Spiritueel Ondernemen met Wendy Koning

Liever luisteren dan lezen? Klik dan op de oranje play-button hieronder.

Zichtbaarheid is voor de meeste ondernemende coaches nogal een ‘dingetje’. Of zeg maar gerust een DING. Want als coach willen we natuurlijk allemaal graag heel veel mensen helpen, maar de meeste coaches willen zelf het liefst niet zoveel zichtbaar zijn.

Alleen al het woord ‘zichtbaarheid’ kan overal rode vlekken en spontane ademnood veroorzaken.

Maar ja, weet je, het een kan niet zonder het ander. Want wanneer je niet zichtbaar bent, dan wordt je niet gezien. En wanneer je niet gezien wordt, dan kunnen jouw ideale klanten jou ook niet vinden. En kun jij ze dus ook niet helpen. Klinkt logisch, toch?

Ze halen er geen klanten uit

Wanneer iemand dan – vaak na lang uitstellen – eindelijk de stappen neemt om zichtbaar te zijn, dan valt het bij de meesten enorm tegen hoeveel klanten ze daar uit halen. Met als gevolg dat ze zich onzeker gaan voelen. Gaan twijfelen of ze wel goed genoeg zijn. Of ze wel genoeg kennis hebben. Of ze wel genoeg weten om een ander te kunnen helpen. En zich vervolgens weer gaan verstoppen.

Tegenvallende resultaten

Ze plaatsen bijvoorbeeld een bericht op Facebook – met nog wel een foto van zichzelf erbij (wat al een enorme stap op zich is) – maar er reageert niemand op.

Ze gaan uren lopen flyeren in de buurt, maar niemand die contact opneemt.

Ze laten zich op elke netwerkbijeenkomst zien, maar ze hebben er nog nooit een klant uitgehaald.

Dit zijn maar enkele voorbeelden die ik mijn klanten vaak hoor roepen.

zichtbaarheid-ondernemerscoach-praktijk-wendykoning

Belangrijke misvattingen

In de afgelopen jaren ben ik een aantal misvattingen tegengekomen over zichtbaarheid. In dit blog deel ik de belangrijkste drie met je. Want deze misvattingen kunnen de groei van je praktijk enorm in de weg zitten. En dat is niet wat we willen, toch? 

Ook geef ik je bij elke misvatting een Tip hoe je dan wél klanten gaat halen uit je zichtbaarheid.

De 3 misvattingen:

Misvatting 1
Zichtbaarheid levert direct klanten op.

Vaak wanneer iemand eindelijk de stap heeft gezet om zichzelf en haar bedrijf te laten zien, dan hebben ze de verwachting dat klanten daarna gelijk in de rij staan. Ze zijn immers zichtbaar geweest.

Was het maar waar…

Want door een keertje flyeren of een berichtje op social media, nemen de meeste mensen niet gelijk contact op. Zeker niet wanneer ze jou voor de eerste keer zien.

Wist je dat mensen je gemiddeld 7 keer gezien moeten hebben, voordat ze iets van je kopen? In de praktijk kan dit ook minder zijn. Maar meestal is dit zelfs nog meer.

Dit hangt overigens ook af van verschillende factoren. Zoals: of je je wel volledig op je ideale klant richt. Of je informatie deelt die écht super waardevol is voor jouw ideale klant. Of je stap voor stap bouwt aan de KLT-factor op (know-like-trust-factor).

TIP 1
Zorg voor een goede strategie die klanten oplevert.

strategie-zichtbaarheid-coach-praktijk-wendykoning

Een voorbeeld van een offline strategie voor als je voornamelijk in je eigen omgeving werkt en een voorkeur hebt voor offline marketing: we weten nu dat één keer flyeren niet direct klanten oplevert. Het is wel goed voor je zichtbaarheid, want mensen vinden je op hun deurmat, maar het is nog geen strategie. Het kan wel een onderdeel van een strategie zijn. 

Wat je bijvoorbeeld kunt doen, is om naast het flyeren ook posters in de buurt op te hangen. Denk aan plekken als de supermarkt, de bibliotheek, in winkels, of andere plekken waar jouw ideale klant komt. Let op dat je dezelfde herkenbare stijl als je flyer hanteert. Dan is de kans aanwezig dat de mensen die jouw flyer hebben gehad, je op een andere plek nog een keer zien. Wat herkenbaarheid creëert. Herkenbaarheid zorgt voor vertrouwen. En vertrouwen zorgt ervoor dat de stap om klant te worden steeds kleiner wordt.

Wanneer je het flyeren en het ophangen van je poster dan nog ondersteunt met een interessant artikel in de plaatselijke krant of je organiseert een lezing in de buurt, dan ben je wéér zichtbaar.

Kortom: zorg ervoor dat de mensen in je omgeving niet meer om je heen kunnen.

Wat je als volgende stap vervolgens kunt doen is bijvoorbeeld een Facebookadvertentie maken, waarbij je een doelgroep aanmaakt met mensen die wonen in de omgeving waar je hebt geflyerd, waar je je posters hebt opgehangen en waar de krant is verspreid.

En als laatste is het natuurlijk belangrijk om je aanbod te doen. Of dit nou een gratis aanbod is (zoals een weggever) of een betaald aanbod. Dat hangt ook weer van je doel en je strategie af. Maar dat is weer stof voor een ander blog.

Dit is slechts één voorbeeld van de vele, vele strategieën om aan klanten te komen. Want ook online is heel veel mogelijk om klanten te krijgen. Maar nu heb je in ieder geval een idee dat effectieve zichtbaarheid uit meer bestaat dan een keertje flyeren of een online berichtje plaatsen.

Misvatting 2
Ik moet overal zichtbaar zijn.

Vooral startende coaches denken dat ze overal zichtbaar moeten zijn. Naar elke netwerkbijeenkomst in de buurt moeten gaan. Elke dag iets plaatsen op alle social media kanalen. Maar dit is een grote misvatting.

Het heeft namelijk helemaal geen zin om overal zichtbaar te zijn. Het heeft alleen zin om zichtbaar te zijn op plekken waar jouw ideale klant zich bevindt. 

Nu is het natuurlijk zo dat je ook via via je ideale klant kunt bereiken (denk aan netwerken en bekenden in je omgeving), maar over het algemeen is het effectiever om zichtbaar te zijn richting jouw ideale klant. En om te kijken waar je jouw ideale klant het beste kunt bereiken.

zichtbaar-zijn-ondernemer-coach-wendykoning

TIP 2
Weet exact wie jouw ideale klant is. En breng in kaart waar jouw ideale klant zich over het algemeen bevindt. 

Dit kunnen zowel offline plekken zijn, als online. Wanneer je dit helder hebt, ga dan eerst aan de slag met je zichtbaarheid op die plekken. Later kun je dit altijd nog uitbreiden, als je dat wilt.

Misvatting 3
Je moet niet teveel zichtbaar zijn.

Vaak zijn ondernemers bang dat mensen denken: “Daar heb je haar weer”, wanneer ze regelmatig berichten plaatsen op social media. Waardoor ze zich gaan inhouden om zichzelf te laten zien.

NIET DOEN!

Want ten eerste is het een grote misvatting, dat mensen dit denken. Het is voornamelijk gebaseerd op je eigen gedachten en onzekerheden. Want hoe vaak heb je dit letterlijk van iemand anders gehoord? Het is iets wat we in ons eigen hoofd creëren. En ten tweede: stel dat mensen het zeggen, dan weet je dus dat dit niet jouw ideale klant is. Zichtbaar zijn doe je namelijk niet voor iedereen. Ook niet voor jezelf. Maar zichtbaar zijn doe je voor jouw ideale klanten.

TIP 3
Houd je focus op je ideale klant.
 

Voor hen doe je het immers. En niet voor al die andere mensen die heel misschien zouden kunnen denken: “Daar heb je haar weer”. Want dat zijn niet jouw ideale klanten. Die hebben jouw waardevolle tips en inzichten niet nodig. Maar jouw ideale klanten wel. Die willen van een probleem af. Die willen iets bereiken, maar ze weten niet hoe. Deel daarom zoveel mogelijk waarde. 

Wanneer jouw ideale klant elke keer een mega waardevolle tip of inzicht krijgt, waarmee hij of zij wat kan, dan kun je nooit teveel zichtbaar zijn. Want dan kijken mensen uit naar jouw tips en inzichten. Omdat ze daarmee verder kunnen.

Pas de Tips toe in de praktijk

Nu je de 3 belangrijkste misvattingen weet over zichtbaar zijn en 3 tips hebt gekregen die niet alleen zorgen voor effectieve zichtbaarheid, maar waarmee je ook klanten gaat aantrekken, is het nu aan jou om hiermee aan de slag te gaan.

zichtbaarheid-coach-ondernemen-wendykoning

Ik ben nieuwsgierig: hoe zit het eigenlijk met jouw zichtbaarheid? Laat jij jezelf al vaak genoeg zien en horen? Of kan dat nog wel wat vaker?

Om je een zetje in je zichtbaarheid te geven, heb ik een uitdaging voor je. Ik ben benieuwd of jij deze uitdaging aangaat. Komt ie…

De uitdaging

Maak een plan voor de komende 7 dagen waar en hoe je zichtbaar gaat zijn.

  1. Waar ga je zichtbaar zijn?
    Kies een aantal plekken uit de lijst die je bij Tip 2 hebt gemaakt.

  2. Wat ga je delen?
    Denk aan: een bericht, een video, een tip, een blog, een MP3, een inzicht, je weggever, een (gratis) aanbod. Wat het ook is, zorg ervoor dat het écht waardevol is voor jouw ideale klant.

Neem actie

Nu je in kaart hebt gebracht waar en hoe je zichtbaar gaat zijn de komende 7 dagen, is het tijd om dit te gaan uitvoeren. Anders heeft het natuurlijk alsnog weinig zin.

Het is nu dus tijd om jezelf en je praktijk aan de buitenwereld te laten zien. Te laten zien wat voor geweldigs jij te bieden hebt. Want jij hebt iets te bieden waar een ander weer mee verder kan.

Jij hebt als coach iets super waardevols in handen. Want jij kunt een positieve bijdrage leveren om de kwaliteit van leven van iemand anders te verbeteren. En er is niks in de wereld dat meer waard is dan je kwaliteit van leven, is het niet? Je hebt er immers maar één…

Dus verstop jezelf niet langer.

En laat zien wat jij te bieden hebt.

Zodat jij heel veel mensen kunt gaan helpen.

Alleen maar omdat jij vanaf nu jezelf, je praktijk en jouw waarde aan de wereld laat zien.

Succes!

Vond je dit interessant? En wil je meer Tips & Inspiratie ontvangen om te (blijven) groeien als Ondernemer én met je Praktijk? Laat dan hier je e-mailadres achter voor mijn wekelijkse GroeiTips & Inspiratie.

Voel je vrij om dit blog via de knoppen hieronder te delen met andere ondernemers die hier ook hun voordeel uit kunnen halen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

50%

Je bent er bijna!

Waar mag ik de Checklist naartoe sturen?

*Met mijn inschrijving geef ik toestemming aan Power in You om mijn gegevens te verwerken op de manier zoals omschreven in de privacy verklaring.

Deze website gebruikt cookies om de website en mijn aanbod nog beter te maken. Meer over de cookies kun je lezen in mijn privacyverklaring.