen ook gerust mee in jouw proces. Deel met ze waar je mee bezig bent. Hoe jong ze ook zijn. Laat zien hoe blij je bent na een sessie met een klant, omdat je hebt bijgedragen aan een positief verschil in het leven van deze persoon.

Maar deel ook gerust de minder leuke dingen die er gebeuren. Want ook dat hoort bij het leven. En bij het ondernemen. Mijn kinderen hebben mij al vaak gefrustreerd en huilend aan de tafel zien zitten, omdat het niet zo ging zoals ik wilde. Of dat er iets niet lukte waar ik zo enthousiast over was.

En zeker in de periodes dat het financieel wat minder ging, hebben zij mij ook vaak huilend en in paniek gezien. 

Maar ze hebben ook mijn enorme drive gezien om door te gaan. En hoe ik mezelf elke keer weer herpakte. En daardoor uiteindelijk wél het resultaat bereikte wat ik wilde.

Ze voelen het aan

Kinderen voelen het vaak wel aan als er iets is. Er zijn ouders die hun emoties willen verbergen voor hun kinderen. Omdat ze niet willen dat hun kind ze zo ziet. Maar weet je, wanneer je er niet over praat en je kind voelt wel dat er iets is, maar niet weet wat, dan kunnen ze dat op zichzelf gaan betrekken. En denken dat zij er de oorzaak van zijn dat jij niet lekker in je vel zit.

Ups en downs horen erbij

Zowel de ups als downs horen erbij. Bij het ondernemen en bij het leven. Die gaan ze zelf ook ervaren. Dan is het toch veel waardevoller voor ze om te weten hoe ze ermee om kunnen gaan, dan te denken dat alles alleen maar helemaal geweldig is wat er in het leven en het ondernemen gebeurt?

ups-downs-ondernemen-moeder-praktijk-wendykoning

Niks tekort komen

Overbodig om te zeggen misschien, maar zorg ervoor dat je kinderen niks tekort komen. Dat ze weten dat je er voor ze bent. Misschien niet meer voor elk wissewasje. Maar dat ze wel altijd bij je terecht kunnen als er echt iets is. 

Wat ik vaak zeg is: “Zelf doen wat je zelf kan”. Of: “Eerst zelf kijken.” Voordat ze elke minuut iets gaan vragen, wat ze eigenlijk zelf ook kunnen oplossen. En uiteindelijk leren ze daar natuurlijk ook veel meer van.

Plan bewust tijd samen in

Als je steeds het gevoel hebt dat je geen tijd hebt voor je kinderen, plan dan bewust tijd in je agenda in voor ze. Al is het maar elke keer een kwartier of een paar minuten. Even een spelletje doen. Even samen kletsen. Knutselen. Knuffelen. Op de bank zitten. Of een kopje thee drinken. Gewoon even dat momentje samen zijn.

Geef jouw onverdeelde aandacht

Belangrijk is wel om jouw kind op dat moment jouw onverdeelde aandacht te geven. Dat betekent dat je er op dat moment voor de volle 100% bent voor je kind. En niet alleen fysiek, maar ook met je hoofd. Dus alles wat je in je hoofd hebt even parkeren tot na jullie momentje.

Moet dit nu meteen?

Als je merkt dat je kind even wat meer aandacht van je nodig heeft en jij wilde net wat acties gaan doen voor je bedrijf, vraag jezelf dan af: “Moeten deze acties echt nu meteen?”

Want er zijn weleens momenten dat een kind even wat extra aandacht van zijn of haar moeder nodig heeft. En vaak kost het je niet eens zo heel veel tijd om op dat moment even die extra aandacht te geven. Weeg bewust af wat op dat moment het belangrijkste is.

Ga ergens apart zitten

Wat je ook kunt doen – en dit is misschien nog wel de beste optie – is ergens apart gaan zitten. Dat kan ergens in en om het huis zijn. Maar dat kan ook buiten de deur zijn. Bijvoorbeeld bij de bibliotheek, een café of een flexwerkplek.

Wat ik zelf in het begin vaak deed wanneer ik niet gestoord wilde worden, is een grote, ronde, gelamineerde brief op mijn praktijkdeur hangen met daarop: “NIET STOREN. Ik ben heel productief bezig”.

productief-werken-focus-ondernemende-moeder-wendykoning

Nu is het niet meer nodig om het op te hangen. Want nu begrijpen ze het als ik zeg dat ik niet gestoord wil worden, omdat ik bijvoorbeeld een video of podcast aan het opnemen ben. Of met een klant in gesprek ben.

In beiden succesvol zijn

Het is misschien niet altijd even makkelijk om het moederschap te combineren met het ondernemerschap. Zeker wanneer je in beiden succesvol wilt zijn. Maar aan de andere kant levert het ook zoveel op.

Ik weet niet of dit voor jou ook geldt, maar ik ben juist een betere moeder doordat ik naast het moeder zijn ook bezig kan zijn met mijn persoonlijke en professionele groei en ontwikkeling. Dat geeft mij enorm veel energie en voldoening. Wat ik weer goed kan gebruiken in mijn rol als moeder.

Structuur en duidelijkheid

Alles valt of staat met goede afspraken maken met elkaar en blijven communiceren. Dit biedt structuur en duidelijkheid voor het hele gezin. En zo weet iedereen waar hij aan toe is. 

Wees vooral duidelijk in je verwachtingen naar hen toe. En ook wat zij van jou kunnen verwachten. Dit is een belangrijk onderdeel voor het laten slagen van het vinden van de juiste balans voor jou, en ook voor je gezin.

Kinderen leren er ook veel van

Onthoud dat kinderen er ook veel van leren hè, dat jij als moeder ook ondernemer bent. Ze worden zelfstandiger en ze leren beter hoe je omgaat met ups en downs. Ze zien hoe het is om te doen wat je écht graag wilt. En daardoor hebben jouw kinderen alvast een goede voorsprong wanneer ze straks ‘het echte leven’ gaan ervaren.

mindset-groeien-ondernemen-powerinyou.nl

Ga voor wat jij wilt

Als moeder mag jij naast het moederschap ook gaan voor wat JIJ verder nog wilt.

Jij hebt als coach zoiets moois te brengen in deze wereld.

Iets wat veel te belangrijk om niet te delen.

Dus hou het niet voor jezelf.

Maar breng het de wereld in.

En ga ervoor.

“Gebruik je kinderen niet als excuus om iets niet te doen. Maar als reden om het wel te doen.”

Succes!

Vond je dit interessant? En wil je meer Tips & Inspiratie ontvangen om te groeien als Ondernemer en om je praktijk écht goed van de grond te gaan krijgen? Laat dan hier je e-mailadres achter voor mijn wekelijkse GroeiTips & Inspiratie.

Voel je vrij om dit blog via de knoppen hieronder te delen met andere ondernemers die hier ook hun voordeel uit kunnen halen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *