Spiritueel Ondernemen met Wendy Koning

Luister je liever dan dat je leest? Klik dan op de oranje play-button hieronder.

Steeds vaker kom je de term ‘mindset’ tegen. Misschien is het jou ook al opgevallen.

Bijvoorbeeld in uitspraken als:

“Mindset is alles”

Of:

“Als ondernemer is een positieve mindset onmisbaar”

Of (zoals op mijn eigen website):

“Met een krachtige Mindset neem je zelf de regie over wat je bereikt”

Ik kan me voorstellen dat het nog niet voor iedereen even helder is wat mindset precies is. En belangrijker nog: wat je ermee kunt. En waarom het zo belangrijk is.

Daarom leg ik het graag aan je uit.

Een heel groot deel is Mindset

Je mindset bepaalt voor een groot deel (in mijn beleving voor het grootste deel) wat je doet en wat je bereikt in je leven. En met je bedrijf. Het bepaalt ook de kwaliteit van je leven.

Hoe zou het anders kunnen dat de één meer bereikt dan de ander? Zelfs al heeft de één meer vakkennis en ondernemersvaardigheden dan de ander. Dan kan het zijn dat hij nog steeds niet bereikt wat een ander, die hetzelfde vak beoefent en minder kennis en vaardigheden heeft, wel bereikt.

Hoe kan het dat het bij de één altijd makkelijker lijkt te gaan dan bij de ander?

Dat de één zich altijd druk maakt over wat een ander van hem denkt? En de ander boeit het totaal niet.

Het verschil zit ‘m in de mindset.

Positieve mindset

Wat is Mindset?

Volgens Google translate is de letterlijke vertaling (Engels > Nederlands) van ‘Mindset’ > ‘Manier van denken’. In mijn ogen dekt deze vertaling voor een groot deel de lading. Het is de manier waarop je denkt. Hoe je denkt. Je overtuigingen. De dingen die je gelooft. Over het leven. Over jezelf. Over het ondernemen. Maar ook hoe je in het leven staat. Hoe kijk je naar de dingen?

En vooral: hoe je omgaat met de (onverwachtse) gebeurtenissen in het leven. Met de dingen die je in je leven wilt bereiken. De dingen die je met je bedrijf graag wilt bereiken. En met de vele uitdagingen (obstakels, tegenslagen) die je tegenkomt.

Voor de Engelse term ‘Mindset’ is naar mijn idee geen enkel Nederlands woord die de betekenis ervan volledig omschrijft. Daarom wordt ook in Nederland het Engelse woord Mindset veel gebruikt.

We creëren onze eigen werkelijkheid

Iedereen creëert zijn eigen werkelijkheid. Sommige mensen hebben een werkelijkheid gecreëerd waarin alles mogelijk is. Terwijl anderen een werkelijkheid hebben gecreëerd waarin ze afhankelijk zijn van wat er op hun pad komt. Van wat er in hun leven gebeurt. Wat ze overkomt. Deze mensen hebben vaak het gevoel dat hen van alles overkomt. Zij voelen zich daar het slachtoffer van. En voelen zich afhankelijk van de omstandigheden.

Het is de betekenis die je geeft

Je creëert je werkelijkheid door de betekenis die je geeft aan de dingen die je ziet, hoort, voelt, denkt en die er in je leven gebeuren. Datgene wat je waarneemt wordt verwerkt in je brein. Daar maakt je brein vervolgens een interne voorstelling van (een plaatje, een gedachte). De interne voorstelling die je maakt, zorgt ervoor dat je in een bepaalde stemming komt. En vanuit die stemming reageer je. Handel je. Doe je wat je doet.

Een situatie op zich heeft niks te betekenen. 

Als je iets uit de kast pakt en er valt daardoor van alles mee, dan is dat wat het is. Je pakt iets. En er vallen dingen. Niets meer en niets minder. Bij ons thuis gebeurt dat regelmatig. En het is bijzonder om te zien hoe mijn man daar heel anders op reageert dan ik. Er gebeurt hetzelfde. En we geven ieder een totaal andere reactie.

Als je een spin ziet, dan is dat een spin. Een klein diertje met een lijfje en acht poten. Niets meer en niets minder. Maar er zijn mensen die volledig in paniek kunnen raken bij het zien van een spin.

Daarom is het ook niet de situatie of datgene wat je ziet dat bepaalt hoe je reageert en handelt, maar de betekenis die je eraan geeft. En het gevoel wat je daardoor krijgt.

Persoonlijke groei

Je hebt het zo geleerd

Van kleins af aan zijn we geprogrammeerd om op een bepaalde manier te denken. We hebben allerlei overtuigingen meegekregen van onze ouders, van onze leerkrachten en uit onze omgeving. Die namen we (zeker als kind) automatisch voor waarheid aan.

Zo is ook ons denkpatroon ontstaan. Hoe we denken over onszelf. Over anderen. Over het leven. We zijn allemaal onbewust geprogrammeerd. En daardoor reageren we vaak keer op keer hetzelfde op een soortgelijke situatie. Ook al wil je misschien niet zo reageren (denk aan onzeker, boos, bang, geïrriteerd). Het gaat vanzelf.

Je brein koppelt de huidige gebeurtenis aan een soortgelijke gebeurtenis uit het verleden en associeert die herinnering met een bepaald gevoel. En vanuit daar reageer je. Vaak op dezelfde soort manier.

Zo kan het zijn dat de een snel opgeeft als het even niet zo gaat zoals hij wil. En dat de ander tot het uiterste gaat om het toch te bereiken.

“Het is je mindset die bepaalt hoe je ermee omgaat”

Is Mindset alles?

Als ik kijk naar de uitspraak ‘Mindset is alles’ dan weet ik niet of ik het er volledig mee eens kan zijn. Het ligt eraan hoe je deze uitspraak opvat. In het ondernemen bijvoorbeeld, kom je er niet met alleen mindset. In het ondernemen heb je ook kennis nodig van je vak en je hebt ondernemersvaardigheden (marketing, sales) nodig. Daarbij is de juiste mindset ook onmisbaar.

De belangrijkste factor

Ik ben er wel van overtuigd dat de juiste mindset de belangrijkste factor is in het ondernemen. Want als het bijvoorbeeld even niet gaat zoals je wilt, dan kun je alle kennis en vaardigheden hebben, maar het is je mindset die bepaalt wat je er op dat moment mee doet. Geef je op? Of zet je door? De keuze die je op dat moment maakt bepaalt namelijk uiteindelijk de resultaten die je bereikt.

Ontwikkelen of opgeven

Als je bepaalde kennis en vaardigheden op een zeker moment niet tot je beschikking hebt, dan kun je met de juiste mindset kijken hoe je die ontbrekende kennis en vaardigheden verder kunt ontwikkelen. Of waar je die vandaan kunt halen.

Ondernemers die niet over de juiste mindset beschikken, zijn eerder geneigd om op te geven. Denken vaak dat het niet mogelijk is, omdat ze de kennis en vaardigheden missen. En kijken niet verder.

Als je het zo bekijkt is mindset dan misschien toch alles.
Het bepaalt de acties die je neemt.
En daarmee de resultaten die je bereikt.

Positief denken

In het leven gebeuren dingen

Er zijn mensen die altijd veel klagen. Misschien ken je ze wel. Die mensen die veelal negatief denken. En er zijn mensen die overal het beste van maken. Zelfs van de meest vreselijke situaties.

Dat wil niet zeggen dat je niet verdrietig of boos mag zijn wanneer er iets (ergs) gebeurt. Maar je kunt er wel zelf voor kiezen hoe lang je je hierdoor laat leiden. Hou je vast aan dit gevoel? Of vind je een manier om je gevoel te veranderen en ermee om te leren gaan?

Je hebt zelf invloed op hoe je ermee omgaat

Laten we eerlijk zijn: je hebt niet altijd invloed op wat er in je leven gebeurt. In het leven gebeuren nu eenmaal dingen. Onverwachtse dingen. Erge dingen. Minder erge dingen. Iedereen maakt dingen mee. Ik heb dingen meegemaakt. En jij misschien ook. Dat is het leven.

Maar je hebt er wel zelf invloed op hoe je ermee omgaat.

Alleen weten veel mensen niet hoe ze dit kunnen doen. Dit hebben de meesten van ons ook niet geleerd. Niet in de opvoeding. En niet op school. Waardoor de meeste mensen snel geneigd zijn om te denken dat ze het hier maar mee moeten doen. Dat ze niks anders kunnen doen op dat moment. Dat ze er maar mee moeten leven. 

“Het is nu eenmaal zo”, zeggen ze dan. 

En geven zich daaraan over. Ze voelen zich slachtoffer van de situatie.

Een andere Mindset zorgt voor andere resultaten

Wanneer je meer uit jezelf, uit je leven en uit je bedrijf wilt halen, is het belangrijk om te leren hoe je je mindset kunt veranderen op de momenten dat dat voor jou handig is.

Bijvoorbeeld wanneer je tegenslagen hebt.
Wanneer er onverwachts iets ergs gebeurt in je leven.
Wanneer je meer wilt bereiken.
Wanneer je meer wilt durven.
Wanneer je een betere balans wilt tussen het ondernemen en je privé-leven.
Wanneer je makkelijker met dingen om wilt gaan.
Wanneer je niet meer continu wilt malen en piekeren.
Wanneer je je niet meer altijd druk wilt maken over van alles.
Wanneer je meer uit jezelf wilt halen.
Uit je persoonlijke leven.
En uit jouw prachtige bedrijf.

Want in het ondernemen kom je ook dingen tegen. Leuke dingen. En ook veel, héél véél uitdagingen (zoals mislukkingen, tegenslagen, obstakels).

mindset-doorzetten-ondernemen-powerinyou.nl

Je mindset bepaalt het

Het is je mindset die bepaalt wat je ermee doet. Hoe je ermee omgaat. Of je de dingen makkelijk of moeilijk maakt voor jezelf. Of je doorzet of opgeeft. Of je jezelf klein houdt. Of je het meeneemt als leermoment, zodat je kunt groeien. Of dat je het ziet als een mislukking en ervan blijft balen.

En je mindset bepaalt ook hoe de kwaliteit van je leven is. En wat je bereikt in de verschillende gebieden in je leven. Ongeacht wat je situatie is.

Wat is de juiste Mindset?

Op deze vraag is in mijn beleving niet een eensluidend antwoord op te geven. Daarom geef ik je mijn visie op wat ik de juiste mindset vind. Wat het voor mij betekent.

De juiste mindset betekent voor mij dat je zelf invloed kunt uitoefenen op de dingen die er gebeuren. Op de dingen die je doet. En op wat je in je leven bereikt, ongeacht je situatie. Dat je zelf de verantwoordelijkheid neemt voor je eigen resultaten. Dat je altijd een keuze hebt in hoe je met situaties en gebeurtenissen omgaat. Zowel met de gebeurtenissen uit je verleden, als in het nu, als de verwachtingen die je hebt van de toekomst. 

En ook dat je het leven en het ondernemen voor jezelf makkelijker en leuker maakt. Dat je jezelf elke keer weet te herpakken. Dat je zelf de regie hebt over je gedachten, je gevoelens en over de dingen die je doet. Zodat je alles kunt bereiken wat je diep in je hart het liefste wilt.

Je gelooft je eigen verhaal

We vertellen onszelf de hele dag verhalen. Zo kun je het het beste zien. Soms zijn het onze zelfbedachte verhalen en soms zijn het verhalen die anderen ons hebben verteld. Het kunnen verhalen zijn uit het verleden. Maar ook toekomstverhalen.

Het gevaar is dat als je zo’n verhaal gaat geloven (wat we meestal wel doen), dat het dan je waarheid wordt. Hoe vaker je jezelf het verhaal vertelt, hoe meer het waar wordt.

“Wat je aandacht geeft groeit”

Wees je daarom heel bewust van de verhalen die jij jezelf vertelt. En de verhalen die een ander jou heeft verteld, maar die jij in je hoofd steeds blijft herhalen. Verander dit verhaal als je merkt dat het je belemmert. Jij bent de verteller. Vertel jezelf daarom liever verhalen die je sterker maken. Die je verder helpen.  

Het verhaal dat jij jezelf vertelt

Je onbewuste neemt alles letterlijk

Wist je dat zo’n 95% van de dingen die je doet, onbewust gebeurt? En maar 5% bewust? De meeste dingen doen we op de automatische piloot, zonder erbij stil te staan.

Daarom is het goed om te weten dat je onbewuste alles wat jij jezelf vertelt, heel letterlijk neemt. Jouw onbewuste ziet het als een instructie waarmee hij aan de slag moet. En zal er alles aan doen om de opdracht uit te voeren en het gewenste resultaat voor jou te krijgen.

Als jij bijvoorbeeld gelooft dat het je niet gaat lukken, dan doet jouw onbewuste er alles aan om dit voor elkaar te krijgen. Om het gewenste resultaat ‘dat het je niet gaat lukken’ te creëren. Want dit is de instructie die jouw onbewuste heeft gekregen. 

Een trouwe dienaar

Je kunt je onbewuste zien als een trouwe dienaar. Jouw trouwe dienaar voert de instructies die hij krijgt naar zijn beste kunnen voor jou uit. Dat is zijn taak. Het maakt geen onderscheid tussen of het handig is of niet. Het volgt letterlijk jouw instructies.

Growth Mindset en Fixed Mindset

Misschien heb je er weleens iets over gehoofd of gelezen: de fixed (vaste) mindset en de growth (groei) mindset. De wereldberoemde psychologe Carol Dweck van Stanford University heeft tientallen jaren onderzoek gedaan naar prestatie en succes. Zij ontdekte de kracht van onze mindset. Zij maakt daarin een onderscheid tussen de fixed mindset en de growth mindset.

Kort samengevat gelooft iemand met een fixed mindset dat je niet kunt veranderen. “Ik ben nu eenmaal zo.” Hij voelt de drang om dit steeds opnieuw te bewijzen. Om zichzelf en anderen ervan te overtuigen dat het zo is. Want hij moet wel voldoen aan datgene wat hij gelooft over zichzelf.   

Iemand met een growth mindset gelooft dat je jezelf kunt blijven ontwikkelen. Dat je je kwaliteiten kunt ontwikkelen. Dat je kunt veranderen. Door er moeite voor te doen. Door te leren. En door ervaringen op te doen. Hij is bereid om risico’s te nemen. En uitdagingen aan te gaan.

Wat geloof jij?

Geloof jij bijvoorbeeld dat je overtuigingen vast staan (fixed mindset)?
Of dat je die kan veranderen (growth mindset)?

Geloof je dat je het moet doen met de kwaliteiten die je hebt en het talent dat je is gegeven (fixed mindset)? 
Of dat je jezelf andere kwaliteiten kunt aanleren en je kwaliteiten verder kunt ontwikkelen en verbeteren (growth mindset)?

 

Boek: Mindset, de weg naar een succesvol leven

Carol Dweck heeft haar bevindingen beschreven in haar boek: ‘Mindset, the new psychology of success’. Nederlandse vertaling: ‘Mindset, de weg naar een succesvol leven’. Een aanrader om te lezen.

Om het je makkelijk te maken hierbij de directe links naar zowel het Nederlandstalige, als het Engelstalige boek.

Je mindset veranderen doe je niet ‘even’

Bewust dingen veranderen die je al zo lang automatisch doet, gaat vaak niet van het een op andere moment. Er zijn wel technieken (bijvoorbeeld NLP-technieken) die het proces – op onbewust niveau – kunnen versnellen. Wanneer je bewust je huidige patronen gaat veranderen, dan kost het over het algemeen tijd, energie en het belangrijkste: veel herhalen.   

Op het moment dat jij bereid bent om je tijd en energie te besteden aan het veranderen van de dingen in jouw leven die niet goed meer voor je werken, dan pas kun je ermee aan de slag. Want niemand anders kan het voor je doen. Alleen jij kunt jouw mindset veranderen.

Hoe groter het verlangen of de noodzaak is om dingen te veranderen, hoe makkelijker het gaat overigens.

Vind de manier die bij jou past

Natuurlijk hoef je het niet helemaal alleen te doen. Want er zijn coaches genoeg (goede en minder goede) die jou daarbij kunnen helpen. Op het moment dat jij je mindset blijvend wilt veranderen, raad ik je aan om met een goede coach aan de slag te gaan. Met een coach die kennis heeft van zaken. Een coach die bij jou past. Waar je een klik mee hebt. Die jou af en toe (liefdevol) confronteert met je huidige patronen. En jou daardoor helpt om deze effectief te veranderen. Want dan gaat veranderen vele malen sneller. En gemakkelijker.

Dat kan met mij als jouw persoonlijke coach zijn, maar ook met één van de vele andere coaches die ons land rijk is. Kies wat het beste bij jou past.

De eerste stap is bewustwording

De eerste stap naar verandering is bewustwording. Je bewust zijn van hoe je het nu doet. Van hoe het nu gaat. In je dagelijkse leven. In het ondernemen. En te weten dat het anders kan. Dat is de eerste en allerbelangrijkste stap. Want op het moment dat je je er bewust van bent, kun je ervoor kiezen wat je ermee gaat doen.

“Als je blijft doen wat je altijd al deed.
Dan krijg je wat je altijd al kreeg.”

Blijf je het zo doen zoals je het altijd al hebt gedaan? Met als gevolg dat je dezelfde resultaten blijft krijgen. Of ga je dingen veranderen? En leren hoe je het anders kunt doen? Waardoor je automatisch ook andere resultaten krijgt.

Niet alles in één keer

Mijn tip is om niet alles in één keer te willen veranderen. Wat ik vaak zie tijdens mijn coaching is dat mijn klanten helemaal enthousiast zijn over wat ik ze vertel over hoe je je eigen brein slim kunt beïnvloeden om dingen makkelijker te veranderen. Ze willen dan gelijk met van alles aan de slag. 

Natuurlijk is het goed om gemotiveerd te zijn. Heel belangrijk zelfs. Maar met alles tegelijk aan de slag gaan werkt niet. Vaak werkt het zelfs averechts. Dan is het al snel teveel. En verlies je meestal al snel de motivatie. Waardoor je (weer) opgeeft.

Stap voor stap

Het is goed om stap voor stap te leren hoe je een andere mindset creëert, zodat je jezelf goed kunt trainen en het vanzelf een nieuw automatisch patroon wordt. Dan heb je er je hele leven profijt van. Werken aan je mindset blijft een continu proces. Want in je leven kunnen altijd dingen gebeuren die je uit het veld kunnen slaan. Weten hoe je daar op dat moment mee om kunt gaan maakt het grote verschil. En dat is ook het meest waardevolle dat er is.

Het is het waard

Ja, veranderen kost meestal tijd. Het kost energie. Het kost geld als je met een goede coach aan de slag gaat. En het kan soms oncomfortabel voelen om dingen anders te doen dan je gewend bent.

Maar geloof me: het is het dubbel en dwars waard.

Want stel je voor dat je je de rest van je leven niet meer overal druk om hoeft te maken. Dat je jezelf steeds weer kunt herpakken. Dat je meer rust voelt in jezelf. Meer vertrouwen hebt in jezelf en in de dingen die je doet. Dat je je gedachten en je gevoel kunt sturen? En al die dingen gaat bereiken die je diep van binnen het liefste wilt.

“Het veranderen van je mindset is een investering in de kwaliteit van de rest van je leven”

Waar kies jij voor?

Veranderen begint het met nemen van een besluit. Het besluit om te willen veranderen. Weet dat alleen jij dit besluit kunt nemen. Niemand anders kan het voor je doen. Jij bent de enige die het besluit kan nemen om te gaan werken aan jezelf. Aan je persoonlijke groei. En daarmee aan je zakelijke groei.

Een krachtige mindset helpt je groeien.

En het mooie is, dat wanneer je je mindset in je dagelijkse leven verandert, dit vanzelf doorstroomt in het ondernemen. In je bedrijf. En andersom ook.

“Verander je mindset en alles in je leven verandert”

Wacht niet langer.

Start er vandaag nog mee.

Start nu.

Voel je vrij om dit blog te delen met andere ondernemers die hier ook hun voordeel uit kunnen halen.

Al mijn kennis over Mindset en mijn ervaringen als NLP Coach & Trainer en ondernemer heb ik samengebracht in mijn eigen Mindset-methode: De PowerMindset-methode voor ondernemers.

De PowerMindset bestaat uit 7 bouwstenen die alles bevatten om als ondernemer te leren omgaan met je onzekerheden in het ondernemen.
  
De PowerMindset leert je stap voor stap om je zelfvertrouwen op te bouwen en te versterken.

De PowerMindset in het kort:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

50%

Je bent er bijna!

Waar mag ik de Checklist naartoe sturen?

*Met mijn inschrijving geef ik toestemming aan Power in You om mijn gegevens te verwerken op de manier zoals omschreven in de privacy verklaring.

Deze website gebruikt cookies om de website en mijn aanbod nog beter te maken. Meer over de cookies kun je lezen in mijn privacyverklaring.