Liever luisteren dan lezen? Klik dan op de oranje play-button hieronder.
‘Ik heb geen tijd.’
‘Ik heb nog niet voldoende kennis.’
‘Ik weet niet hoe het moet.’
‘Ik heb (jonge) kinderen, dus het kan nu nog niet.’
‘Het is nog niet het juiste moment.’
‘De vorige keer lukte het ook niet, dus ik begin er niet meer aan.’
‘Ik heb heel veel ideeën, maar ik kom er niet aan toe om het uit te werken.’
‘Ik doe het morgen wel.’
‘Ik heb het gewoon te druk.’
‘Ik ben niet goed genoeg.’
‘Ik heb geen geld.’
Er zijn zoveel excuses te bedenken om de volgende stap steeds weer uit te stellen. En we doen het op z’n tijd allemaal. Maar, o, wat houdt dit ondernemers tegen om te groeien.
Ze houden je tegen
Er is altijd wel een excuus te bedenken om nog niet de volgende stap te hoeven zetten. En laten we eerlijk zijn, dat is ook de makkelijkste manier. Want dan hoef je nog niet buiten je comfortzone te stappen. En kun je lekker veilig nog even blijven zitten.
Maar ja, als je écht heel graag wilt groeien met je praktijk, dan helpen deze excuses je niet verder. In tegendeel. Ze houden je juist tegen.

Verschuilen achter excuses
En toch verschuilen heel veel coaches zich achter dit soort excuses. Wat ontzettend jammer is. Want ondertussen zijn er zoveel mensen in de wereld die door hen geholpen kunnen worden, maar deze kans ontnomen wordt, omdat iemand ‘denkt’ dat ze nog niet goed genoeg is. Of ‘zegt’ dat ze het te druk heeft. Of ‘gelooft’ dat ze nog niet voldoende kennis heeft. Terwijl dit alleen maar gedachten zijn. En gedachten kun je veranderen.
"Elk moment een nieuwe kans om het anders te doen."
Gelukkig is het nog niet te laat. Want je kunt op elk moment de beslissing nemen om het anders te gaan doen. Om te stoppen met het bedenken van allerlei excuses.
Wanneer je écht heel graag wilt groeien met je praktijk en van binnen de drive voelt dat je heel veel mensen wilt gaan helpen, dan zou ik nu gelijk afrekenen met al die excuses.
Excuses leveren ons iets op
We zijn er heel goed in geworden om excuses te bedenken. Het levert ons namelijk iets op. Vaak geeft het ons veiligheid. De veiligheid om alles te laten zoals het nu is. Zodat we binnen onze eigen, veilige comfortzone kunnen blijven. En ons brein houdt nu eenmaal van veiligheid. Dus die accepteert excuses heel gemakkelijk.
Ze willen wel
En ja, de meeste ondernemers willen écht wel. Heel graag zelfs. Maar toch doen de meesten het niet. Ze zetten steeds maar niet de volgende stap.
Maar stel je voor wat er zou gebeuren als je vanaf nu wel steeds de volgende stap zou zetten… Waar zouden jij en je praktijk dan staan over een half jaar? Over een jaar? Over drie jaar? Vijf jaar?

Oorzaak – Gevolg
Sommige mensen hebben het idee dat de dingen hen ‘overkomen’. Dat ze er niks aan kunnen doen. En afhankelijk zijn van de omstandigheden of van anderen. Denk maar aan: geen tijd, geen geld, kinderen, een druk leven, etc.
Natuurlijk gebeuren er in ons leven weleens dingen waar je geen invloed op hebt. En zijn er omstandigheden die er nu eenmaal zijn. En die je niet kunt veranderen. Maar je kunt er wel altijd voor kiezen hoe je hiermee omgaat. Dat is namelijk waar je wél zelf invloed op hebt.
Er zijn mensen die altijd resultaat hebben en er zijn mensen die altijd een excuus hebben.
Door vaker aan de oorzaak-kant van je leven te gaan staan kom je veel verder. En daarbij wordt je leven ook nog eens een stuk leuker en makkelijker. Omdat je dan ineens veel meer mogelijkheden en kansen ziet, in plaats van de problemen en excuses. Dan heb je zelf de controle over jouw resultaten. Over wat je allemaal kan bereiken. En welke acties je gaat nemen om ervoor te gaan.
Het is heel simpel: mensen die aan de oorzaak-kant staan bereiken resultaten, mensen die aan de gevolg-kant staan hebben altijd een excuus.
"Als je gelooft dat je het kan heb je gelijk. Als je gelooft dat je het niet kan heb je ook gelijk."
Henry Ford
Wanneer je tegen jezelf zegt dat je niet goed genoeg bent, dan ben je dat ook niet. En heb je helemaal gelijk. Wanneer je tegen jezelf zegt dat je wel goed genoeg bent, dan heb je ook gelijk.
Als je gelooft dat je geen tijd hebt, dan heb je ook geen tijd.
Als je ervan overtuigd bent dat je geen geld hebt, dan sta je ook niet open om de mogelijkheden te onderzoeken hoe je aan dat geld kunt komen.
Als je wacht op het juiste moment, dan kun je lang wachten. Want het juiste moment komt nooit vanzelf, als je erop blijft wachten. Het juiste moment creëer je zelf.

Selffulfilling prophecy
Welke gedachte je ook hebt en wat je ook gelooft, je onbewuste doet er alles aan om te bewijzen dat je gelijk hebt. Zo werkt ons brein nu eenmaal. We willen onszelf niet teleurstellen. Daarom zoeken we overal naar de bevestiging om ons gelijk te bewijzen.
Dit doe je niet bewust. De suggesties die jij aan jezelf geeft, volgt jouw onbewuste namelijk direct op. Je kunt je onbewuste zien als een trouwe dienaar, die er alles aan doet om jou tot dienst te zijn. En je te geven waar je om vraagt.
Je ziet dan overal bewijzen van je gelijk.
Zie je wel, ik ben nog niet goed genoeg.
Zie je wel, ik kan het niet.
Zie je wel, ik zei het toch!
Dat wat je tegen jezelf hebt gezegd, wordt dan je realiteit. Het wordt jouw waarheid. Dat wat je geloofde, wordt bevestigd. Wat betekent dat je onbewuste zijn taak goed heeft vervuld.
Het effect op je acties
Je kunt je wel voorstellen welk effect dit heeft op de acties die je neemt (of eigenlijk juist niet neemt) en daarmee op je resultaten.
Bijvoorbeeld: als je een presentatie gaat geven en je denkt van tevoren dat niemand het interessant gaat vinden. Of je bent ervan overtuigd dat de mensen na jouw presentatie weer verder geholpen zijn.Â
Dat is nogal een verschil hoe je met deze gedachten en overtuigingen voor een groep gaat staan. En ook op hoe je jouw presentatie geeft. En wat je hiermee (onbewust) overbrengt.

Als je echt graag wilt…
Als je iets écht graag wilt, dan heb je geen excuus. Dan ga je ervoor. Voor de volle 110%. Ook al is de weg ernaar toe niet altijd even makkelijk. Want dan zie je namelijk onderweg wél de nieuwe manieren en mogelijkheden om er eventueel via een andere weg te gaan komen.
En dat is precies het verschil tussen succesvolle coaches en middelmatigheid. Wat overigens allebei prima is hè. Maar wil jij – net als ik en al die andere coaches die ervoor gaan – niet langer tot de middelmatigheid behoren, dan weet je wat je te doen staat.
Waarschuwing
Tot slot wil ik je nog wel even waarschuwen. Er zit namelijk een risico aan wanneer je aan de oorzaak-kant van je leven gaat staan.
Je kunt namelijk niet meer zo makkelijk de omstandigheden of een ander de schuld geven als het niet lukt of als je de volgende stap weer uitstelt. Je hebt het immers zelf in de hand wat je ermee doet.
Wees je ervan bewust dat je enorm gaat groeien wanneer je aan de oorzaak-kant staat.
Als persoon.
Als ondernemer.
En daardoor ook met je praktijk.
Je kunt altijd meer dan je denkt.
Vond je dit interessant? En wil je meer Tips & Inspiratie ontvangen om te groeien als Ondernemer én met je Praktijk? Laat dan hier je e-mailadres achter voor mijn wekelijkse GroeiTips & Inspiratie.
Voel je vrij om dit blog via de knoppen hieronder te delen met andere ondernemers die hier ook hun voordeel uit kunnen halen.