Spiritueel Ondernemen met Wendy Koning

Luister je liever dan dat je leest? Klik dan op de oranje play-button hieronder.

“Ben ik wel goed genoeg?”
“Zitten mensen wel op mij te wachten?”
“Kan ik het wel?”
“Een ander is veel beter/verder/knapper.”
“Ik heb nog niet voldoende kennis.”
“Wat zullen mensen van me denken?”
“Wie ben ik om …?”
“Wat als het mislukt?”
“Wat als ik faal.”
“Wat als…”
“Wat als……”

Dit is een greep uit de gedachten die voor iedere ondernemer wel bekend zijn. Die continue twijfel aan jezelf. Steeds opnieuw jezelf tegenhouden om de volgende stap te zetten. Om écht verder te komen met je bedrijf. Want ja, je hebt als coach niet alleen een praktijk, maar ook gelijk een bedrijf.

En denk ook aan jezelf keer op keer klein blijven houden. Vast blijven zitten in een bepaald gedachtepatroon en daardoor de acties die nodig zijn wéér niet doet. Waardoor je maar niet vooruit komt.

Hoe ver heeft dit jou tot nu toe gebracht?

Vraag jezelf eens af wat deze gedachten tot nu toe voor jou hebben gedaan. Hoe helpen deze gedachten jou verder? Waarschijnlijk ben je nog steeds niet waar je al lang had willen zijn, toch? Terwijl je van binnen wel die enorme drive voelt om er voor de volle 100% voor te gaan met je praktijk. Maar het dan toch weer niet doet…

Alleen maar omdat je nog het zelfvertrouwen en de juiste ondernemerskennis mist om het nu echt te gaan doen.

Uitstellen en vermijden

Wanneer je je onzeker voelt en aan jezelf twijfelt kan dat je enorm tegenhouden in je persoonlijke groei als ondernemer. En wanneer jij niet groeit als ondernemer, kan je bedrijf ook niet verder groeien. 

Want een logisch gevolg van twijfelen aan jezelf en je onzeker voelen over bepaalde dingen, is dat de meeste mensen dingen gaan vermijden. Ze doen het liever niet, want ze hebben nog niet voldoende lef en doorzettingsvermogen om die volgende stappen ook daadwerkelijk te zetten.

uitstellen-ondernemen-zelfvertrouwen-powerinyou.nl

Het komt later wel

Of ze vertellen zichzelf dat het later wel komt. Dat ze het morgen, overmorgen, volgende week, volgende maand, als het ‘juiste moment’ er is, wel gaan doen. Want dan, ja dan, zijn ze er wél echt klaar voor.

Maar zoals je wellicht al weet: van uitstel komt afstel. En dit zie ik dan ook vaak gebeuren bij ondernemers om me heen. En bij mijn klanten, net voordat ze starten met mijn programma ‘Op en top Ondernemer in 4 maanden’

Herkenbaar?

Wat ik ook vaak hoor van mijn klanten (ambitieuze coaches die héél graag willen, maar zich nog niet altijd zeker genoeg voelen om het ook écht te gaan doen) en ondernemers om mij heen is:

Als je dit zo leest, kun je je vast wel voorstellen dat deze dingen een flinke belemmering kunnen zijn wanneer je graag vooruit wilt komen met je praktijk.
Wanneer je er echt serieus voor wilt gaan.

En ook op de manier zoals jij dat zelf wilt.
Want dat laatste is vaak ook nog een ‘dingetje’.

En toch gebeurt dit heel vaak. Misschien herken je het zelf ook wel. Dat je jezelf elke keer laat tegenhouden. En het gevoel hebt dat je zo niet verder komt. Zeker niet als je het op deze manier blijft doen. 

Een vak van vallen en opstaan

Oké, even heel eerlijk: ondernemen is niet altijd makkelijk. Het gaat lang niet altijd vanzelf. Je komt als ondernemer veel tegenslagen, afwijzingen en obstakels tegen. Het is een vak van heel veel vallen, elke keer weer opstaan en weer doorgaan. En daar ligt vaak het probleem: bij het opstaan en weer doorgaan. Want wanneer je niet (gelijk) weer opstaat, kom je sowieso niet vooruit natuurlijk.

vrijheid-ondernemen-powerinyou.nl

Ondernemen heeft ook veel voordelen

Ondanks de vele uitdagingen in het ondernemen, heeft ondernemen ook veel voordelen:

Denken en dan niet doen

Wat ik ook merk is dat ondernemers (te)veel in hun hoofd zitten. Daarmee bedoel ik dat ze heel goed zijn in het bedenken wat ze willen en hoe ze het willen. Als ondernemer heb je immers ideeën genoeg, is het niet? Maar als het erop aankomt, dan blijft de actie uit. Denken en dan niet doen. In hun hoofd zetten ze de stappen wel, alleen in het ‘echte’ leven durven ze nog niet.

Hoe kan dit?

Ergens in een ver verleden hebben we onszelf aangeleerd hoe we omgaan met de dingen die er in ons leven gebeuren. Hoe we ergens op reageren. Hoe we er over denken. Welke acties we daarop nemen (of juist niet nemen).

Dit wordt ook wel conditionering genoemd. Ergens is er een trigger (iets wat er gebeurt, wat we zien, horen, voelen, denken, proeven of ruiken), waarop we automatisch reageren. Hoef je niks voor te doen. Gaat helemaal vanzelf.

De grote ‘boosdoener’

Sinds onze geboorte ontwikkelen we allerlei overtuigingen. Overtuigingen zijn de dingen die je gelooft. Over jezelf. Over anderen. Over het leven. Over het ondernemen. Over de wereld. Die overtuigingen zijn in de loop der jaren een deel van jou geworden.

Zonder dat je het bewust in de gaten hebt, sturen je overtuigingen alles wat je doet. Hoe je reageert. Hoe je ergens over denkt. En hoe je ergens mee omgaat. Dit gebeurt allemaal op onbewust niveau.

Wat je gelooft is waar

Als je gelooft dat als je voor een dubbeltje geboren bent, je nooit een kwartje kunt worden, dan zal je ook nooit een kwartje worden.

Als je gelooft dat je niet goed genoeg bent, dan ben je (in jouw ogen) ook niet goed genoeg.

Als je gelooft dat je het niet waard bent om succesvol te worden, dan word je ook niet succesvol.

Als je gelooft dat je het niet kan, dan is de kans heel groot dat het ook niet gaat lukken.

Als je gelooft dat je het nooit gaat leren, dan ga je het ook nooit leren.

Omdat je door deze overtuigingen andere acties neemt, is de kans inderdaad groot dat je nooit een kwartje zult worden, dat je niet succesvol wordt, dat het je niet gaat lukken en dat je het nooit gaat leren.

Pas op voor de overtuigingen van mensen in je omgeving

De mensen in je omgeving hebben vaak het beste met je voor. Zeker de mensen die dicht bij je staan. Daarom voelen ze zich ook geroepen om je voor bepaalde dingen te ‘waarschuwen’. En je te beschermen. Ze komen vaak met goedbedoelde adviezen. Maar misschien heb je zelf al ervaren dat deze goedbedoelde adviezen jou niet altijd verder helpen. In tegendeel zelfs: je begint (weer) te twijfelen.

overtuigingen-onzekerheid-powerinyou.nl

Het is hun onzekerheid

Het is goed om te weten dat mensen hun eigen onzekerheden vaak projecteren op een ander.

Een voorbeeld: Je staat op het punt om je vaste baan op te zeggen om volledig voor je bedrijf te gaan. Er zijn (heel veel) mensen die dat never-nooit-niet zouden doen. Die zouden voor geen goud hun ‘veilige’ vaste baan opzeggen voor iets dat nog onzeker is.

Omdat zij dat nooit zouden doen, projecteren zij hun eigen onzekerheid op jou. Ze willen je ‘goedbedoeld’ waarschuwen dat je je veiligheid opgeeft. En dat het maar de vraag is of het wel gaat lukken met je bedrijf. En dat je dus beter je veiligheid niet ‘zomaar’ kunt opgeven. 

Wat doe jij ermee?

Het is heel lief dat mensen met je meedenken. Dat ze het beste met je voor hebben. Maar weet dat jij zelf de keuze mag maken wat jij ermee doet. Laat je je leiden door wat een ander ervan denkt? Ga je mee in hun onzekerheden? Laat je je beïnvloeden door hun angsten? Alleen maar omdat zij dat nooit zouden doen?

Het is ook spannend

Sommige dingen zijn ook heel spannend. Bijvoorbeeld zoiets als je baan opzeggen. Ik heb het zelf ook ervaren. Ik zei mijn baan op in december 2016. Niet omdat ik al kon rondkomen van mijn bedrijf. In tegendeel. Ik zei mijn baan op omdat ik wist dat mijn bedrijf op deze manier niet verder kon groeien.

Was het spannend?

JA!

Was het het waard?

JA!

Want toen pas kwam mijn bedrijf (met héél veel vallen en nog meer opstaan) pas echt van de grond. Dat wist ik natuurlijk niet van tevoren. Het had ook anders kunnen lopen.

Maar ik ben ervan overtuigd dat je dit zelf in de hand hebt. Ik heb er zelf voor gezorgd dat ik sta waar ik nu sta. Ik heb er keihard voor gewerkt. Elke dag, elke avond en elk weekend heb ik gebouwd aan mijn bedrijf. Zelfs zonder dat het in het de eerste maanden wat opleverde. 

En dat viel niet altijd mee. Echt niet. Zeker niet toen ik tot twee keer aan toe de bodem van onze spaarrekening kon aanraken. En dan heb ik het nog niet eens over de schuldgevoelens die ik had naar mijn gezin toe. De paniek-gevoelens, omdat ik niet wist hóe ik aan nieuwe klanten moest komen. En hoe we de volgende maand moesten doorkomen.

Maar weet je, het ondernemen valt nu eenmaal niet altijd mee. Daarom stoppen de meeste starters alweer binnen één jaar. En geven daarmee hun droom op.

Dit is precies waarom als ondernemer de juiste Mindset onmisbaar is. En waarom dit het belangrijkste is om aan te gaan werken als ondernemer. Tenminste, als jij iemand bent die écht iets van haar bedrijf wil maken. Want alleen met de juiste Mindset kom je verder. Zet je door. Neem je andere acties. Maak je andere keuzes. En bereik je andere resultaten. En daar gaat het uiteindelijk om, toch?

Het is dankzij mijn rotsvaste vertrouwen dat ik elke keer heb doorgezet.

gedachten-hoofd-kritisch-powerinyou.nl

Wat kan je onzeker maken?

Er zijn een aantal dingen waardoor je je onzeker kunt voelen:

In elke fase andere onzekerheden

Onzekerheden zullen er in mijn overtuiging altijd zijn. Je weet nooit precies van tevoren hoe iets gaat verlopen. Je weet nooit wat er gebeurt als je nog meer zichtbaar bent. Je weet niet wat anderen ervan vinden.

Daarom kun je in elke fase van het ondernemen weer andere onzekerheden tegenkomen. Het hoort er een beetje bij.

En daarom is het zo enorm belangrijk om te leren omgaan met deze onzekerheden.
Met je gedachten.
Je angsten.
Je overtuigingen.

Want dan hoef je je nooit meer te laten tegenhouden om te gaan voor wat jij diep van binnen zo graag wilt met je praktijk. Dan zet je gewoon de stappen die nodig zijn – ondanks je onzekerheden. Dan zet je door. No matter what.

Je eigenwaarde

Onzekerheid heeft ook vaak te maken met eigenwaarde en zelfbeeld.

Hierbij gaat het er niet om hoe je eruit ziet.
Of je dik bent of dun.
Of je lang bent of klein.
Of je knap bent of niet (wie bepaalt dat eigenlijk?).
Of je blauwe ogen hebt of groene.
Of je blond bent of bruin.
Of je linker grote teen krommer staat dan je rechter.

Het gaat om het beeld dat je van jezelf hebt.
En welke waarde je daaraan toekent: je eigenwaarde.

zelfbeeld-onzeker-ondernemen-powerinyou.nl

Je zelfbeeld

Je zelfbeeld zegt niets over hoe je eruit ziet.
Ook niets over wie je bent.
En niets over je plus- en je minpunten.

Je zelfbeeld zegt alleen iets over hoe je jezelf ziet.
Over het beeld dat jij van jezelf hebt gevormd gedurende je leven.
Over het beeld dat jij nu van jezelf hebt.

Zelf ben ik niet de slankste, bijna nooit geweest. Behalve een paar jaar geleden. Toen was ik in korte tijd meer dan 20 kilo afgevallen. Ik was voor het eerst in mijn leven slank. Ik had niet eens gedacht dat dat kon. Ik, zo slank.

En weet je? Toch is mijn zelfbeeld nu beter dan toen ik slanker was.

Want het gaat er niet om hoe je eruit ziet, maar hoe je jezelf ziet. En hoe je daardoor in je vel zit. Wanneer je het beeld dat je nu van jezelf hebt positief verandert, verandert je zelfbeeld. Daardoor kijk je anders naar jezelf. Naar je omgeving. En versterk je automatisch je zelfvertrouwen.

Tip:

Werk aan je zelfbeeld.

Dit is namelijk één van de belangrijkste dingen waarmee je je zelfvertrouwen opbouwt en versterkt. En waardoor je wél de stappen voor je praktijk gaat zetten die nodig zijn.

Nog iets interessants…

Je bent helemaal niet onzeker

Vaak zeggen mensen ‘Ik ben onzeker’. Maar weet je, je bent helemaal niet onzeker. Je doet iets, waardoor je je onzeker voelt. Onzeker is niet iets wat je bent, maar wat je doet. Het is gedrag. Conditionering. En dat is goed nieuws. Want gedrag is veel makkelijker te veranderen dan wie je bent.

Wie je bent – je identiteit – staat namelijk behoorlijk vast. Je bent [ je naam ], partner, moeder, dochter, zus, buurvrouw, ondernemer, vriendin, etc. Dat verander je niet zomaar.

Wanneer je dus zegt: “Ik ben onzeker.” Dat zeg je dat dat jouw identiteit is. Dat is wie je bent. Dat staat vast. En alleen al door deze overtuiging wordt het  lastiger om met je onzekerheden om te leren gaan. Snap je wat ik bedoel?

“Je bent niet je gedrag”

Je doet onzeker

Zeg (of denk) vanaf nu niet meer ‘Ik ben onzeker’, maar bijvoorbeeld ‘ik voel me onzeker’. Gebruik het woord ‘onzeker’ liever helemaal niet meer. Kijk naar je onzekerheid als iets wat je doet. En ontdek wat het precies is dat jou onzeker maakt.

Welke gedachten heb je die je onzeker maken? Welk gevoel heb je waardoor je je onzeker voelt? Welke belemmerende overtuigingen komen er steeds weer naar boven?

Wanneer je dat weet, kun je met jouw onzekerheden aan de slag. Dan kun je ermee leren omgaan. Zodat het je niet meer in de weg hoeven te zitten. En je vrij bent om alles te gaan doen wat je wilt.

veiligheid-onzekerheid-brein-powerinyou.nl

"Veiligheid boven alles"

Dat is wat jouw brein denkt. Die doet er alles aan om jouw zo veilig mogelijk te laten ondernemen. Daarom laat jouw interne kritische panel (die vervelende stemmetjes in je hoofd) ook soms zo hard van zich horen. Raken ze in verhitte discussies om je te behoeden. Om je tegen te houden. 

Want ze denken dat het niet veilig is om iets te doen wat je nooit eerder hebt gedaan. Om de volgende stap te zetten. Omdat je van tevoren niet weet hoe het afloopt. Wat de reacties zullen zijn. Wat je onderweg tegenkomt. En daarvoor willen ze je beschermen.

Er was eens…

Er was een tijd (veelal in je jonge kinderjaren) dat het goed was dat ze je inderdaad beschermden tegen van alles en nog wat. Maar nu je zoveel jaar ouder bent, is dat niet meer nodig. Niet voor de dingen waar ze je misschien vroeger voor wilden behoeden. Of waar het ooit een keertje is misgegaan.

Alleen weten zij dat niet…

Hoe kunnen ze het ook weten? Als jij nog steeds naar ze luistert. En trouw hun instructies (veelal om iets niet te doen) opvolgt. Ze doen het vanuit een positieve bedoeling. Je kan het ze niet eens kwalijk nemen. Maar misschien wordt het inmiddels weleens tijd om ze te bedanken voor hun goedbedoelde adviezen en bescherming. En ze te vertellen dat het tijd is dat je nu je eigen pad gaat volgen.

Jij mag kiezen

Dit betekent niet dat ze je nooit meer iets hoeven te vertellen. Want soms is het goed dat ze je even bewust maken. Maar het betekent dat je niet altijd naar ze hoeft te luisteren. En niet hun instructies altijd (direct) hoeft op te volgen. Dat is namelijk aan jou. Dat is de keuze die jij zelf maakt.

Blijf je het voeden?

Kijk, je kunt je onzekerheden blijven voeden door de dingen die buiten je comfortzone liggen te blijven vermijden. Gewoon alles zo blijven doen zoals je het altijd al deed. Doen zoals het ‘hoort’. Blijven luisteren naar je interne kritische panel die denkt dat het allemaal heel eng is buiten je comfortzone.

Het voelt ook veel veiliger binnen je comfortzone, ik weet het. Maar de vraag is of je daarmee verder komt. In mijn overtuiging namelijk niet. En ik weet bijna zeker dat je daar zelf inmiddels ook achter bent, is het niet?

Kleine stapjes buiten je comfortzone zetten is ook oké, hè? Zeker om mee te beginnen. Je hoeft niet gelijk een hele grote sprong te maken (mag natuurlijk wel).

WendyKoning-powerinyou.nl-blog-comfortzone

Nuchtere Volendamse buiten de grens

In mijn eerste jaren van persoonlijke ontwikkeling heb ik aan den lijve ervaren hoe (eng) het is om buiten je comfortzone te gaan.

Ging ik dan, op 34-jarige leeftijd als nuchtere Volendamse naar een NLP-opleiding. En nog wel buiten de ‘grenzen van Volendam’. Namelijk hélemaal in Utrecht. Dat was gelijk al de eerste stap buiten mijn comfortzone.

De tweede stap (of eigenlijk sprong) kwam nog gelijk diezelfde dag. We moesten onszelf voorstellen voor de hele groep (zo’n 20 deelnemers). OMG, wat vond ik dat verschrikkelijk. 

Ken je dat? Dat je het rondje afgaat en dat jouw beurt steeds dichterbij komt? Dat je hele lijf begint te trillen. Te zweten. Adem tekort. En dat het dan jouw beurt is. En je dan voor de groep moet staan. En dat alles nog erger zweet en trilt. 

Bekentenis

Ik moet eerlijk bekennen dat wanneer ik een training of presentatie geef, mijn lichaam nog steeds weleens even staat te trillen in het begin. Van tevoren en als ik net ben begonnen voel ik gelukkig alleen de gezonde spanning. De gedachten en overtuigingen die ik vroeger op zo’n moment had, heb ik aangepakt. Wat enorm bevrijdend is, kan ik je vertellen.

Maar als ik dan even daar sta, begint het soms toch weer te trillen. Het lijkt dan alsof het oude patroon weer even in gang wordt gezet. Het verschil is dat het me nu niet meer in de weg zit. Het houdt me niet meer tegen. Het is schijnbaar nog iets wat er zit vanuit een oude conditionering, waardoor mijn lichaam zo reageert. Want ik vind het nu namelijk juist heel leuk om voor een groep te staan. En anderen te inspireren.

Het is zoals het is

En dat mijn stem dan even gaat trillen (en het net lijkt alsof ik heel emotioneel wordt) en mijn lichaam meetrilt, ervaar ik nu niet meer als een vervelend probleem. Als het er is, dan is het er. Dan weet ik inmiddels hoe ik het weer snel onder controle krijg, zodat alles weer rustiger wordt. En ik mijn presentatie zonder trillingen kan vervolgen.

Weten hoe maakt het verschil

Soms gebeuren er dingen in je leven of in het ondernemen. Dat kan iets zijn dat je van tevoren niet had verwacht. Iets wat je moet doen. Of iets waardoor je je onzeker voelt. 

We kunnen nu eenmaal niet alles in ons leven van tevoren bepalen. Het leven is niet altijd voorspelbaar. Niet altijd even positief. Het gaat niet altijd vanzelf. En het is ook niet altijd even makkelijk.

“Je hebt niet altijd invloed op wat er in je leven (en in het ondernemen) gebeurt. Maar je hebt er wel altijd invloed op hoe je ermee omgaat”

Maar weten hoe je ermee om kunt gaan, dat maakt wel een groot verschil. Want dan kun je weer verder. Misschien niet meteen. Maar je hebt wel zelf de keuze hoe lang je ergens in blijft hangen. Want je weet immers hoe je er anders mee om kunt gaan.

En dan kun je de dingen toch (blijven) doen, ondanks dat je het misschien nog wat spannend vindt.

Dit is de enige manier

De enige manier om verder te komen is om er zelf voor te zorgen dat je verder komt. Zelf voor 100% je eigen verantwoordelijkheid te nemen.

Door het gewoon te DOEN.

Door actie te nemen.

De juiste keuzes te maken.

De volgende stappen te zetten.

Al ga je kruipend. Dat is nog altijd beter dan stil blijven staan.

Je hoeft het niet alleen te doen

Voel je je gefrustreerd omdat je diep van binnen heel graag wilt, maar het gevoel hebt dat je niet of nauwelijks vooruit komt? Of dat het je niet snel genoeg gaat allemaal? Terwijl je van binnen wel die drive voelt om de volgende stappen te gaan maken met je praktijk? Maar heb je geen idee hoe je het moet aanpakken? 

Vraag dan om hulp. 

Want, je hoeft echt niet alles alleen te doen, hè?! 

Vraag hulp uit je omgeving. Vind een goede OndernemersCoach die jou verder kan helpen. Dat kan uiteraard ook bij mij. Want weet dat ik jou graag deze week al verder help in de juiste richting met je praktijk. Sterker nog: ik doe niets liever…

gratis-sessie-powerinyou.nl-wendykoning

Stop met excuses bedenken

Ja, we zijn er heel goed in geworden om overal excuses voor te bedenken. Vooral als het lastig wordt. En zoals je eerder in dit blog hebt kunnen lezen, doet je brein dit automatisch als iets nog geen bekend terrein is. Maar wanneer je je er bewust van bent (en dat ben je nu), kun je het veranderen. Door vanaf nu zelf de regie te nemen.

Zit er iets in de weg? Werk eraan.

Durf je niet? Werk eraan.

Heb je altijd wel een reden om iets niet te doen? Werk eraan.

Maak je je druk om wat een ander van je denkt? Werk eraan.

Voel je je vaak onzeker? Werk eraan.

De enige die de keuze kan maken om ermee aan de slag te gaan ben jij.
En de enige die de keuze maakt om er voor de volle 100% voor te gaan ben jij.

Stel je voor waar jij dan volgend jaar staat met je bedrijf…

Welke stap zet jij VANDAAG nog?

Zodat je niet over een paar jaar hoeft te denken: “Had ik toen maar…”

Vond je dit interessant? En wil je meer Tips & Inspiratie ontvangen om te groeien als Ondernemer en om je praktijk écht goed van de grond te gaan krijgen? Laat dan hier je e-mailadres achter voor mijn wekelijkse GroeiTips & Inspiratie.

Voel je vrij om dit blog te delen met andere ondernemers die hier ook hun voordeel uit kunnen halen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

50%

Je bent er bijna!

Waar mag ik de Checklist naartoe sturen?

*Met mijn inschrijving geef ik toestemming aan Power in You om mijn gegevens te verwerken op de manier zoals omschreven in de privacy verklaring.

Deze website gebruikt cookies om de website en mijn aanbod nog beter te maken. Meer over de cookies kun je lezen in mijn privacyverklaring.