Spiritueel Ondernemen met Wendy Koning

Luister je liever dan dat je leest?

Het is een cliché, maar net zoals zoveel clichés is het wel veelzeggend.

Want één van de redenen dat veel onderneemsters nog niet volledig gaan voor wat ze willen, is omdat ze – net zoals de meeste mensen – liever binnen hun veilige comfortzone blijven. En hoewel het daar heerlijk vertrouwd voelt, brengt het je niet verder.

Ze houden liever hun baan in loondienst nog aan voor de financiële zekerheid (terwijl ze het liefste volledig voor hun eigen bedrijf willen gaan).

Ze laten zich liever niet teveel zien op Social Media (wat zal een ander dan wel niet denken).

Ze durven niet te zeggen waar ze voor staan (want dan kun je commentaar krijgen).

Ze durven hun eigen grenzen niet aan te geven (want dan vinden mensen ze misschien niet meer aardig).

Ze hebben moeite om het juiste tarief te vragen voor hun product of dienst (terwijl ze weten dat het veel meer waard is).

“Life begins at the end of your comfort zone.”

Groei zit buiten je comfortzone

De meeste mensen vinden het eng om dingen te doen die buiten hun comfortzone liggen. Dat is ook best logisch, want binnen je comfortzone voelt het meest vertrouwd. Ons onbewuste kiest graag de weg van de minste weerstand. Dus is het makkelijker om steeds dezelfde, vertrouwde dingen te blijven doen. Alleen kom je hiermee niet verder. Zowel niet in je persoonlijke- als in je zakelijke ontwikkeling en groei.

Het is geprogrammeerd

Van kleins af aan is bij de meeste mensen geprogrammeerd om te denken binnen je comfortzone. Denk vooral niet te groot, want dat gaat toch nooit lukken.

Als iemand bijvoorbeeld zei dat ze later miljonair wilde worden, dan zeiden de volwassenen in haar omgeving meestal dat dat niet voor veel mensen is weggelegd. Of als je vertelde dat je zeemeermin wilde worden: “Dat kan toch helemaal niet. Zeemeerminnen bestaan niet.”

Mijn jongste zoon (nu 6 jaar) wilde een paar jaar geleden papegaai worden. Iets later wilde hij weer clown worden. Het enige dat ik zei was: “Leuk.” En liet hem praten over hoe dat dan zou zijn. Ik laat hem liever geloven dat alles mogelijk is. Want ik geloof dat hij daarmee veel verder komt. Dat hij blijft dromen. En er op het juiste moment zelf achter kan komen of iets wel of niet haalbaar is voor hem.

Wie ben ik om dat te bepalen?

We willen erbij horen

Nog een reden om niet teveel buiten onze comfortzone te gaan, is dat we erbij willen horen. Zeker in onze tienerjaren passen we ons aan onze omgeving aan. Want anders wordt je misschien raar aangekeken, genegeerd of zelfs uit de groep gezet. En dat wil je niet. Zeker niet op die leeftijd.

Dit dragen de meeste mensen echter later nog steeds met zich mee. Ze blijven zich als ze volwassen zijn vaak (onbewust) nog steeds aanpassen aan wat anderen van hen verwachten.

“Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg.”

Nog zo’n cliché.

En misschien heb jij die ook meegekregen.

Val vooral niet op. Spring niet buiten de band.

We hebben geleerd om onszelf klein te houden.

Op de achtergrond te blijven.

Zodat we niet teveel opvallen.

Bang voor verandering

Wanneer je dingen buiten je comfortzone gaat doen, dan kan dat (zeker in het begin) heel spannend zijn. Wanneer we iets ‘nieuws’ gaan doen, gaan alle alarmbellen af. Ons brein gaat in de ‘gevaar’ stand. Denkt dat er gevaar dreigt omdat hij niet bekend is met wat er gebeurt of wat er gaat komen. Dan kunnen we niet meer helder denken. En willen we alleen maar vluchten. Waardoor we het weer gaan vermijden. En er opnieuw voor kiezen om maar liever in onze veilige comfortzone te blijven.

Dan zou niemand het toch durven

Het is niet zo dat het werkelijk eng is buiten je comfortzone. Want dan zou niemand het doen, toch? We denken dat het eng is. Jouw interne kritische panel die zegt dat het daar spannend is. Dat er van alles kan gebeuren als je het gaat doen. Het zijn onze gedachten die bepalen of we iets wel of niet doen. Niet de situatie zelf. Het is een keuze die we al dan niet bewust maken op dat moment.

Waar ben je bang voor?

Vaak hebben we van tevoren al een bepaald beeld van wat er allemaal kan gebeuren als je buiten je comfortzone gaat. De meest negatieve scenario’s komen voorbij. Want, wat als het mislukt? Wat als ik faal? Wat als ik commentaar krijg?

Wat als…

Mijn comfortzone toen en nu

Vier jaar geleden was mijn comfortzone nog een heel stuk kleiner dan dat ie nu is. Nu zijn er momenten dat ik me afvraag of ik nog wel een comfortzone heb.

Net zoals vorige week tijdens een netwerkavond bij ons in Volendam. Twee dames van een toneelgroep hadden een leuke workshop voor ons verzorgd. We gingen een paar oefeningen doen die voor veel dames ver buiten hun comfortzone lagen.

We moesten bijvoorbeeld één voor één op de dames aflopen en dan gaf één van hen een opmerking. Van tevoren wisten we niet wat ze ging zeggen. We moesten gelijk reageren met wat er op dat moment bij ons op kwam, zonder erbij na te denken. Voorheen zou ik hier enorm over in hebben gezeten. Zouden mijn gedachten alle kanten op gaan. Zou ik zenuwachtig worden. En denken: “Waar is hier de nooduitgang?!”

Nu kon ik het niet afwachten tot ik aan de beurt was. Ik liep op de dame in kwestie af en ze zei: “Dit durf jij niet hè?” Waarop ik gelijk zei (zonder erbij na te denken): “Ik durf dit écht WEL!” Met luide stem en mijn armen in de lucht.

Dat gaf me zo’n mooi inzicht. Het was een bevestiging van mijn persoonlijke groei van de afgelopen jaren. Want vier jaar geleden had ik zeer waarschijnlijk gezegd: “Dat klopt.”

Er zijn tegenwoordig weinig dingen die ik niet durf. En als ik ergens tegenop zie of denk dat het spannend is, dan DOE ik het toch. Want ik weet wat het me oplevert als ik het doe. En ik weet ook wat er gebeurt als ik het niet doe: NIKS.

Tuurlijk was het in het begin heel erg spannend. Alleen al een vraag stellen tijdens een training vermeed ik liever. En nu ben ik degene die de meeste vragen stelt.

Ook vond ik het erg eng om voor een groep te staan. Nu geef ik zelf trainingen en laat mezelf regelmatig zien op Social Media. Iets waarvan ik tot een paar jaar geleden nooit van gedacht had dat ik het ooit zelfs leuk zou gaan vinden.

En als ik het kan, dan kan jij het ook. Weer zo’n cliché, ik weet het. Maar het is wel zo.

Vraag

Stel jezelf nu eens de volgende vraag:

“Wat is het ergste dat kan gebeuren?”

En stel je voor dat dat gebeurt (wat in 99,9% van de gevallen niet het geval is), wat dan? Wat is dan het ergste dat er kan gebeuren?

Wat was de laatste keer dat je iets deed buiten je comfortzone? Hoe voelde je je van tevoren? Welke gedachten gingen er door je heen? En hoe voelde je je erna? Wat dacht je toen?

Kleine stapjes is ook oké

Je hoeft niet gelijk een hele grote sprong buiten je comfortzone te doen. Het mag natuurlijk wel. Maar ook wanneer je in het begin kleine stapjes neemt, is dat oké. Leer je je steeds comfortabeler voelen bij het doen van nieuwe dingen. En daarbij versterkt elke succeservaring je zelfvertrouwen. Waardoor het steeds makkelijker wordt om te doen.

Dit is de enige manier

De enige manier om te groeien is om buiten je comfortzone te gaan. Om het te DOEN. Want alles wat er binnen ligt, dat weet je allemaal al. Dat ken je al. Dat doe je al. Groei ligt buiten je comfortzone. Net als Succes. En alles wat je wilt bereiken, wat je tot nu toe nog niet hebt bereikt.

Is het spannend? Ja!
Maar weet je wat lef is: het spannend vinden en het toch doen.

Is het het waard?
Dat weet je pas achteraf. Mijn overtuiging is dat het het altijd waard is. Want wat er ook gebeurt. Hoe het ook afloopt. Wat de uitkomst ook is:

“Elk resultaat is een resultaat waar je van leert.”

Korte en lange termijn

Op korte termijn geeft het je misschien veiligheid om binnen je comfortzone te blijven, maar wat geeft het je op lange termijn?

Voor je het weet is er wéér een jaar voorbij en heb je nog steeds niet bereikt wat je graag wilde bereiken. Heb je nog steeds niet de stappen genomen, die je diep in je hart wel graag wilt nemen. En alleen maar omdat je denkt dat je het niet durft.

Welk patroon ga jij versterken?

Elke keer wanneer je toegeeft aan je angst of onzekerheid, versterk je dit patroon. Telkens wanneer je ervoor kiest om het niet te doen, voedt je dat patroon. En bevestig je voor jezelf dat het inderdaad eng is.

Neem zelf de regie

Wanneer je meer wilt bereiken met je bedrijf. Wanneer je zelf de regie wilt nemen over jouw gedachten, je gevoel, je leven en daarmee over jouw Succes. Wanneer je wilt dat er dingen gaan veranderen… dan zul je dingen anders moeten gaan doen. Dan zul je deze ingesleten gewoonten moeten doorbreken.

Want…

“Als je blijft doen wat je altijd al deed, dan krijg je wat je altijd al kreeg. ”

Hou jezelf niet langer tegen.

Ga voor wat je wilt.

Stap buiten je comfortzone.

Laat zien wie je écht bent.

En wat jij voor moois te bieden hebt.

Je hoeft het niet allemaal alleen te doen. Ik kan mij goed voorstellen dat het nog niet zo makkelijk is om ineens dingen buiten je comfortzone te gaan doen. Zeker niet als je het al zo lang op deze manier doet.

Daarom nodig ik jou graag uit voor een GRATIS PowerSessie. Dit is een Skype-sessie van 30 minuten waarin je 1-op-1 met mij persoonlijk gaat werken aan het oprekken van jouw comfortzone.

Ik geef je minstens 2 concrete Tips waar je gelijk mee aan de slag kunt.

Geen vaag gedoe of ‘net-niet’ tips, maar tips waar je echt wat mee kunt en die jou in beweging zetten.

Plan je PowerSessie nu gelijk in. Ik ontmoet jou graag binnenkort.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

50%

Je bent er bijna!

Waar mag ik de Checklist naartoe sturen?

*Met mijn inschrijving geef ik toestemming aan Power in You om mijn gegevens te verwerken op de manier zoals omschreven in de privacy verklaring.

Deze website gebruikt cookies om de website en mijn aanbod nog beter te maken. Meer over de cookies kun je lezen in mijn privacyverklaring.