Spiritueel Ondernemen met Wendy Koning

Luister je liever dan dat je leest? Klik dan op de oranje play-button hieronder.

Past de manier waarop je nu aan het ondernemen bent wel bij jou?

Dit moet je doen, dat moet je doen, zo moet je het doen…

Al die verschillende dingen die je ‘moet’ doen om van je bedrijf een succes te maken. 

Pfffffff… 

Soms zie ik door de bomen het bos niet meer. 
En het ergste is: bij veel van die manieren voel ik me totaal niet prettig. 

Heb jij dat ook weleens?

Dat je dingen leert over het ondernemen (bijvoorbeeld hoe je meer klanten krijgt, hoe je zichtbaar moet zijn, waar je jezelf moet laten zien etc.) en dat je denkt: 

“Ja maar…
…dit past helemaal niet bij mij.”
…ik vind het helemaal niet leuk om het op deze manier te doen.”
…zo wil ik het helemaal niet.” 

Ik vind het gewoon echt niet leuk

En dan bedoel ik niet die dingen die je niet durft te doen omdat ze buiten je comfortzone liggen. Maar ik bedoel de dingen die je gewoon echt niet leuk vindt omdat het niet bij je past.

Er is namelijk een groot verschil tussen dingen buiten je comfortzone doen en dingen doen die je gewoon echt niet leuk vindt om te doen.

Grote ontdekking

Twee weken geleden heb ik een ontdekking gedaan over mezelf. Toen had ik nog geen idee welke impact dit zou hebben op mijn leven én op mijn bedrijf. Het heeft namelijk ineens mijn hele leven op z’n kop heeft gezet. In positieve zin. Dat wel. Het heeft alleen wel tijd nodig om een plek te krijgen merk ik…

Ik ben er namelijk achter gekomen dat ik een introverte persoonlijkheid heb. 

En nee, dat betekent niet dat ik verlegen of gesloten ben. 
Want dat is blijkbaar nog vaak de associatie die mensen hebben. 
Het is iets heel anders. 

Verschil introvert en extravert

In het kort komt het er op neer dat introverte mensen hun energie halen uit hun innerlijke wereld- door ideeën, indrukken en emoties, zoals Marti Olsen Laney schrijft in haar boek ‘Introvert – Groeien in een extraverte wereld’

Intens genieten van de momenten die je met jezelf bent. 
Met je eigen gedachten. 
In je eigen wereldje.

In tegenstelling tot extraverte mensen die hun energie halen uit veel dingen ondernemen, veel activiteiten willen doen en juist graag onder de mensen zijn. 

Introverten houden wél van gesprekken voeren met andere mensen, alleen niet in grote groepen. 
En ze hebben niks met gesprekken die alleen maar gaan over koetjes en kalfjes. 
Maar ze houden juist wel van interessante gesprekken met diepgang.
Het liefst 1-op-1 of in kleine gezelschappen.

Ineens valt er zoveel op z'n plek

Gelijk heb ik een aantal boeken besteld over introversie. 
Om me er meer in te verdiepen (ik hou ervan).
Ik ben ze nu stuk voor stuk aan het lezen. 
En ohhhh, wat valt er ineens veel op z’n plek. 

Mijn hele leven lang heb ik me proberen aan te passen aan onze extraverte maatschappij.

Samen ‘gezellig’ doen.
‘Gezellig’ naar netwerkbijeenkomsten gaan.
Naar verjaardagen.
Feestjes.

Terwijl het me enorm veel energie kostte. En ik het helemaal niet zo gezellig vond. Behalve dan die paar gesprekken die meer diepgang hadden. Terwijl de rest het altijd zo gezellig lijkt te hebben. 

Ik wist alleen niet wáárom ik er dan zoveel moeite mee had. 
Er zo tegenop kon zien.
En de volgende dag nog steeds moest opladen.

Online ondernemen

Nu weet ik ook waarom ik zo’n sterke voorkeur heb voor het online ondernemen. En het volgen van online trainingen. In plaats van naar netwerkbijeenkomsten en evenementen gaan om daar mensen te ontmoeten en mijn kennis te halen. 

Want ik hou van leren. Van trainingen volgen. Van me nog meer verdiepen in onderwerpen die me interesseren. En vervolgens al die kennis weer door te geven aan mijn klanten. 

Ik hou ook van mensen ontmoeten.

Alleen niet op de manier zoals dat meestal gaat. 

Nu ik dit weet – en ook dat dit voor het grootste deel is aangeboren en een deel van mij is en blijft – ga ik mijn bedrijf inrichten op de manier die wél bij mij past. 

En ga ik niet meer alles doen wat je volgens de meeste (extraverte) businesscoaches moet doen om een succes te maken van je bedrijf. 

Natuurlijk hebben zij ervaring. Veel ondernemerskennis. En zeer goede strategieën waarmee je geweldige resultaten behaalt.

Maar die werken niet altijd helemaal voor een introverte ondernemer zoals ik. Dat heb ik inmiddels wel gemerkt. En uiteraard haal ik de dingen die wél voor mij werken en die wel bij mij passen eruit om te gebruiken binnen mijn bedrijf. 

Daarnaast ben ik nu strategieën aan het ontdekken die óók werken en die beter bij mij passen. 

Succesvolle (introverte) productlancering

Zo heb ik twee weken terug een boek gelezen over succesvolle productlanceringen. Deze ‘Product Launch Formula’ is bedacht door Jeff Walker. Zelf een introvert. 

Welmoet Babeliowsky (ook introvert) heeft deze formule in het Nederlands vertaald in haar boek ‘ExpertTips voor Succesvolle Productlanceringen’. Aanrader trouwens. 

Het was dankzij dit boek dat ik me steeds meer herkende in de introverte persoonlijkheid. En zeker ook met betrekking tot het ondernemen.

Tijdens het lezen werd ik bij elke volgende stap van de formule steeds enthousiaster. Omdat ik voelde dat ik eindelijk een manier had gevonden die bij me past. Waar ik me goed bij voel. En waarbij ik niet kan wachten om het binnen mijn bedrijf op te zetten en toe te gaan passen.

Succes kan op meerdere manieren worden bereikt

Ik geloof dat er meer manieren zijn waarop je succes kunt bereiken. En dat je juist meer succes bereikt wanneer je op de manier gaat ondernemen die bij je past. In plaats van dingen te doen die volledig tegen je natuur in gaan.

En ondanks dat ik helemaal niet zo’n fan ben van ‘labeltjes’, ben ik nu heel blij met mijn labeltje ‘introvert‘. 

Want ineens begrijp ik het.
Begrijp ik mezelf veel beter.
Nu snap ik het.
Nu kan ik accepteren waarom ik me ‘anders’ voel.
En waarom het steeds maar niet lukte om deze dingen – zelfs met al mijn Mindset-kennis – te veranderen.

Ik ben niet onzeker of verlegen

Want het is niet dat ik onzeker ben. En dat ik geen mensen wil ontmoeten. Nee, dat is het niet. Ik ontmoet juist heel graag nieuwe mensen. Maar het kost me gewoon teveel energie om in een omgeving te zijn met veel mensen tegelijk en gesprekken te voeren die vaak oppervlakkig zijn.

Mezelf laten zien

Dit is ook waarom het me zoveel moeite heeft gekost om mezelf te durven én te willen laten zien. Het heeft me drie jaar intensieve NLP-training gekost voordat ik me daar oké bij voelde. 

Het was een flinke investering, met name qua energie en uit mijn comfortzone gaan. Het was lang niet altijd makkelijk. En ook niet altijd leuk. Maar daardoor heb ik er nu totaal geen moeite meer mee om zichtbaar zijn. 

In tegendeel. 

Ik doe het juist heel graag. Omdat ik inmiddels weet dat andere ondernemers verder komen met mijn kennis over Ondernemen & Mindset. Waardoor ze ineens flinke stappen maken met hun bedrijf. Maar wel op de manier die bij ze past. En al die kennis kan ik gewoon niet voor mezelf houden. Dat moet gedeeld worden. En daar hoort zichtbaarheid nu eenmaal bij.

Als ik jou nu vraag: 

"Ben jij aan het ondernemen op de manier die helemaal bij jou past?"

Wat is dan jouw antwoord?

Ik ga ervan uit dat jij een succes wilt maken van jouw bedrijf. 
Dat je jouw passie wilt delen met jouw klanten. 
Dat je (meer dan) voldoende inkomen wilt halen uit jouw bedrijf.

Maar voel jij je helemaal happy bij de manier waarop je jezelf en je bedrijf nu op de kaart zet? 
Bij de manier waarop je in contact komt met potentiële klanten? 
Of voelt het niet altijd even prettig en zou je het, als je heel eerlijk bent, wel anders willen? Maar weet je niet hoe het anders kan? 

Succesvol zijn als introvert

Herken jij je in mijn verhaal? En voel jij je soms ook zo anders dan al die andere ondernemers om je heen? Weet dan dat er meer extraverte ondernemers zijn dan introverte ondernemers. 
En dat je je als introverte ondernemer in een extraverte wereld daardoor soms anders kunt voelen. Weet ook dat je als introverte ondernemer succesvol kunt zijn. Dat alleen de weg ernaar toe anders is.

Er zijn overigens heel veel bekende introverte persoonlijkheden. Zoals bijvoorbeeld Mark Zuckerberg, Bill Gates, Lady Gaga, J.K. Rowling, Tom Hanks, Lional Messi, Barack Obama en Ed Sheeran.

Positieve eigenschappen

Het is goed om te weten dat er heel veel positieve eigenschappen zitten aan een introverte persoonlijkheid. En dat je die – zodra je dit voor jezelf weet en erkent – op de juiste manier kunt inzetten. Zowel in het ondernemen, als in je vakgebied, als in je persoonlijke leven.

Na de zomervakantie ga ik hier meer over delen. Omdat ik weet dat er meer ondernemers zijn die graag een succes willen maken van hun bedrijf. Maar zich niet altijd prettig voelen bij de manier waarop ze nu aan het ondernemen zijn. 

En omdat veel ondernemers – net als ik – zich er niet eens bewust van zijn. Maar zich ondertussen wel vaak ‘anders’ voelen.

Ik ben benieuwd of jij jezelf herkent in dit verhaal. En zou het leuk vinden wanneer je dit met me wilt delen. Dat kan gewoon door deze mail te beantwoorden. 

Ik hoor het graag van je.

Herken jij jezelf?

Ik ben benieuwd of jij jezelf herkent in dit verhaal. En ik zou het leuk vinden wanneer je dit met me wilt delen. Dat kan gewoon door onder dit artikel een reactie te plaatsen. 

Ik hoor het graag van je.

En wil je meer Mindset Tips ontvangen om flinke stappen te gaan maken met je bedrijf? Ontvang elke week minimaal 1 en maximaal 2 keer praktische Mindset Tips en (gratis) aanbod in je mailbox die je helpen om met meer Zelfvertrouwen en de juiste Mindset de stappen te zetten die nodig zijn om je bedrijf op te bouwen en te laten groeien. Gratis.

**Met mijn inschrijving geef ik toestemming aan Power in You om mijn gegevens te verwerken op de manier zoals omschreven in de privacy verklaring.

Voel je vrij om dit blog te delen met andere ondernemers die hier ook hun voordeel uit kunnen halen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

50%

Je bent er bijna!

Waar mag ik de Checklist naartoe sturen?

*Met mijn inschrijving geef ik toestemming aan Power in You om mijn gegevens te verwerken op de manier zoals omschreven in de privacy verklaring.

Deze website gebruikt cookies om de website en mijn aanbod nog beter te maken. Meer over de cookies kun je lezen in mijn privacyverklaring.