Spiritueel Ondernemen met Wendy Koning

Liever luisteren dan lezen? Klik dan op de oranje play-button hieronder.

Dat bij de meeste coaches de klanten niet direct na de start van hun praktijk in een lange, dikke rij staan is vast geen schokkend nieuws. Wel kan dit zeer frustrerend zijn. Zeker wanneer je zelf heel ambitieus en gedreven bent.

Het ligt er niet aan dat je er niks voor doet. In tegendeel. Want als je een beetje gedreven bent, dan werk je je waarschijnlijk een slag in de rondte. Ben je 24/7 met je praktijk bezig. 

Je plaatst een berichtje hier. En een berichtje daar. Weer een nieuwe blog op je website. Je hebt misschien zelfs al een e-maillijst, waarop een aantal mensen staan. 

En inmiddels ben je al een paar maanden zo bezig. Maar nog steeds geen betalende klanten. Oké, op die ene klant na misschien dan.

Gevreesde vraag

En dan komt daar (weer) die gevreesde vraag als je iemand uit je omgeving tegenkomt die vol interesse vraagt: “Hé, hoe gaat het met je praktijk?” 

In het begin kon je nog wel zeggen dat je aan het opstarten was. En dat het opstarten nu eenmaal tijd nodig heeft. En dat je daardoor nog geen klanten had. Maar nu je een paar maanden (of misschien zelfs al een paar jaar) bezig bent, voelt het anders als iemand dit vraagt.

falen-ondernemen-mislukken-mindset-powerinyou

Grote teleurstelling

De vraag dringt door in je hele lijf. Het liefst wil je zeggen dat het helemaal super gaat. Maar tegelijkertijd voel je de teleurstelling (in jezelf), de schaamte (dat het maar niet van de grond komt), het gevoel van falen en vooral de onmacht omdat je zó graag wilt, maar geen idee hebt hoe je het aan moet pakken. 

En tja, hoe reageer je dan?
Wat voor antwoord moet je hier nou weer op geven?

Niet van de een op andere dag

Een succesvolle praktijk ontstaat niet van de een op andere dag. Dat weet iedere succesvolle coach. Zou wel mooi zijn trouwens. 

Alhoewel, dan mis je wel weer de meest waardevolle leer- en groeimomenten. Want juist door iets van de grond af aan opbouwen – met alle ups en downs die je tegenkomt – groei je enorm. Als persoon en als ondernemer.

Tegenslagen en uitdagingen

Alleen, als je niet weet om te gaan met de (vele, vele) tegenslagen en uitdagingen die je bij het opbouwen van je praktijk tegenkomt, dan wordt het al vrij lastig. Want dan is vaak de makkelijkste weg om het er maar bij te laten. En je erbij neer te leggen dat het voor jou inderdaad niet is weggelegd. 

En geloof me, veel coaches leggen er al snel het bijltje bij neer.

Het ligt niet aan het harde werken

Zoals ik al eerder zei ligt het vaak niet aan het harde werken. Zeker wanneer je ambitieus en gedreven bent, weet ik bijna zeker dat je al de tijd die je maar vrij kunt maken aan het opbouwen van je praktijk besteed. 

Maar waar ligt het dan wel aan? 

hard-werken-coach-succesvolle-praktijk-wendykoning

Ze doen maar wat

Wat ik bij mijn klanten zie, is dat ze vaak maar wat doen. Een berichtje hier, een berichtje daar. Ze delen visitekaartjes uit. Hebben een website. Sommigen zelfs al een weggever. En een e-maillijst. 

Maar het belangrijkste ontbreekt: een goede strategie. 

En met een strategie bedoel ik de weg hoe je van een potentiële klant een betalende klant kunt maken. Daarvoor zijn namelijk een aantal concrete stappen nodig. Op de juiste volgorde. En dat is meer dan een berichtje hier en een berichtje daar. Dat levert in de regel namelijk geen betalende klanten op. Ook al plaats je nog zoveel berichten.

Een goede strategie

Een goede strategie is onmisbaar wanneer je succesvol wilt worden. Daarom raad ik je aan – wanneer je praktijk nog niet zo succesvol is als je zou willen – om nu gelijk al je werkzaamheden voor je bedrijf te staken en je voor nu alleen maar te focussen op een goede strategie. 

Dat levert je namelijk veel meer op dan al die ‘losse’ werkzaamheden die je wellicht nu steeds aan het doen bent.

En dan kun jij straks wél vol trots zeggen dat het goed gaat met je praktijk.

Wat kun je dan nu zeggen?

Wat ik vaak hoor is dat coaches het gevoel hebben dat ze aan de ander moeten uitleggen waarom hun praktijk nog niet zo goed loopt. Of dat ze het gevoel hebben dat ze zichzelf moeten verdedigen of verantwoorden, omdat ze immers al een tijdje bezig zijn met hun praktijk. 

Ook ik heb – net als veel andere coaches – deze fase gekend. Niet de meest leuke fase in mijn carrière moet ik eerlijk bekennen. Maar op een gegeven moment leerde ik omgaan met deze vraag. 

Ik wilde het rechtvaardigen

In het begin vertelde ik een heel verhaal waarom ik nog niet zoveel klanten had. Alsof ik het wilde rechtvaardigen. En dan kwamen er ook reacties als: “Denk je wel dat het nog gaat lukken? Is er wel genoeg werk in te vinden? Wat ga je nou doen als het niet lukt?” 

Niet echt de meest geweldige reacties om je motivatie hoog te houden zeg maar…

negatieve-reacties-omgeving-ondernemer-wendykoning

Wees selectief

Daarom werd ik selectiever met wie ik mijn ‘echte’ verhaal deelde. En tegen wie ik gewoon zei: “Gaat goed.” Want ik wilde me niet langer laten beïnvloeden door negatieve suggesties van anderen. Dat hielp mij namelijk niet in mijn groeiproces. 

Want onbewust hoorde ik die woorden toch steeds voorbij komen in mijn hoofd.

Het is jouw goed recht

Als jij niet steeds met Jan en alleman je hele verhaal wilt delen over hoe het nu werkelijk gaat met je praktijk, dan is dat jouw goed recht, hè. En dan kun je dus ook gewoon heel kort zijn in je antwoord. Zonder gelijk alles op tafel te gooien. 

Je bent aan niemand uitleg verschuldigd

Je hoeft aan niemand verantwoording af te leggen voor het feit dat het nog niet zo gaat zoals je wilt met je praktijk. 

Er zijn nu eenmaal mensen die niet begrijpen hoe het werkt in het ondernemen. En misschien weet je het zelf ook nog niet helemaal. Maar dat hoeft nog niet te betekenen dat jouw praktijk geen succes kan worden.

Een moedige stap

Weet dat er altijd mensen zullen zijn die hun eigen angsten projecteren op jou. En die zelf die gedachten als: “Is er wel genoeg werk in te vinden” zouden hebben. 

Als ze er überhaupt al aan zouden beginnen. Want de meeste mensen nemen niet eens de moedige stap om voor zichzelf te beginnen. Zelfs niet als ze het diep van binnen wel heel graag willen. En jij hebt het maar mooi wel even gedaan, hè.

ondernemerscoach-praktijk-groeien

Ondernemen doe je er niet ‘even’ bij

Let maar eens op welke mensen er zo reageren. In mijn omgeving waren het meestal de gedreven mensen die wel anders reageerden. Vaak waren dit ook ondernemers. En die weten natuurlijk hoe het ondernemen echt in elkaar zit. 

Want het ondernemen is niet zomaar even iets wat je er naast je praktijk ‘even’ bij doet. Ondernemen is een vak apart. En de meeste coaches hebben daar geen kaas van gegeten. 

Logisch, want hoe kun je dat ook weten? Je hebt dan wel het papiertje van je vakopleiding in je zak, maar daarmee ben je nog niet gelijk ondernemer. 

Ondernemen is te leren

Het ondernemen begint dan ook pas wanneer je je realiseert dat de klanten niet vanzelf aanbellen. En er meer voor nodig is dan een Kamer van Koophandel inschrijving en een afgeronde vakopleiding. 

Been there, done that. 

En gelukkig kan ik jou nu uit ervaring vertellen dat ondernemen te leren is. Sterker nog: ík kan het je leren. 

Zodat jij over een paar maanden wel vol trots kunt zeggen: “Het gaat supergoed met mijn praktijk.”

Ben jij er klaar voor?

Wanneer jij er klaar voor bent om je praktijk nu écht goed van de grond te gaan krijgen, dan nodig ik jou graag uit om mee te doen met mijn programma ‘Op en top Ondernemer in 4 maanden’.

Ik leer jou in 4 maanden wat ik zelf in een paar jaar heb moeten leren. Want inmiddels heb ik door alle trainingen en coaching die ik heb gevolgd (en nog steeds volg), veel kennis en ervaring op het gebied van ondernemen, marketing, funnels (ander woord voor strategieën) en copywriting. 

En natuurlijk over dé basis van alles die onmisbaar is voor een succesvolle praktijk: je ondernemersmindset. 

Want bij dat laatste gaat het vaak mis. Terwijl dat juist het belangrijkste is van een succesvolle praktijk. Je mindset bepaalt namelijk of je doorzet of opgeeft. Hoever je bereid bent om ervoor te gaan. Hoe je omgaat met de dingen die er op je pad komen. Met je eigen onzekerheden. En daarmee ook of je praktijk een succes wordt of niet.

Stel het niet langer uit

Wanneer jij nu aan alles in je hele lijf voelt dat je écht heel graag iets van je praktijk wilt maken, stel het dan niet langer uit. Want elke dag dat jij langer wacht, is een gemiste kans. Je leven wordt namelijk elke dag korter. Dus waarom zou je nog een dag langer wachten, als je ook nu vandaag al gelijk kunt starten?

Wanneer jij nu echt serieus iets van je praktijk wilt gaan maken, dan vertel ik je graag persoonlijk meer over mijn programma ‘Op en top Ondernemer in 4 maanden’

Want deze training is niet voor iedereen.
Alleen voor échte ambitieuze en gedreven coaches, zoals jij. 

Stuur me gewoon even een berichtje en ik vertel je er graag vrijblijvend meer over.

Ik kijk er in ieder geval heel erg naar uit om samen met jou aan de slag te gaan. En je de 9 stappen te leren voor het neerzetten van een succesvolle praktijk. 

Dagelijks persoonlijke coaching en support

Ook krijg je tijdens het programma mijn dagelijkse (ja, je leest het goed: dagelijkse) persoonlijke coaching en support in de speciale besloten Facebookgroep van de training. 

Je hoeft dus nooit te wachten op een volgend contactmoment om weer verder te kunnen. 

Want in onze Facebookgroep kun je elke dag je vragen stellen, de dingen delen waar je tegenaan loopt, sparren over de volgende stap die jij nu hebt te nemen en daarnaast ben ik er ook om je de support te geven die je nodig hebt om ervoor te blijven gaan. 

Ook op de momenten dat het even tegenzit. Want ja, die zijn er nu eenmaal ook (veel) in het ondernemen.

Nieuwsgierig wat mijn programma voor jou en jouw praktijk kan betekenen? 
Stuur me een bericht en ik vertel je er graag meer over.

Vond je dit interessant? En wil je meer Tips & Inspiratie ontvangen om te groeien als Ondernemer én met je Praktijk? Laat dan hier je e-mailadres achter voor mijn wekelijkse GroeiTips & Inspiratie.

Voel je vrij om dit blog via de knoppen hieronder te delen met andere ondernemers die hier ook hun voordeel uit kunnen halen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

50%

Je bent er bijna!

Waar mag ik de Checklist naartoe sturen?

*Met mijn inschrijving geef ik toestemming aan Power in You om mijn gegevens te verwerken op de manier zoals omschreven in de privacy verklaring.

Deze website gebruikt cookies om de website en mijn aanbod nog beter te maken. Meer over de cookies kun je lezen in mijn privacyverklaring.