Spiritueel Ondernemen met Wendy Koning

Luister je liever dan dat je leest? Klik dan op de oranje play-button.

Er zijn weleens van die dingen in het ondernemen waar je tegenop kan zien. Dat kan van alles zijn. Voor de één is dit misschien een presentatie geven, voor de ander verkopen, voor weer een ander jezelf laten zien op social media of nee zeggen tegen andere mensen of zaken.

Waar de één tegenop ziet, heeft de ander misschien totaal geen moeite mee. Daarom ligt het ook niet aan datgene waar je tegenop ziet, maar hoe je er tegenaan kijkt. Hoe je erover denkt. En hoe jouw brein zich daar een voorstelling van maakt.

Snap je?
Als je nu denkt, waar heeft ze het over of waar gaat dit heen, dan wordt het zometeen vast duidelijker.

Misschien herken je dit: als iemand iets tegen je heeft gezegd en dat gaat nog een paar dagen door je hoofd. Je blijft er maar aan denken en over inzitten. In je hoofd maak je het steeds groter en groter. Je voelt je er ook steeds ellendiger door. Terwijl het waarschijnlijk helemaal niet zo bedoeld was.

Maar ook wanneer je bang bent dat iets gaat mislukken. Dat je van tevoren alle scenario’s al voorbij ziet komen waarin er van alles misgaat. Je alleen maar de beren op de weg ziet. En je dan maar liever weer de makkelijkste weg kiest en het keer op keer uitstelt of het zelfs helemaal niet doet.

Je hoeft er helemaal niks voor te doen

Dit zijn allemaal voorbeelden van één van de dingen die je brein de hele dag door automatisch doet: vervormen. Jep. Je brein vervormt de dingen die we waarnemen.

Schokkend hè?!

Heb je misschien altijd gedacht dat de dingen exact zo zijn zoals jij ze ziet. Dat de dingen die je denkt altijd op waarheid gebaseerd zijn. En dat je altijd gelijk had in discussies. Kom ik je nu vertellen dat dit niet waar is.

Kleine waarschuwing

Lees daarom liever niet verder als je graag blijft geloven dat jouw waarheid de enige waarheid is.
Lees alleen verder wanneer je wilt weten hoe je jouw eigen, huidige werkelijkheid kunt veranderen op de momenten dat dat handig is, zodat je er zowel in het ondernemen als in je dagelijkse leven slim gebruik van kunt maken.

Je leest nog. Goeie keuze. Want dit gaat je een hoop voordelen opleveren. Straks weet je hoe je in het ondernemen slim gebruik kunt maken van het vervormen dat je brein toch al automatisch doet.

Het is niet waar

Dat wij zelf onze eigen werkelijkheid creëren wist je misschien al. Wij zien de dingen zoals we denken dat ze zijn, niet hoe ze werkelijk zijn. Ons brein maakt er zijn eigen voorstelling van. Dit beïnvloedt onze hele dagelijkse gang van zaken. De dingen die we doen, de keuzes die we maken, hoe we reageren, hoe we ons voelen, wat we denken, welke acties we nemen. En het gaat meestal onbewust, je denkt er vaak niet eens over na.

Kijk maar eens naar de afbeelding hieronder.

Als ik je zou vragen: welke oranje cirkel is groter? Dan weet ik bijna zeker dat je de rechter als groter ziet. 

En als ik je nu vertel dat ze exact, op de millimeter af, even groot zijn?

En misschien wist je dit al, maar dan nog zie je als je ernaar kijkt dat de rechter groter lijkt, toch?

Dit is dus wat jouw brein doet. Die maakt dit ervan. Bizar hè? 

Positief en negatief

Ons brein maakt de dingen soms groter dan ze werkelijk zijn. Maar het kan de dingen ook kleiner maken. Het maakt dat we bepaalde dingen ervaren als positief en andere dingen als negatief. Of dat we bepaalde dingen moeilijk vinden. En andere dingen juist heel makkelijk. En het gebeurt ook vaak dat de een iets ziet als positief, terwijl de ander het ziet als iets negatiefs. Net zoals de één iets moeilijk vindt en de ander vindt datzelfde juist makkelijk.

Angst en onzekerheid

Angst is ook een vervorming van je eigen brein. Want anders zou iedereen wel bang zijn voor hetzelfde. Onzekerheid ook. Het is iets wat we onszelf aanpraten. Door allerlei informatie die we waarnemen te vervormen. Dingen tegen onszelf te zeggen, die helemaal niet waar zijn. Maar waarvan we denken dat ze waar zijn. Dingen te zien die er niet zijn. 

Gevaar

En daar ligt het gevaar. Want je brein vat het wel als waarheid op. Het gaat aan de slag met de instructies die jij – ook onbewust – geeft. Je brein koppelt er een gevoel aan. Een gedachte. Een beeld. En van daaruit reageer jij. Doe je de dingen die je doet.

Je weet toch niet hoe het gaat lopen

Van tevoren weet je nooit precies hoe iets gaat lopen, maar je brein is heel goed in het maken van een voorstelling van hoe het zou kúnnen gaan (vervormen). En meestal is dit gek genoeg niet het meest positieve scenario dat we creëren.

Weglaten, vervormen en generaliseren

Van alle dingen die we met onze zintuigen (zien, horen, voelen, proeven en ruiken) waarnemen, laat ons brein informatie weg, het vervormt en het generaliseert (wat betekent dat als je eenmaal iets hebt geleerd of iets hebt meegemaakt, je brein dat herkent en elke keer dezelfde soort betekenis eraan geeft).

Handig of toch niet?

Heel handig dat je brein dit allemaal doet. En zeker dat je er niet eens over na hoeft te denken. Het gaat helemaal vanzelf. Kun jij lekker doorgaan met waar je mee bezig bent. Maar er zijn ook situaties waarin het juist helemaal niet handig is. Zoals in de voorbeelden in het begin van dit blog.

Doe de dingen met vertrouwen

Zeker wanneer je met heel je hart ergens voor wilt gaan en wanneer je écht iets wilt bereiken, is het handiger om een werkelijkheid te creëren waardoor je de dingen met vertrouwen gaat doen. Want daarmee bereik je veel meer.

Een werkelijkheid waarin je je niks meer aantrekt van wat een ander van je vindt of denkt, want het is toch niet waar. De ander maakt namelijk ook maar zijn of haar eigen waarheid. En die kan totaal verschillen van jouw waarheid.

Nu je weet dat je brein alles vervormt, kun je er slim gebruik van maken in het ondernemen.

Maak het kleiner

Merk je dat je bepaalde dingen in je hoofd groter maakt, dan dat ze daadwerkelijk zijn? En is dat niet handig? Omdat je je er bijvoorbeeld onzeker of angstig door voelt? En daardoor niet de acties neemt die nodig zijn. Maak het dan eens kleiner. Want als je in je brein dingen groter kan maken, kun je het ook kleiner maken.

Verander de klank van je gedachten

Negatief denken is ook een vervorming. Sommige mensen kunnen minuten lang, zelfs uren lang (vooral ’s nachts) meegaan in zo’n negatieve gedachten stroom. En blijven daarin hangen. Voelen zich daardoor steeds onzekerder, somberder, angstiger, verdrietiger. Niet echt handig. En zeker niet in het ondernemen.

Negatieve gedachten klinken vaak zeurderig. Wanneer je zo’n gedachte hebt en je verandert van diezelfde gedachte alleen al de klank (bijvoorbeeld in je meest sexy stem, de stem van Donald Duck of met een stemvervormer via bijvoorbeeld Snapchat), dan voelt dat al heel anders.

Je maakt het daardoor namelijk zo belachelijk, dat zelfs je eigen brein het niet meer serieus kan nemen. En dat is precies de bedoeling.

Ter inspiratie laat ik je in de onderstaande video zien en horen hoe je dit kunt doen. Wees gewaarschuwd voor mijn meest sexy stem, oehlala...

Ook Snapchat is heel handig voor het veranderen van de klank van je gedachten. Kijk maar:

Wat je denkt is toch niet waar, je maakt je eigen werkelijkheid. Waarom zou je dan niet een werkelijkheid creëren die beter voor je werkt? Waarin alles je gemakkelijk afgaat. Waardoor je je zelfverzekerder/sterker/gemotiveerder voelt. Die je helpt om te gaan voor wat je écht graag wilt. En waarmee je alles kunt bereiken wat je maar wilt.

Gebruik het in je voordeel

Gebruik het vervormen op een slimme manier om meer uit je bedrijf te halen. Om jezelf als ondernemer steeds krachtiger te maken. Om de dingen met vertrouwen te doen. Om het ondernemen leuker én makkelijker te maken. Om je doelen te bereiken.

Vervorm het op een manier zodat het vóór je gaat werken in plaats van tegen je.

Voel je vrij om mijn blog te delen met andere ondernemers die hier ook hun voordeel uit kunnen halen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

50%

Je bent er bijna!

Waar mag ik de Checklist naartoe sturen?

*Met mijn inschrijving geef ik toestemming aan Power in You om mijn gegevens te verwerken op de manier zoals omschreven in de privacy verklaring.

Deze website gebruikt cookies om de website en mijn aanbod nog beter te maken. Meer over de cookies kun je lezen in mijn privacyverklaring.