Spiritueel Ondernemen met Wendy Koning

Liever luisteren dan lezen? Klik dan op de oranje play-button hieronder.

Trots als een pauw kwam hij (mijn oudste zoon Joey van 11) vorige week maandagochtend naar beneden met al zijn bekers die hij in zijn jonge leven al heeft gewonnen. Toen hij de bekers op tafel had gezet, deed hij gelijk nog een ritje naar boven en kwam vervolgens naar beneden met al zijn medailles en vaantjes.

Wat een verzameling hè, als je dit zo ziet op de foto hierboven. En als ik heel eerlijk ben, toen ik zijn leeftijd had, had ik dit niet hoor. Mijn verzameling kwam niet eens in de buurt. Als ik überhaupt al eens iets had gewonnen.

Terwijl hij vol trots naar zijn collectie keek, gingen we terug naar de momenten waarop hij de bekers had gewonnen.

De ontlading toen hij won…

Bijvoorbeeld bij het tafeltennis toernooi van vorig jaar. Waar hij de finale speelde tegen iemand van zijn eigen vereniging. En waarbij je alleen het balletje over de tafel en tegen de batjes hoorde gaan. Ademloos was iedereen aan het kijken.

Het was zo spannend. Want ze waren aan elkaar gewaagd. En toen ging daar het beslissende balletje. Wauw!!! De ontlading toen hij won… Iets wat we nooit meer vergeten. Ik zie hem nog uitgeblust op de vloer liggen, met een big smile op z’n gezicht. Een geweldig moment.

En de beker die hij met zijn klasgenoten heeft gewonnen tijdens het schoolvoetbaltoernooi drie jaar geleden. Ook die finale was super spannend. En ook daar was de ontlading groot bij de jongens, toen ze na het nemen van penalty’s hadden gewonnen.

Dan maak je sowieso geen kans

Mijn jongste zoon Danny van 8 heeft in verhouding een stuk minder bekers en vaantjes. Niet dat dat erg is. Maar hij wil dat ook wel, zei hij. Maar ja, dan moet je wel meedoen. Want wanneer je niet meedoet, dan win je sowieso niks. En Danny wil niet overal aan meedoen. Wat helemaal prima is natuurlijk. Alleen maak je dan ook geen kans op een beker. Of een medaille. Of vaantje.

En dat inspireerde me voor dit blog.

“Ben ik wel goed genoeg?”

Want zo is het ook in het ondernemen. Als je je als ondernemer niet op het speelveld begeeft, dan maak je sowieso al geen kans om te winnen. 

Er zijn heel veel ondernemers die wel willen, maar die niet de stap zetten om écht mee te doen. Om echt het speelveld op te lopen. En te laten zien wat ze kunnen.

Ze blijven liever lekker veilig aan de kant staan. Kijken hoe een ander het doet. Bijvoorbeeld omdat ze zich nog wat onzeker voelen. Twijfelen of ze wel goed genoeg zijn om het speelveld op te gaan. Laat staan het speelveld te veroveren.

Wachtlijst of nul klanten

wachtlijst-geen-klanten-praktijk-powerinyou

Wist je dat er héél véél coaches zijn in Nederland? Niet een paar duizend hoor. Maar tienduizenden. De ene coach heeft een wachtlijst. En de ander komt niet eens aan die eerste klant. Of wel aan de eerste klant, vaak iemand die ze kennen of uit hun directe omgeving, maar daar houdt het dan weer bij op.

Hoe kan dat toch?

Hier is maar één antwoord op mogelijk. Namelijk dat de meeste coaches zich niet op het speelveld begeven. Of misschien hebben ze wel een keer meegedaan, maar ging het nog niet helemaal lekker. En vervolgens leren ze niet hoe ze zichzelf kunnen verbeteren. Of ze blijven eerst lange tijd langs de zijlijn staan kijken hoe de anderen het doen.

Vaak hebben ze al wel alles aangeschaft. Dagen, weken, maanden hebben ze alles wat ze nodig hebben zorgvuldig bij elkaar gezocht. En dan is eindelijk het moment daar dat ze zich op het speelveld laten zien, en dan gaat het niet zoals ze willen.

Maar ja, wat wil je?

Niet alles gaat de eerste keer gelijk helemaal lekker. Het meeste niet zelfs.

En dan...

…dan komt het erop aan. Wat ga je dan doen? Ga je trainen, zodat je de volgende keer beter bent? Of stop je er gelijk mee omdat het zo tegenviel? En je zelfvertrouwen nu zelfs tot onder het nulpunt is gedaald? Ga je de volgende keer toch maar liever aan de zijlijn staan? Kijken naar al die anderen die wel aan het spelen zijn? En die wel steeds beter worden?

Want daar zit precies het verschil tussen succesvol zijn en niet succesvol zijn.

De GROTE VRAAG is: “Wat heb je ervoor over?”

Sta je liever aan de zijlijn? Prima. Maar verwacht dan ook niet de hoofdprijs; een klant die jij kan helpen.

Of ga je door? No matter what. Zodat jij straks juist zoveel mogelijk klanten kunt helpen.

doorzetten-ondernemen-coach-succes

Nog even over het winnen

Je kent vast wel de uitspraak ‘meedoen is belangrijker dan winnen’. Wie is er niet mee groot gebracht? Ik hoor het ouders om me heen nog steeds regelmatig tegen hun kind zeggen. En ik snap het wel. We willen ons kind beschermen tegen verlies. En we willen natuurlijk ook liever niet van die strebertjes krijgen. Die alleen maar gefocust zijn op het winnen. Die zich voor de volle 110% geven tijdens de wedstrijd. En iedereen voorbij lopen.

Maar waarom niet eigenlijk, hè?

Als jij een ambitieuze coach bent, die er écht serieus voor wil gaan met haar praktijk, dan wil ik je uitdagen om heel veel het speelveld op te gaan. Ook al speel je misschien nu nog niet de sterren van de hemel. Maar doe in ieder geval mee.

Laat jezelf zien.

Laat zien welke kwaliteiten je al beschikt.

Verbeter jezelf waar nodig.

Leer wat je hebt te leren.

Train veel. Heel veel. Zodat je steeds beter wordt. En je op een dag die felbegeerde trofee in ontvangst kan nemen.

Rijk gevulde prijzenkast

Inmiddels heb ik zelf nu ook een rijk gevulde prijzenkast. Niet met bekers. Of medailles. Of vaantjes. Maar met ontelbare positieve resultaten van mijn klanten. Want voor mij zit de echte winst in de resultaten van mijn klanten. Daar doe ik het voor. Hun resultaten zijn mijn trofeeën. Waar ik ontzettend trots op ben.

Elk berichtje in de besloten Facebookgroepen van mijn programma’s ‘Op en top Ondernemer in 4 maanden’ en ‘Blijvend groeien met je Bedrijf’ is voor mij een vaantje.

Elke stap die mijn klanten nemen is een gouden medaille.

En elke transformatie die iemand maakt naar aanleiding van mijn coaching en training is een beker.

Mijn prijzenkast puilt inmiddels uit. En het is maar goed dat het een virtuele kast is, want die kan ik elke keer heel makkelijk uitbouwen. De kast wordt namelijk elke dag uitgebreid met nieuwe vaantjes, medailles en bekers.

Beloning voor het harde werken

coach-groeien-praktijk-powerinyou

En het zijn niet alleen de bekers, de medailles en de vaantjes hè?! Maar het is vooral het gevoel dat eraan vast zit. De prestatie die is geleverd. Het harde werken dat wordt beloond. De spanning. De inzet. Het doorgaan. De resultaten. De ontlading. En als extra bonus het zelfvertrouwen dat een flinke boost krijgt.

Doe wat nodig is

Deze trofeeën heb ik niet gewonnen door aan de kant te blijven staan. Maar puur door mee te doen. Door veel op m’n bek te gaan (even plat gezegd). Mezelf weer bij elkaar geraapt. Elke keer opnieuw. 

En nee, dat viel niet altijd mee. In tegendeel. 

Maar ik heb mezelf elke keer verbeterd. Ik leerde de vaardigheden die ik nodig had. Volgde de trainingen en coaching die mij verder hielpen. En daar lag mijn volledige focus op. Zelfs al ging dat in die periodes soms ten koste van de tijd voor mijn gezin.

Grootste rijkdom

En kijk eens waar ik nu sta. Nu help ik dagelijks ambitieuze coaches die er écht voor willen gaan met hun praktijk. En dat is, naast mijn gezin, mijn grootste rijkdom.

Dus: Doe mee! En win!

Begeef jezelf op het speelveld.

Geef 110%.

Ook als het even niet zo gaat zoals je wilt.

Raap jezelf weer bij elkaar.

En verbeter jezelf.

Leer wat nodig is.

Zodat jij een winnaar wordt op jouw speelveld.

En jouw prijzenkast kunt gaan vullen met heel veel geweldige trofeeën.

Ga ervoor!

Vond je dit interessant? En wil je meer Tips & Inspiratie ontvangen om te (blijven) groeien als Ondernemer én met je Praktijk? Laat dan hier je e-mailadres achter voor mijn wekelijkse GroeiTips & Inspiratie.

Voel je vrij om dit blog via de knoppen hieronder te delen met andere ondernemers die hier ook hun voordeel uit kunnen halen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

50%

Je bent er bijna!

Waar mag ik de Checklist naartoe sturen?

*Met mijn inschrijving geef ik toestemming aan Power in You om mijn gegevens te verwerken op de manier zoals omschreven in de privacy verklaring.

Deze website gebruikt cookies om de website en mijn aanbod nog beter te maken. Meer over de cookies kun je lezen in mijn privacyverklaring.