Spiritueel Ondernemen met Wendy Koning

Liever luisteren dan lezen? Klik dan op de oranje play-button hieronder.

Eén van de grootste redenen waarom mensen ondernemer worden is vrijheid.

De vrijheid om te doen wat ze zelf willen.

De vrijheid om te werken met wie, waar en wanneer ze willen.

De vrijheid om de tarieven te vragen die ze willen.

En toch voelt het voor veel ondernemers niet zo. Ze voelen namelijk niet altijd de vrijheid die ze voor ogen hadden toen ze begonnen. Want voordat je het weet wordt je opgeslokt door je bedrijf. Door je klanten. Door de dingen die je allemaal moet doen om je praktijk écht goed van de grond te krijgen. Of door wat er allemaal van je wordt verwacht in je omgeving.

Gevangen in je eigen bedrijf

Waardoor het gevoel van vrijheid al snel plaats maakt voor een gevoel van onrust, stress en druk. Omdat je niet weet hoe je deze maand weer aan klanten moet komen. Omdat je er zoveel voor moet doen. Omdat het steeds maar niet lukt. Omdat er niemand reageert op je berichten. 

En je altijd tijd tekort komt, omdat je naast je bedrijf ook nog een privé leven hebt. En ook nog niet alle kennis hebt over het ondernemen. Waardoor de onrust alleen maar groter wordt. En voor je het weet voel je je gevangen. Gevangen in je eigen bedrijf.

Dat is niet wat de meeste ondernemers voor ogen hadden, toen ze hun bedrijf startten.

Er komt veel bij kijken

Heb jij dat gevoel ook weleens? Dat je juist alles behalve vrijheid voelt in het ondernemen? Dat je eerder de stress voelt hoe je deze maand weer moet rondkomen. De angst hebt of het allemaal wel gaat lukken met je bedrijf. De onzekerheid. En twijfels aan jezelf. Of het gevoel dat je altijd gelijk moet klaarstaan voor je klanten. En voor de mensen in je omgeving. Of dat je veel bezig bent met wat een ander van je denkt. En dat je naast dit alles ook nog moet werken aan je zichtbaarheid. Je marketing. En aan al die andere taken die bij het ondernemen komen kijken.

taken-ondernemer-druk-wendykoning-ondernemerscoach

Je bent niet de enige

Het is ook niet niks wat er allemaal bij het ondernemen komt kijken. Daarom overkomt dit veel ondernemers van tijd tot tijd. Dat het gevoel van vrijheid ver te zoeken is. Het is dan ook niet zomaar een vak, ondernemer zijn. En misschien had je er nog niet bij stilgestaan, maar je bent niet alleen coach, maar je bent ook ondernemer. 

Tenminste wanneer jij er serieus voor wilt gaan met je praktijk. En dat is waar de meeste coaches zich niet bewust van zijn wanneer ze hun eigen praktijk starten.

Een paar klanten

Zelf heb ik dit ook ervaren. Toen ik tijdens mijn NLP opleidingen startte met mijn coachpraktijk, had ik er nog een baan in loondienst naast. Daardoor was ik nog niet afhankelijk van een inkomen uit mijn praktijk. Ik werkte wel een beetje aan mijn zichtbaarheid, maar nog niet zo effectief zoals ik dat nu doe. Ik plaatste zeg maar af en toe een leuk bericht, maar er zat geen strategie achter

En als er in die tijd iemand belde of mailde om klant te worden, dan was dat natuurlijk harstikke leuk. En omdat ik er niet van afhankelijk was vond ik het wel prima zo.

Ik kon er net aan mijn kosten mee dekken

Totdat ik voelde dat ik meer wilde. Dat ik mijn praktijk écht goed wilde neerzetten. En een goedlopende praktijk wilde opbouwen. Waarmee ik heel veel mensen kon gaan helpen. In plaats van het er maar een beetje bij te doen.

Daarom besloot ik in december 2016 om mijn vaste baan op te zeggen. Doodeng vond ik het. Maar ik voelde ook dat het ‘m anders niet ging worden met mijn praktijk.

Toen ik mijn baan opzei was het overigens niet zo dat ik al zoveel verdiende met mijn praktijk dat ik ervan rond kon komen. In tegendeel. Want ik had in die tijd gewoon af en toe een paar klanten. Maar lang niet genoeg om er ook een inkomen uit te halen. Ik kon er net aan mijn zakelijke kosten mee dekken.

baan-opzeggen-ondernemerscoach-wendykoning

De spannendste stap in mijn leven

Het was de meest spannende stap die ik in mijn leven heb gezet, mijn baan opzeggen zonder de zekerheid van een vast inkomen. Maar ik wist ook dat ik mijn praktijk pas écht goed van de grond kon gaan krijgen als ik er volledig voor zou gaan. En al mijn tijd, energie en focus in mijn bedrijf kon stoppen.

En toen begon het eigenlijk pas echt. Het ondernemen. Want toen ik vanaf 2017 volledig ondernemer was en mijn vaste salaris niet meer maandelijks werd gestort, moest ik ineens veel meer klanten hebben om mijn inkomen uit mijn praktijk te halen.

En toen ontdekte ik pas dat ik geen idee had hoe ik dat moest aanpakken. Want hiervoor werd ik zelf benaderd. Door die paar klanten dan. Dit was dan ook het moment dat ik erachter kwam dat ik naast coach ook ondernemer was. En dat ik daar nog een hoop in te leren had.

Overtuigd van mijn waarde

Want, hoe gek ik het ook vond, de klanten stonden niet ineens voor me in de rij toen ik volledig voor mijn praktijk ging. Wat ik echt raar vond trouwens op dat moment. Want ook toen al was ik zo overtuigd van de waarde die ik had te bieden. En daarom kon het in mijn gedachten niet anders dan dat de klanten voor me in de rij zouden staan. Viel dat even tegen…

Nu weet ik beter

Ik weet nu dat er veel meer voor nodig is om je praktijk écht goed van de grond te krijgen. En dat het niet altijd mee valt, het ondernemen. Maar ik weet ook dat wanneer je de juiste dingen doet, je wél die vrijheid kunt ervaren. De vrijheid om te doen wat je wilt. Om te werken met wie je wilt. Om te werken waar en wanneer je wilt. Te verdienen wat jij wilt. En de vrijheid om jezelf te zijn. En je leven en je bedrijf zo in te vullen zoals jij dat wilt.

gevangen-in-je-bedrijf-vrijheid-ondernemen-wendykoning

Kies jij voor vrijheid of voor gevangenschap?

Wanneer het je overkomt, dat je je eerder gevangen voelt in je bedrijf dan vrij, of misschien heb je dat gevoel nu al weleens, weet dan dat je hier een keuze in kunt maken. Dat je kunt kiezen voor een gevoel van vrijheid. Of voor een gevoel van gevangenschap. In NLP zeggen we:

“Je hebt altijd een andere keuze”

Dit is één van de krachtigste NLP vooronderstellingen als je het mij vraagt. Door deze vooronderstelling als waarheid aan te nemen, creëer je voor jezelf al gelijk een enorme vrijheid. Want dan hoef je nooit meer afhankelijk te zijn van hoe je je voelt. Van de dingen die er (onverwachts) gebeuren. Van je gedachten. Of van andere mensen. Of zaken. Want dan kies jij zelf hoe je hiermee omgaat.

In vrijheid kiezen

Dit sluit ook gelijk mooi aan bij het 4 en 5 mei thema van dit jaar: ‘In vrijheid kiezen’.

Want in het ondernemen kun je ook kiezen voor vrijheid.

Om in vrijheid te ondernemen.

Zelfs wanneer het soms even niet zo voelt.

Want je weet nu: “Je hebt altijd een andere keuze.”

Boodschap

Mijn boodschap voor jou is: “Zorg ervoor dat je niet gevangen raakt in je eigen bedrijf.”

Want het is niet nodig. En zodra je je wel gevangen voelt, ga er dan zo snel mogelijk mee aan de slag. Ga op zoek naar manieren om je gevoel van vrijheid weer terug te krijgen. Ontdek wat ervoor nodig is om je weer vrij te voelen. Ga bijvoorbeeld op zoek naar een goede coach die je hierbij kan helpen.  Zodat jij weer de vrijheid krijgt die je in het begin voor ogen had. En je je bedrijf kunt neerzetten zoals jij dat wilt. En zoals dat bij je past.

Gratis Strategiesessie

Weet je nou echt niet waar je moet beginnen? Of hoe je het aan moet pakken? Vraag dan gerust een persoonlijke Strategiesessie aan. Dan denk ik 1-op-1 met je mee hoe jij je vrijheid weer terug kunt krijgen in het ondernemen. Gratis. Kijk hier of jij in aanmerking komt voor de Strategiesessie.

Vond je dit interessant? En wil je meer Tips & Inspiratie ontvangen om te groeien als Ondernemer én met je Praktijk? Laat dan hier je e-mailadres achter voor mijn wekelijkse GroeiTips & Inspiratie.

Voel je vrij om dit blog via de knoppen hieronder te delen met andere ondernemers die hier ook hun voordeel uit kunnen halen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

50%

Je bent er bijna!

Waar mag ik de Checklist naartoe sturen?

*Met mijn inschrijving geef ik toestemming aan Power in You om mijn gegevens te verwerken op de manier zoals omschreven in de privacy verklaring.

Deze website gebruikt cookies om de website en mijn aanbod nog beter te maken. Meer over de cookies kun je lezen in mijn privacyverklaring.