Spiritueel Ondernemen met Wendy Koning

Liever luisteren dan lezen? Klik dan op de oranje play-button hieronder.

Heb je dat ook weleens meegemaakt? Dat je in een gesprek met iemand vertelt wat je doet en dat diegene dan zegt: “Oh, dus jij bent ook al coach. Goh, er zijn al wel heeeeel veel coaches. Het lijkt wel alsof iedereen tegenwoordig coach wordt. Denk je dat daar wel voldoende werk in is?”

Bam! Daar gaat je zelfvertrouwen. In één keer verandert die passie en gedrevenheid om mensen te gaan helpen in twijfel, angst en onzekerheid.

De angst om niet genoeg klanten te krijgen

En misschien heb je zelf die gedachte ook weleens gehad. Of denk je het nog weleens. Dat er al zoveel coaches zijn. En twijfel je stiekem of er inderdaad wel voldoende werk is. Of voel je van binnen de angst dat je niet genoeg klanten kunt krijgen. Dat je er nooit genoeg geld mee kunt verdienen. Laat staan dat je er je inkomen uithaalt. En nog winst kan maken ook.

Ja, er zijn veel coaches

Dat er veel coaches zijn in Nederland is een feit. En ook dat er steeds meer coaches bij komen. Hoeveel het er precies zijn is overigens niet te zeggen. Zelfs na onderzoek op internet heb ik geen exacte aantallen kunnen vinden. Na enkele cijfers van vorige jaren geloof ik wel dat het er zeker meer dan 50.000 zijn.

Iedereen kan coach worden

Wist je dat je niet eens een opleiding, certificaat of diploma nodig hebt om jezelf coach te noemen? Iedereen kan coach worden. Iedereen kan zich inschrijven bij de Kamer van Koophandel. En een webiste online zetten waarop staat zij coach is.

Overigens zegt een opleiding lang niet altijd iets over de kwaliteit en de resultaten van een coach. Dat heb ik zelf ook ondervonden.

verschil-coaches-powerinyou

Er is een enorm verschil

We weten dus dat er heel veel coaches zijn. Dat feit ligt er. Laten we daarom eens kijken hoe we ervoor kunnen zorgen dat dit geen belemmering vormt bij het opbouwen en laten groeien van jouw praktijk.

Want er is een enorm groot verschil in coaches. In de manier van coachen. En ook in de resultaten die een coach bereikt bij haar klanten.

Daarbij is niemand zo goed als jou. En jij bent niet net zo als iemand anders.

Iedere coach heeft haar eigen onderscheidende vermogen. Want iedereen is immers anders. Iedereen komt anders over. Als persoon. En als coach. En dat maakt voor een groot deel of een klant voor jou kiest. Of voor iemand anders.

Geloof in jezelf

De basis voor een groeiende praktijk is het geloof dat je hebt in jezelf. Dat je het kan. Dat je goed bent in je vak. Dat jij iemand écht verder kan helpen. Dat je het waard bent. En dat jij één van die weinige coaches bent die wél een succes gaat maken van haar praktijk.

Kijk maar eens goed om je heen. Hoeveel coaches zijn er nu werkelijk succesvol? Want er mogen dan wel veel coaches zijn, maar er zijn er maar weinig die er een goede boterham aan overhouden.

En misschien zie je dat op social media weleens anders voorbij komen, maar hou je daar alsjeblieft niet aan vast. Veel mensen doen zich op social media namelijk beter en succesvoller voor dan dat ze werkelijk zijn.

Kijk, dat scheelt alvast, dat je je daar niet meer mee bezig hoeft te houden 😊.

De handdoek in de ring

Een goedlopende praktijk opbouwen waar je goed mee verdient gaat niet vanzelf. Dat zul je met me eens zijn. Daar is een flinke dosis doorzettingsvermogen voor nodig. Want bij het opbouwen van je praktijk kom je verschillende uitdagingen tegen. En dat is waarom veel coaches vaak al snel de handdoek in de ring gooien.

opgeven-ondernemen-coach-powerinyou

Wanneer er bijvoorbeeld helemaal niemand reageert op een aanbod. Of als de zoveelste potentiële klant ‘Nee’ zegt. Dan denken ze dat ze niet goed genoeg zijn. Terwijl een kleine aanpassing in je strategie, het aanleren van de juiste verkoopvaardigheden of het hebben van de juiste mindset al een groot verschil kan maken.

Er alles voor doen

Niet iedereen heeft de ambitie om er alles, maar dan ook alles voor te doen om een succes te maken van hun bedrijf. Je hebt namelijk niet alleen een praktijk, maar je hebt ook een bedrijf. Je bent niet alleen coach, maar je bent ook ondernemer.

En daar ligt de sleutel tot succes.

Denken als een ondernemer

Wat veel coaches missen is het stuk ‘ondernemer zijn’. Ze zijn ontzettend goed in hun vak. Hun klanten behalen geweldige resultaten. Als ze al klanten hebben. Maar ze voelen zich geen ondernemer.

En als je je geen ondernemer voelt, dan ben je dat ook niet. En als je geen ondernemer bent, dan kan je praktijk ook niet verder groeien. Want klanten komen niet vanzelf. Of je moet al zo’n expertstatus hebben opgebouwd in jouw vakgebied dat klanten jou al goed kunnen vinden, maar daar ga ik voor dit blog even niet van uit.

Wat maakt je een goede ondernemer?

Er zijn verschillende dingen die je een goede ondernemer maken.

Mindset-ondernemer-coach-wendykoning

Met stip op nummer 1 staat: je Mindset. Zowel je eigen mindset als je ondernemersmindset. Want zonder de juiste mindset houden de meeste coaches zich veel te klein. Laten zich snel uit het veld slaan bij een tegenslag of door de mening van anderen. Ze houden zichzelf enorm tegen. Omdat ze nog niet durven. Zich nog wat onzeker voelen. Nog doen wat er van ze verwacht wordt. Luisteren naar wat anderen ervan vinden.

En ook omdat ze nog niet boven het gemiddelde durven te gaan staan. En zich nog niet als dé expert in hun vakgebied durven te laten zien.

Ondernemersvaardigheden

Ook heb je de juiste ondernemersvaardigheden nodig.

Denk bijvoorbeeld aan je marketingskills (hoe krijg je klanten, je zichtbaarheid, waar en hoe laat je jezelf zien), kennis van verkopen (hoe laat je zoveel mogelijk klanten ‘Ja’ zeggen tegen jouw aanbod) en een verkoopstrategie die werkt voor jouw bedrijf.

Kennis van je vak

Tot slot heb je als ondernemer natuurlijk kennis nodig van je vak. Dat je jouw klanten écht kunt helpen om de resultaten te bereiken je belooft. En dat je jezelf ook echt als expert kunt neerzetten. Ook al durf je dat misschien nu nog niet helemaal te zeggen over jezelf, maar dat is weer een volgende stap.

Een lege agenda

De meeste coaches leren verschillende technieken hoe ze hun klanten zo goed mogelijk kunnen helpen. Ze volgen één of meerdere opleidingen. Maar tijdens geen van die opleidingen leren ze hóe je de klanten krijgt die je met al die kennis en technieken die je hebt geleerd kunt gaan helpen. Waardoor het vaak stil blijft in de praktijk.

De agenda blijft leeg. En de onzekerheid neemt toe.

Alles is Mindset

Zoals ik al eerder schreef, is het belangrijkste om te gaan groeien met je praktijk: je mindset. Laat dat nu precies mijn expertise zijn. Daarom geef ik je graag een aantal tips en inzichten om jouw mindset over het onderwerp ‘er zijn al zoveel coaches’ te veranderen. Zodat die gedachte je in ieder geval niet meer in de weg hoeft te zitten om er voor de volle 100% voor te gaan met je bedrijf.

Concurrent of collega

Persoonlijk ben ik heel blij dat er zoveel coaches zijn. En ik weet bijna zeker dat jij dat ook bent nadat je dit hebt gelezen. Ik zie andere coaches dan ook niet als concurrenten, maar als collega’s. Waarmee ik samen elke dag de wereld een stukje mooier en positiever maak.

wereld-mooier-maken-coach-wendykoning

Daarnaast gebeurt het regelmatig dat ik benaderd wordt door een potentiële klant, waarvan ik voel dat dit niet mijn ideale klant is. En aangezien ik een tijd geleden het besluit heb genomen om niet meer iedereen te helpen. Maar alleen nog maar te werken met mijn ideale klanten: ambitieuze en gedreven coaches die er écht voor willen gaan, stuur ik deze potentiële klanten – die niet onder die categorie vallen – met alle liefde door naar een collega. Die wél heel blij wordt van deze klant. En die deze klant dus ook een stuk beter kan helpen.

Werken met je ideale klanten

Dat is wat ik bedoelde met dat ik blij ben dat er zoveel coaches zijn. Want dat betekent dat ik niet IEDEREEN hoef te helpen. Dat ik elke dag alleen maar werk met mijn ideale klanten. Die het beste in mijn naar boven halen. En die ik ook het beste kan geven.

Stel je voor dat je IEDEREEN moet helpen. Omdat er niemand anders is die het kan doen. Ook mensen die totaal het tegenovergestelde zijn van de klanten waar jij het liefste mee werkt. Die jou helemaal leegzuigen bijvoorbeeld. Daar moet je toch niet aan denken?

Denken in tekort

Als we nog even kijken naar de gedachte “Er zijn al zoveel coaches”, dan zit daar ook een denken in tekort achter. Zeker wanneer die gedachten verder gaan als: “Er zijn vast niet genoeg klanten voor mij. Ik ga nooit genoeg verdienen met mijn praktijk om rond te komen.”

Weet dat je een keuze hebt in denken in tekort of denken in overvloed.

Denken in overvloed

Denken in overvloed gaat bijvoorbeeld zo: “Er zijn genoeg klanten voor iedereen. Er is genoeg geld op de wereld. Ook voor mij. Mijn ideale klanten zien mijn waarde en willen graag met mij aan de slag. Ze betalen mij daar graag voor. Ik verdien meer dan voldoende geld om van te leven en om al die leuke dingen te doen en te realiseren die ik graag wil.”

Voel je het verschil?

Wat motiveert jou meer om ervoor te gaan?
Denken in tekort of denken in overvloed?

De keuze is aan jou…

Want je kunt er namelijk zelf voor kiezen wat je denkt.
Hoe fijn is dat?

Jezelf klein houden

Wat ik bij mijn klanten het meeste zie wanneer ze net starten met mijn training ‘Op en top Ondernemer in 4 maanden’ of mijn individuele coaching, is dat ze zichzelf nog véél te klein houden. Vaak omdat ze dat gewend zijn. Om zichzelf altijd op de laatste plaats te zetten. Een beetje achteraf te gaan staan. En om maar ‘gewoon’ te doen. Want tja: “Doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg”, hè?

boven-het-maaiveld-coach-wendykoning

Steek boven het gemiddelde uit

Weet dat wanneer jij ‘gewoon’ blijft doen, je nooit boven het gemiddelde zal uitsteken. En wanneer jij niet boven het gemiddelde uitsteekt, val je niet op. Dan zien mensen jou niet staan. En zien ze je al helemaal niet als expert. Waardoor de kans gelijk al een stuk kleiner is dat iemand klant bij je wordt.

Zet jezelf neer als expert

Er zijn niet veel coaches die boven het gemiddelde uit durven te steken. Die zichzelf neer durven te zetten als expert.

Voor hun gevoel hebben ze nog niet genoeg kennis. Nog niet genoeg klanten. En nog niet genoeg omzet om zichzelf als expert neer te kunnen zetten.

Maar hoeveel kennis, klanten en omzet heb jij nog nodig om jezelf wél als expert neer te zetten? Want dat kan ook nu al. Je hebt de kennis. Al vertellen die stemmen in je hoofd je misschien van niet.

Je hebt sowieso altijd meer kennis dan jouw ideale klanten. Anders zou het jouw ideale klant niet zijn. Jij bent dus al de expert voor deze mensen. Dan kun je jezelf net zo goed ook als expert neerzetten, toch?

Ga in je grootsheid staan

Ga staan voor waar je in gelooft.

Laat zien wat jij te bieden hebt.

Hou jezelf niet langer klein, maar ga echt in je grootsheid staan.

Neem jouw plek in op deze wereld.

En steek boven het gemiddelde uit.

Want dan val je op.
Dan wordt je gezien.
Dan zien mensen jou als expert.
En dan willen ze graag door jou geholpen worden.
En zijn ze bereid om jou daarvoor te betalen.

Want zeg nou zelf: Wil jij liever door een gemiddelde coach geholpen worden? Of ga je liever naar een expert? Eentje die laat zien waarvoor ze staat en waar ze in gelooft?

Het is nu aan jou

Er kunnen dus wel heel veel coaches zijn, maar dat zegt helemaal NIKS over wat jij nu kunt gaan bereiken met je praktijk. Want dat ligt niet aan het aantal coaches dat er is, maar dat ligt aan jouzelf. Aan wat jij ervoor doet en ervoor over hebt om jouw praktijk écht van de grond te krijgen.

groeien-praktijk-stappen-zetten-ondernemerscoach

Jij bent de enige die nu de stappen kunt gaan nemen die nodig zijn om van jouw praktijk een succes te maken.

Je hebt iets geweldigs te bieden.

Laat dat zien.

Straal dat uit.

Ga in je grootsheid staan.

En doe wat nodig is om van jouw bedrijf een succes te maken.

Ga ervoor!

Groeten Wendy Koning
OndernemersCoach

Vond je dit interessant? En wil je meer Tips & Inspiratie ontvangen om te (blijven) groeien als Ondernemer én met je Praktijk? Laat dan hier je e-mailadres achter voor mijn wekelijkse GroeiTips & Inspiratie.

Voel je vrij om dit blog te delen met andere ondernemers die hier ook hun voordeel uit kunnen halen.

3 reacties

  1. Er is zo ongelooflijk veel nood. Lees de krant, luister naar je buren of naar mensen uit de kerk of op je werk. Er zijn echt veel mensen die wel een luisterend oor, een gebed en een goed advies kunnen gebruiken om verder te komen. Het is niet voor niets dat Jezus zei: ‘bid om arbeiders, want de oogst is groot!’. En juist coaches die vanuit Bijbelse principes werken kunnen echt hoop brengen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

50%

Je bent er bijna!

Waar mag ik de Checklist naartoe sturen?

*Met mijn inschrijving geef ik toestemming aan Power in You om mijn gegevens te verwerken op de manier zoals omschreven in de privacy verklaring.

Deze website gebruikt cookies om de website en mijn aanbod nog beter te maken. Meer over de cookies kun je lezen in mijn privacyverklaring.