Spiritueel Ondernemen met Wendy Koning

Luister je liever dan dat je leest? Klik dan op de oranje play-button hieronder.

Als ik 1 ding de afgelopen jaren op de harde manier heb geleerd, is het wel dat wanneer je een eigen bedrijf hebt, je nog niet per se gelijk ondernemer bent.

Dat geldt niet alleen voor mij, maar ook voor veel ondernemers die ik spreek. En ik merk dit ook vaak bij mijn klanten wanneer we nog aan het begin van een coachtraject staan.

Hobby of bedrijf

Laatst had ik hierover een mooi gesprek met een nieuwe klant. Zij heeft al jaren een eigen bedrijf. Ze doet daar af en toe – naast haar baan in loondienst – hele leuke klussen mee. Dan is ze helemaal in haar element. Dan doet ze de dingen waar ze zó blij van wordt. En dat wil ze het liefste elke dag doen.

Alleen voelde ze zich nog geen ondernemer. Waardoor ze steeds niet de stap met haar bedrijf had gemaakt om haar droom waar te maken. Misschien ook omdat ze naast haar bedrijf (nog) een baan in loondienst heeft. Maar ook omdat ze zichzelf niet zag als ondernemer.

"Wanneer je jezelf niet ziet als ondernemer, ben je het ook niet"

Van je hobby je werk maken

Als je je geen ondernemer voelt of als je jezelf niet als ondernemer ziet, blijft het meestal meer bij een hobby. Iets dat je ‘erbij’ doet. Bijvoorbeeld naast een baan in loondienst. Gewoon omdat je het leuk vindt om te doen. 

Waar overigens helemaal niks mis mee is. 

Maar wanneer je van je hobby je werk wilt maken, is er meer nodig dan het alleen maar leuk vinden om te doen.

Ondernemen is een vak

Een vak apart, is mijn ervaring inmiddels.

 Je kunt nog zo goed zijn in jouw vakgebied.
Nog zoveel kennis hebben van je vak.
Maar dat maakt je nog geen ondernemer

Zelfs niet wanneer je misschien al een website hebt, een Kamer van Koophandel inschrijving en/of een Facebook Pagina voor je bedrijf.

Daar komen de meeste starters vaak snel genoeg achter wanneer ze net zijn begonnen.

Want vaak begint iemand een eigen bedrijf vanuit een passie. Vanuit een bepaalde interesse. Of vanuit een opleiding die ze hebben gevolgd.

Maar dan begint ook het ondernemen.

De positieve kanten van ondernemen

Ondernemen heeft heel veel positieve kanten. Denk bijvoorbeeld aan:

Er is ook een andere kant

Waar ik de laatste jaren (met héél veel vallen, soms zelfs keihard) achter ben gekomen is dat ondernemen niet alleen maar rozengeur en maneschijn is. Lang niet zelfs.

Als Mindset Coach klinkt dit misschien niet heel positief. Maar ik vertel je liever hoe het echt is, dan dat ik je de illusie mee geef dat ondernemen helemaal vanzelf gaat. Dat de klanten vanzelf voor je in de rij staan. En dat je er niks voor hoeft te doen. Alleen maar omdat jij goed bent in je vak.

Ik leer je er liever mee omgaan. Zodat je je in het échte ondernemen staande weet te houden. Dat je door blijft gaan waar anderen stoppen. Dat je wanneer je valt zo snel mogelijk weer opstaat en met nóg meer daadkracht weer doorgaat. 

Met als doel om alles te gaan bereiken wat je wilt met je bedrijf.

De andere kant van het ondernemen:

Als je dit zo leest is het ook niet zo gek dat zo’n 40% van de starters binnen twee jaar alweer stopt.

Want als je niet weet hoe je met de bovenstaande punten kunt omgaan, wordt het een zware dobber in het ondernemen. En ik kan me goed voorstellen dat sommigen dan liever weer stoppen. En de makkelijke en veilige weg kiezen.

Zie je het nog zitten?

Nee? Lees dan verder…

Ja? Lees dan verder…

Ondernemen is nooit saai

Want tegelijkertijd maakt dit het ondernemen juist heel uitdagend. Het is nooit saai. Er is altijd wat te beleven. Je blijft altijd uitgedaagd. 

Je moet alleen wel even weten hoe je met die uitdagingen om kunt gaan. Zodat je ook doorgaat wanneer het bijvoorbeeld even tegenzit. Wanneer het niet zo gaat zoals je wilt. Of wanneer je even niet weet hoe je verder moet.

Wat is jouw reden?

De meeste ondernemers zijn niet zomaar even hun bedrijf begonnen. Ze zijn begonnen met een reden. Het is goed om regelmatig terug te denken aan jouw reden. 

Vraag je zelf zo nu en dan af waarom je destijds met je bedrijf bent begonnen. Waarom wilde je het zo graag? Wat had je voor ogen met je bedrijf toen je net begon? Wat wilde je bereiken?

Want in de antwoorden op deze vragen, is de plek waar jouw motivatie zit.
In jouw ‘waarom’.
En die motivatie zorgt dat je ervoor blijft gaan, ondanks de eventuele obstakels onderweg.
Daarom is het goed om jouw waarom regelmatig weer even op te roepen. Zodat je voor ogen blijft houden waarvoor je het doet.

Ondernemersbloed

Zelf kom ik uit een ondernemersfamilie. 

Mijn vader heeft samen met mijn oom 33 jaar lang een tegelzettersbedrijf met een tegelshowroom gehad. Mijn opa was boer. En de familie van mijn moeders kant hadden bijna allemaal een eigen slagerij.

Maar ik kan je vertellen, dat ondernemersbloed heb ik dus niet geërfd.
Misschien wel om ondernemer te worden, wat ik pas op mijn 34e wist. Maar het ondernemen zelf heb ik echt moeten leren. Dat zat er niet automatisch bij.

Dus het maakt helemaal niet uit of je wel of niet bent opgegroeid in een ondernemersfamilie. Het gaat erom wat jij ermee doet. Welke acties jij neemt. Wat je ervoor over hebt om ondernemer te worden. En om ondernemer te zijn.

Wanneer je het ‘erbij’ doet

Van 2014 tot begin 2017 deed ik mijn bedrijf nog naast mijn baan in loondienst. Daardoor hoefde ik niet te ondernemen. Het was altijd leuk als ik een nieuwe klant kreeg. En voor ‘erbij’ was het prima zoals het ging. Dus met ondernemen hoefde ik toen nog niet bezig te zijn.

Totdat ik eind 2016 besloot om mijn vaste baan in loondienst op te zeggen. En niet omdat mijn bedrijf al zo’n groot succes was. In tegendeel. Want ik haalde er toen nog lang niet mijn inkomen uit.

Maar omdat ik wist dat mijn bedrijf nooit verder kon groeien als ik het ‘erbij’ bleef doen. Ik kon mijn aandacht en mijn energie er namelijk niet voor de volle 100% op richten.

En ja, het was het een grote stap om de zekerheid van een vaste baan en een vast inkomen op te zeggen. En ook vooral heel erg spannend. Maar ik heb geen moment getwijfeld. Omdat ik er toen al van overtuigd was dat ik van mijn bedrijf een succes ging maken.

klanten-staan-niet-in-de-rij-powerinyou

De klanten stonden voor mij niet in de rij: wat raar…

1 april 2017 begon het: Ondernemen. Want vanaf die datum had ik er geen baan meer naast. Geen vast inkomen meer. Ineens moest ik zelf voor mijn inkomen zorgen. En daardoor leerde ik al heel snel dat ondernemen een vak apart was.

Ik had namelijk echt de illusie dat klanten vanzelf naar me toe zouden komen. Dat ze in de rij stonden om met mij te gaan werken. Ik was er immers helemaal klaar voor.

Totdat ik er al snel achter kwam dat dit zo niet werkte. En dat er meer voor nodig was om een goedlopend bedrijf op te bouwen, dan alleen goed te zijn in je vak en er zelf klaar voor te zijn.

Keiharde lessen

Met net een nieuwe website in de lucht (die ik toen nog had laten ontwerpen en maken door een webbouwer), zat ik er helemaal klaar voor om héél veel ondernemers te gaan helpen. Ik had toen net de overstap gemaakt van ‘iedereen’ helpen naar het helpen van ondernemende moeders. Dat was toen nog mijn doelgroep. Om ze te leren hoe ze het ondernemerschap konden combineren met het moederschap.

Alleen ontdekte ik al vrij snel dat hier niet mijn passie en expertise lag. In ieder geval niet om het op anderen over te brengen. Ik deed het zelf wel; naast het moederschap ook voor mijn bedrijf gaan, maar er kwam niks van de grond om het anderen te leren. Geen blog, geen video, geen training. Het kwam er niet uit.

Er klopte iets niet

Ik merkte dat er ‘iets’ niet klopte. Maar ik wist niet wat.

Lekker dan…

Had ik net mijn baan opgezegd.
Een nieuwe doelgroep.
Een nieuwe website.
Een nieuwe richting met m’n bedrijf.
In de startblokken.
Volledig klaar om te knallen. 

En dan erachter komen dat dit hét niet is.

Wéér vanaf 0 begonnen

Ik moet eerlijk bekennen dat dit niet echt een heel leuk moment was in mijn carrière. Maar ik wist ook dat dit het voor mij niet ging worden. 

Dus liet ik mijn prachtige nieuwe website van net twee maanden oud uit de lucht halen. Waar ik heel veel tijd, geld en energie in had gestoken. 

Heb ik een geweldige businesscoach ingeschakeld. 

En ben ik (wéér) vanaf 0 begonnen met het opbouwen van mijn bedrijf.

geengeld-ondernemer-powerinyou-mindset

De bodem was in zicht

Dat betekende ook ruim een half jaar weinig tot geen inkomen. We hebben daardoor vorig jaar de bodem van onze spaarrekening aangeraakt. Op alle mogelijke manieren hebben we elke maand het geld bij elkaar gesprokkeld om financieel de maand te ‘overleven’. Het was niet altijd makkelijk. Soms zelfs heel frustrerend. Zeker als je zelf sneller wilt dan dat het gaat. En als je je gezin ALLES wilt geven, terwijl dat toen even niet ging.

Het was blijkbaar nodig

Weet je welke overtuiging ervoor zorgde dat ik er niet 1 keer over heb nagedacht om op te geven? Of om weer een baan in loondienst erbij te gaan zoeken? Zelfs niet toen soms de angst en paniek echt even toe sloeg.

De overtuiging dat ik dit als ondernemer meemaakte, zodat ik hiermee straks anderen kon inspireren om door te blijven gaan. Om door te zetten. Ook al zie je soms even niet hoe het ooit goed gaat komen. 

Maar dat je met vertrouwen, doorzettingsvermogen en daadkracht héél ver kan komen. 

Want dat zorgt ervoor dat je blijft doorgaan.
Niet alleen omdat je het heel graag wilt, maar ook omdat je wel MOET als je het écht heel graag iets wilt bereiken.

Er was in die tijd 1 ding wat ik altijd zeker wist: Dit is mijn Levensdoel!

En onder andere dat zorgde ervoor dat ik door bleef gaan. Want je levensdoel geef je niet zomaar op, toch?!

Een sterke Mindset

Dankzij mijn sterke Mindset heb ik al die maanden door de zure appel heen gebeten. Heb ik mezelf steeds weer gemotiveerd om door te pakken. Heb ik mezelf elke keer bij elkaar geraapt als huilend in de kamer stond omdat ik even niet wist hoe ik nu verder moest.

En wat ik vooral heb geleerd is hoe je moet ondernemen. Hoe marketing werkt. Heb ik de juiste mensen ingeschakeld om mij dat te leren. Heb ik dingen uitgeprobeerd. Ervaren dat niet alles voor mij en voor mijn bedrijf werkt. En weer wat anders uitgeprobeerd. Net zo lang tot het wel werkte.

Ondernemen kun je leren

Het waren harde lessen, maar ik weet nu wel heel zeker: Ik ben ondernemer.

Niet omdat ik als ondernemer geboren ben, maar omdat ik het heb geleerd. Omdat ik me er maanden lang volledig op heb gestort. Bijna alle dagen, avonden en weekenden werkte ik aan mijn bedrijf. Alles wat ik op dat moment nodig had heb ik geleerd van de experts. En het belangrijkste: ik heb de acties genomen die nodig waren. En ik ben elke keer de volgende stap blijven zetten.

Dat maakt dat ik ben waar ik nu sta.

Omdat ík ervoor heb gekozen om in plaats van op te geven het ondernemersvak te leren.

Omdat ik heb doorgezet.

Omdat ik ben doorgegaan waar anderen waarschijnlijk hadden gestopt in mijn situatie.

power-doorzetten-wendykoning-powerinyou
Wendy Koning | Power in You

En dát is in mijn ogen de juiste OndernemersMindset.

Dat JIJ de verantwoordelijkheid neemt voor jouw resultaten.
Voor alles wat je wel en niet bereikt.
Voor alle stappen die je wel of niet zet.
Dat je altijd kijkt hoe het anders kan als iets niet werkt.
Dat je afrekent met al die excuses die je tot nu toe hebben tegengehouden.

En dat kan jij ook leren

Wat heb je als ondernemer nodig?

Als ondernemer heb je uiteraard kennis nodig van je vak.

Daarnaast heb je ondernemersvaardigheden nodig (bijvoorbeeld marketingskills, kennis over verkopen en een businessplan).

En als belangrijkste heb je de juiste Mindset nodig.

Als Mindset Coach richt ik me voornamelijk op het laatste. Al heb ik inmiddels ook ruime kennis en ervaring in de andere gebieden van het ondernemen. Maar voor dit blog ga ik specifiek in op de OndernemersMindset.

Als je het mij vraagt, bestaat het ondernemen in het algemeen uit onder andere:

Hoe is dat bij jou?

Voelt het voor jou alsof je maar wat doet met je bedrijf?

Doe je het ‘erbij’? Beetje bijverdienen? Dat het bijna meer voelt als een hobby? En is dat oké voor jou?

Of zou je wel meer willen met je bedrijf?
Lees dan verder…

"Ondernemen kun je leren"

Het is een vaardigheid

Mijn visie is dat je ondernemen zeker kunt leren. Het is een vaardigheid. Iedereen kan het leren. Mijn visie is ook dat je gemotiveerd genoeg moet zijn om het te willen leren. Dus het ondernemen hoeft niet al in je te zitten. Maar wél de motivatie om het te willen leren.

Wat is de juiste OndernemersMindset?

De juiste OndernemersMindset bestaat uit meerdere factoren:

Misschien zijn er nog aanvullingen bij deze lijst. Mocht je een aanvulling hebben, voel je dan vrij om ze onder dit blog in een reactie te delen. 

Het is niet zo moeilijk

Op het moment dat je voelt dat dit jouw levensdoel is.
Dat dit je missie is.
Dat je vuurtje van binnen oplaait als je ermee bezig bent.
Dat dit hét is wat je met de wereld te delen hebt.
Dat je dit niet langer voor jezelf kan en wilt houden.
Dat je de drive voelt om er volledig voor te gaan.

Dan is het helemaal niet zo moeilijk om de juiste OndernemersMindset te leren. Zeker niet wanneer je dit stap voor stap doet. En met de juiste begeleiding.

Hieronder geef ik je graag alvast 3 Tips waar je nu gelijk mee aan de slag kunt. Zodat je je vanaf vandaag steeds meer ondernemer gaat voelen.

Tip 1: Stap in je rol als ondernemer

Denk als een ondernemer. Handel als een ondernemer. Zie jezelf als ondernemer. Voel hoe je je voelt als ondernemer. Hoor jezelf praten als ondernemer.
Vind je dat nog niet zo makkelijk: Doe dan alsof.
Doe alsof je ondernemer bent.
Stap in je rol. En herhaal dit vaak. Net zolang totdat je jezelf ondernemer voelt.

Tip 2: Wat heb je nodig?

Vraag jezelf af wat je nog mist om je ondernemer te voelen. En om volledig voor je bedrijf te gaan.
Welke vaardigheden heb je nodig?
Welke kennis?
Welke Mindset?
Ga daarmee aan de slag. Liever vandaag dan morgen.

Tip 3: Blijf altijd de volgende stap zetten met je bedrijf

Zorg ervoor dat je niet te lang stil blijft staan, want vaak wordt de drempel om de stap te nemen dan alleen nog maar groter. En daardoor wordt de verleiding om de stap uiteindelijk helemaal niet meer te nemen ook weer groter.

Dit is wat het verschil maakt

Natuurlijk heb je als ondernemer niet altijd 100% zekerheid. Word je op z’n tijd geconfronteerd met twijfels, angsten, teleurstellingen en onzekerheid. Dat heeft iedere ondernemer. Ja, ik ook. En ook de meest succesvolle mensen. Want in elke (groei)fase van je bedrijf kom je weer andere uitdagingen tegen. 

Maar je hoeft je daardoor – net als ik en al die anderen – niet langer tegen te laten houden om te bereiken wat je diep van binnen het liefste wilt met je bedrijf. 

Dat maakt het verschil.

Elke dag doen wat je het liefste doet

Nu doe ik elke dag doe wat ik het liefste doe. Mag ik elke week nieuwe klanten verwelkomen die onder mijn persoonlijke begeleiding aan de slag gaan met hun OndernemersMindset. En ik krijg er ook nog eens goed voor betaald.

Dat is wat ik jou ook vanuit het diepste van mijn hart gun.
Want dit gevoel is met geen pen te omschrijven.
Dit kun je alleen maar ervaren.
En voelen. 

En ik weet dat er veel ondernemers zijn die zich nog laten tegenhouden. En ik weet ook dat lang niet iedereen de stappen zet om er echt mee aan de slag te gaan. Maar ik weet ook dat jij, wanneer je nog steeds aan het lezen bent, niet tot die categorie behoort.

Zet die stap

Wanneer je er klaar mee bent om nog langer je bedrijf ‘erbij te doen’.

Als je jouw dromen liever vandaag dan gisteren wilt omzetten in werkelijkheid.

Als je het liefst alleen nog maar de dingen gaat doen die je het liefste doet.

En daar ook nog je geld mee gaat verdienen.

Als je bereid bent om hier alles voor te doen.

Zet dan vandaag de volgende stap.

Niet morgen, niet overmorgen, niet volgende week, niet als ‘het juiste moment’ er is.

Nee: vandaag!

Want je weet zelf denk ik inmiddels ook dat je waarschijnlijk over een paar maanden nog steeds niet veel verder bent, als je nu weer niet de volgende stappen gaat zetten.

"Als je blijft doen wat je altijd al deed, dan krijg je wat je altijd al kreeg"

Kun jij wel een zetje gebruiken?

Wil jij nu écht stappen gaan maken? En kun je als ondernemer (in spe) wel een zetje in de juiste richting gebruiken? Weet dat ik heel graag met jou meedenk hoe jij dit het beste kunt doen. Dit doe ik tijdens een online 1-op-1 PowerSessie van 30 minuten. Gratis.

Want je hoeft het niet allemaal alleen te doen, weet je….

Laat mij jou helpen om de volgende stap te maken. Door jou tijdens onze PowerSessie minstens twee praktische en to-the-point tips mee te geven die aansluiten bij jouw persoonlijke situatie. En die je direct in jouw dagelijkse leven kunt toepassen om wél de volgende stap te gaan maken. 

De enige voorwaarde om hiervoor in aanmerking te komen is dat je gemotiveerd bent om te gaan voor wat je echt graag wilt.

Gelijk met het échte werk aan de slag?

Wanneer je al snel met het échte werk aan de slag wilt, check dan even deze pagina voor meer informatie over de Pilot van mijn nieuwe 4-maanden training die binnenkort start. Want als ondernemer (in spe) kun je hier nu zeer voordelig aan meedoen.

Tot slot wil ik je nog deze twee vragen stellen, om je nu alvast een zetje te geven:

Welke stappen heb jij te nemen?

En welke eerste stap zet jij binnen 24 uur?

Voel je vrij om dit blog te delen met andere ondernemers die hier ook hun voordeel uit kunnen halen.

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

50%

Je bent er bijna!

Waar mag ik de Checklist naartoe sturen?

*Met mijn inschrijving geef ik toestemming aan Power in You om mijn gegevens te verwerken op de manier zoals omschreven in de privacy verklaring.

Deze website gebruikt cookies om de website en mijn aanbod nog beter te maken. Meer over de cookies kun je lezen in mijn privacyverklaring.