Spiritueel Ondernemen met Wendy Koning

Luister je liever dan dat je leest? Klik dan op de oranje play-button hieronder.

Wat mij geregeld opvalt, is dat veel ondernemers op de momenten dat iets ongemakkelijk voelt, ze kritiek krijgen of als het even moeilijk wordt, snel in hun schulp kruipen.
Nu is het natuurlijk niet zo gek dat dit juist mij opvalt, aangezien het mijn ideale klanten zijn die hier tegenaan lopen, maar ik weet bijna zeker dat heel veel ondernemers dit herkennen.

En daarom deel ik graag wat je kunt doen om, op de momenten dat dat handig is, juist uit je schulp te kruipen in plaats van je erin te verschuilen.

Er wordt met smart op je gewacht

Heb je er weleens over nagedacht, dat wanneer jij lekker veilig en vertrouwd in je schulp zit, jouw klanten jou niet (makkelijk) kunnen vinden? Die zitten misschien wel met smart op iemand als jou te wachten, maar kunnen jou steeds maar niet ontdekken. Het is niet voor niets dat je tegenwoordig zoveel hoort en ziet over zichtbaar zijn en hoe belangrijk dat is als ondernemer.

Zichtbaarheid gaat niet over jou, maar over jouw ideale klanten. Daar doe je het voor. Die wil jij helpen met jouw dienst of product, toch?

We bedenken allemaal redenen om (nog) niet zoveel zichtbaar te zijn, terwijl je hiermee eigenlijk je ideale klanten de kans ontneemt om jouw geweldige dienst of product te leren kennen en ze de gelegenheid te geven om deze bij je te kopen.

Automatische reactie

Of je nou net begint met ondernemen of al wat langer bezig bent, er kunnen altijd weer andere, nieuwe situaties zijn, waarbij je eerste (automatische) reactie is om in je schulp te kruipen. Om het daar vervolgens allemaal even te overdenken. En tot de conclusie te komen dat het nu nog niet het juiste moment is, dat het voor jou niet is weggelegd is of allerlei andere excuses die je bedenkt om lekker veilig in je schulp te blijven.

Het voelt oncomfortabel

Misschien heb je – nadat je eerst genoeg moed had verzameld – wel een (paar) keer een stap buiten je schulp gezet. En ging je er, zodra je je oncomfortabel voelde, snel weer lekker veilig in terug.

Dan weet je vast nog wel hoe opgelucht je je in eerste instantie voelde om weer in je schulp te zitten. Maar meestal is dit gevoel voor even. Want je weet, dat wanneer je dit zo blijft doen, je niet bereikt wat je diep van binnen wel graag wilt.

Het wordt vanzelf comfortabeler

Wanneer je door het oncomfortabele gevoel heen zou gaan en toch nog een (paar) stap(pen) extra zet, zul je merken dat het je steeds makkelijker af gaat. En ook dat het steeds comfortabeler gaat voelen. Ook al denk je nu misschien nog van niet. Ik nodig je van harte uit om het uit te proberen en het zelf te ervaren.

Weten jouw ideale klanten eigenlijk wel dat je bestaat?

Je kunt nog zo goed zijn in je vak, maar als de mensen niet weten dat jij bestaat, heeft het weinig zin als je ondernemer bent. Want ondernemen betekent dat je onder andere zelf verantwoordelijk bent voor je inkomen. Voor hoeveel klanten je kunt helpen met jouw dienst of product. Laten zien wat je te bieden hebt. En ook verkopen is een onderdeel van het ondernemen.

Maar hoe kun je iets verkopen als niemand weet dat je bestaat? Hoe kun je omzet genereren als je niks kan verkopen?

Het is net als een winkel beginnen op een toplocatie in een afgelegen gebied en lekker comfortabel in je prachtige, nieuwe winkel gaan zitten wachten totdat iemand je ooit vindt. Ja, misschien zo af en toe een verdwaalde toerist die toevallig voorbij komt, maar over het algemeen zijn dat er heel weinig.

Je kunt ze zo niet helpen

Denk eens aan al die mensen die nu niet door jou geholpen kunnen worden met jouw dienst of product, omdat jij niet (ver genoeg) uit je schulp durft te komen. Dat is toch doodzonde?

Niemand kan je raken

Ik weet het, het voelt veilig en vertrouwd. Niemand kan je raken, want je bent beschermd door jouw schulp. Hoef je ook niet bang te zijn voor de mening of kritiek van anderen. Want dat willen we ook liever niet horen. Stel je voor dat iemand iets van jou of je diensten of producten vindt…

En begrijp me niet verkeerd, want het is jouw goedrecht om daarvoor te kiezen. Het is jouw keuze. En het is ook veel makkelijker om je te verschuilen.

Maar wanneer je wilt groeien, wanneer je meer uit jezelf en uit je bedrijf wilt halen en wanneer je mensen écht wilt helpen, dan zul je vaker uit je schulp moeten kruipen. Want:

“Als je blijft doen wat je altijd al deed, dan krijg je wat je altijd al kreeg.”

Je wilt wel, maar je durft niet

Misschien was je je er al bewust van dat je steeds in je schulp kruipt. En wil je wel naar buiten komen, maar vind je het tegelijkertijd ook heel erg spannend. Ik ga je ook niet vertellen dat het een makkie is. Want je komt waarschijnlijk wel wat uitdagingen tegen. Maar ook daar kun je mee leren omgaan. Daar gaat het uiteindelijk om. Leren omgaan met de dingen die het leven te bieden heeft. Die het ondernemen te bieden heeft.

En eigenlijk is dát het, waar je sterker van wordt. Waar je juist door groeit. Wanneer we dingen doen die we makkelijk vinden, dan kan dat heel fijn voelen, maar voor échte groei zijn tegenslagen en uitdagingen juist goed.

Je versterkt hiermee het patroon

Handig om te weten is, dat wanneer je er steeds voor kiest om in je schulp te blijven of bij elke tegenslag of onzekerheid er weer in te kruipen, je dit patroon elke keer sterker maakt. Je geeft jezelf (onbewust) telkens opnieuw de bevestiging dat je het niet durft, dat je het niet kan of dat je het niet waard bent.

Als je hier verandering in wilt brengen, dan is de enige manier om dit te doen: je huidige patroon te doorbreken. En jezelf een nieuw patroon aan te leren, waardoor je wel uit je schulp komt. Ook al is het misschien niet altijd makkelijk.

Alleen jij kunt het doen

Hoewel het weleens makkelijk zou zijn als iemand anders dit voor je zou kunnen doen, ben jij de enige die jouw huidige patroon kan doorbreken. Er zijn experts – zoals ik – die je handvatten kunnen geven, je kunnen begeleiden en je hierin kunnen coachen en trainen, maar uiteindelijk ben JIJ de enige die het écht kan veranderen.

Wat levert het je op?

Stel jezelf de onderstaande twee vragen en schrijf de antwoorden op:

  1. “Wat levert het je op wanneer je in je schulp blijft? En wat levert het op voor je bedrijf?”
  2. “Wat levert het je op wanneer je (vaker) uit je schulp kruipt? En wat betekent dit voor je bedrijf?”

Als je nu kijkt naar de antwoorden die je op beide vragen hebt opgeschreven, wat valt je dan op? Wat levert je meer op?

En belangrijker: “Waar ga je nu voor?”

Met welk doel zou je nog in je schulp blijven?

Met de wetenschap dat je zoveel mensen kan helpen, zoveel voor de wereld kan betekenen en zoveel meer uit jouw prachtige bedrijf kunt halen, wat zou jou dan nu nog in jouw schulp houden?

Ik ga er voor het gemak even vanuit dat je – net zoals de meeste ondernemers – ondernemer bent geworden omdat je gelooft in wat je doet. Dat je volledig achter jouw dienst of product staat, omdat je weet dat je daarmee een verschil kan maken. Waarom zou je jouw ideale klanten dit dan nog langer ontnemen?

Begin stapje voor stapje

Als je er klaar mee bent om je nog langer schuil te houden, dan is het niet gelijk zo dat je voor eens en voor altijd buiten je schulp moet blijven en er nooit meer naar terug kan. Begin eerst gewoon stapje voor stapje. Daarmee kom je er ook. En voor de meeste mensen voelt dat fijner, omdat je jezelf hiermee de tijd geeft om even te wennen aan je plaats buiten je schulp.

Hoe vaker je het doet, hoe makkelijker het gaat

Het is allereerst belangrijk om het besluit te nemen. Die eerste stap(pen) te zetten. En om in actie te blijven. Accepteer voor jezelf dat wanneer je je oncomfortabel voelt, je alleen maar meer groeit en je nog sterker wordt als ondernemer en als persoon.

Wanneer je ervoor kiest om soms weer even terug je schulp in te gaan, zorg er dan voor dat je daar niet te lang blijft hangen. Kruip er na korte tijd weer uit en ga steeds een stapje verder buiten je schulp. Je zult merken dat hoe vaker je het doet, hoe makkelijker het gaat.

Gebruik niet durven niet langer als excuus

Gebruik ‘Ik durf het niet’, ‘Het is nog niet het juiste moment’, ‘Ik heb eerst nog meer kennis nodig’, ‘Ik heb het nog nooit gedaan’, niet langer als excuus. Hou jezelf niet langer tegen om jezelf te laten zien. Je mag er zijn.
Sterker nog: Je bent er al. Laat dat zien. Zodat je met jouw dienst of product de wereld een stukje mooier kan maken.

Ga in je kracht staan

Ga staan voor waar je met heel je hart in gelooft. Ga staan voor wie je bent. Voor wat je te bieden hebt. Voor het verschil dat je kan maken. Ga volledig in je kracht staan en wees daarbij 100% jezelf. Dat is genoeg. Je hoeft je niet anders voor te doen. Door jezelf te zijn straal je uit wie je werkelijk bent en laat je oprecht zien waar je voor staat. En jouw ideale klant ziet en voelt dat ook.

Stel je voor waar je dan staat volgend jaar

Je kunt elk moment besluiten om uit je schulp te kruipen. Wacht niet langer en doe het. Nu. Bedenk wat het voor je bedrijf kan betekenen wanneer je uit je schulp komt. En niet alleen voor je bedrijf, maar ook voor jouw persoonlijke groei. Voor je zelfvertrouwen. En voor jouw groei als ondernemer.

Kom tevoorschijn.

Laat van je horen.

Laat je zien.

Bied de wereld aan wat je te bieden hebt.

Voel je vrij om mijn blog te delen met andere ondernemers die hier ook hun voordeel uit kunnen halen.

Kun je hier wel wat hulp bij gebruiken? Even een zetje in de juiste richting?

Soms is het fijn om even op weg geholpen te worden. Om te sparren met iemand die je even dat zetje in de juiste richting geeft. Die met je meedenkt hoe jij met een goed gevoel kunt gaan voor wat jij het allerliefste wilt met je bedrijf.

In het ondernemen is het heel belangrijk om de regie over wat jij met jouw bedrijf wilt bereiken in eigen hand te nemen.

Makkelijker gezegd dan gedaan, ik weet het.

En daarom help ik jou tijdens een GRATIS PowerSessie graag op weg bij het creëeren van de juiste OndernemersMindset, waarmee je zelf de regie neemt over je gevoel, je gedachten en over al de dingen die je graag wilt bereiken. 
Ik geef je gerichte Tips die je even dat zetje in de juiste richting geven.

Zodat je straks vol vertrouwen kunt gaan voor de dingen die je diep van binnen het allerliefste wilt met je prachtige bedrijf.

Plan hier jouw GRATIS PowerSessie in van 20 minuten via Skype.

Waarom wachten als je nu al aan jezelf kunt werken om alles uit jouw prachtige bedrijf te halen wat je wilt?

Ik kijk er naar uit om je te ontmoeten en om je verder te helpen.

Krachtige groet,

Wendy Koning

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

50%

Je bent er bijna!

Waar mag ik de Checklist naartoe sturen?

*Met mijn inschrijving geef ik toestemming aan Power in You om mijn gegevens te verwerken op de manier zoals omschreven in de privacy verklaring.

Deze website gebruikt cookies om de website en mijn aanbod nog beter te maken. Meer over de cookies kun je lezen in mijn privacyverklaring.