Spiritueel Ondernemen met Wendy Koning

Luister je liever dan dat je leest?

Er zijn weleens van die situaties waarin je je als ondernemer onzeker kunt voelen. Of dat je stemming van het één op het andere moment ineens omslaat omdat je een tegenslag hebt (en die zijn er vaak genoeg in het ondernemen, is het niet?).

De kriebels van verkopen

Bijvoorbeeld als je in een gesprek zit en een potentiële klant vraagt wat het kost om jouw dienst of product te kopen.

Oh jee, nu moet je je ‘prijs’ gaan noemen.

Voor veel ondernemers is dit een ‘dingetje’. Ze hebben hier moeite mee. Worden ineens zenuwachtig als het gaat om verkopen. Had je eerst gewoon een leuk gesprek, moet je nu gaan verkopen. Je stemming kan dan ineens omslaan. Je wordt misschien een beetje onzeker of zenuwachtig, zeker wanneer je daar nog niet de juiste Mindset voor hebt.

De meeste ondernemers krijgen sowieso de kriebels van verkopen. Ze doen liever datgene waar hun passie ligt. Maar zonder verkopen, krijg je geen klanten. En zonder klanten kun jij je passie niet doen. In ieder geval niet betaald.

Uitstellen en vermijden

Wat ik ook vaak hoor is dat ondernemers dingen uitstellen of liever vermijden omdat ze zich onzeker voelen. Van tevoren al bang zijn dat het niet goed gaat. Dat ze niet goed overkomen. Dat ze nog (steeds) niet genoeg kennis hebben. En zo kan ik nog wel even doorgaan.

Wanneer je met deze gedachten iets gaat ondernemen, dan lijkt het me logisch dat je daar liever niet aan begint. En dat is jammer. Want je laat hierdoor wel klanten en omzet liggen.

Neem de regie

Daarom is het zo belangrijk dat je de regie neemt over jouw ondernemers-staat. Onder ‘staat’ versta ik je stemming, je houding en je overtuigingen.
Wat straal je uit? Hoe sta je erin? Wat geloof je over jezelf? Wat geloof je over wat je doet? Hoe kom je over?

Je ‘staat’ onder controle

Eén van de belangrijkste dingen als ondernemer is dat je jouw ‘staat’ onder controle hebt. En dat je – wanneer je je even uit het veld geslagen voelt – je staat weer snel kunt herpakken. Dan heb je namelijk zelf de regie. En dan pas kun je de dingen gaan bereiken die je het liefste wilt bereiken.

Wat is een goede ondernemers-staat?

Een goede ondernemers-staat bevat een aantal kenmerken waardoor je kracht, vertrouwen en een expert-status uitstraalt. Wat naar mijn idee zeker niet mag ontbreken in een goede ondernemers-staat is het volgende:

Het kan zijn dat er voor jou nog andere dingen belangrijk zijn voor de juiste ondernemers-staat. Bijvoorbeeld humor, respect, interesse.

Wat is het voor jou?

Het is handig om voor jezelf te onderzoeken wat voor jou de juiste ondernemers-staat is. Het kan zijn dat dit in de verschillende gebieden van het ondernemen anders is. Zo is mijn staat als coach/trainer anders dan wanneer ik in een verkoopgesprek zit. In de basis zijn er dezelfde kenmerken aanwezig, maar er zijn wel kleine verschillen in hoe ik erin sta en die ik (onbewust) gebruik in de verschillende situaties.

Hoe creëer je de juiste staat?

Hoewel niet alles in een blog is op te lossen, geef ik je hierbij toch een paar tips en ideeën die je helpen om jouw eigen gewenste ondernemers-staat te creëren.

Tip 1 - Verander je houding

De verbinding van body en mind is heel sterk. Je lichaamshouding heeft invloed op hoe je je voelt. En ook op je gedachten. Wanneer je heel snel in een andere stemming wilt komen, verander dan je lichaamshouding. Ga bijvoorbeeld staan, met je handen in je zij, je schouders iets naar achteren, je borst vooruit, kin iets omhoog. Voel eens hoe dat voelt. Pas eventueel je houding stukje bij beetje aan, net zolang totdat je in de stemming bent die je op dat moment wilt hebben.

Tip 2 - Act as if

“Fake it until you make it.”
Wanneer je het nog niet zo makkelijk vind om de juiste stemming te voelen, doe dan eerst alsof. Doe alsof je veel zelfvertrouwen hebt. Alsof je veel lef hebt. Alsof je de expert bent in jouw vakgebied. Hoe vaker je dit herhaalt, hoe vaker je doet alsof, hoe meer het een natuurlijke houding wordt en hoe sneller je het elke keer kunt oproepen.

Tip 3 - Kijk naar hoe een ander het doet

Misschien ken je iemand in je omgeving, van tv of via social media die precies zo overkomt, zoals jij dat graag zou willen. Kijk eens naar de houding die deze persoon heeft. Hoe gebruikt hij zijn stem? Ga – indien mogelijk – in gesprek met deze persoon en vraag hoe diegene dat doet. Wat zijn de overtuigingen die hij/zij hierover heeft? Wat gelooft hij/zij over wat hij doet? In NLP (Neuro Linguïstisch Programmeren) noemen ze dit modelleren. Modelleren is het proces van het kopiëren en overdraagbaar maken van excellente menselijke vermogens. De achterliggende gedachte is ‘wat een ander mens kan, kan ik leren.’

Tip 4 - Ankeren

Ankeren komt ook uit NLP. Dit betekent dat je een specifieke staat kunt oproepen door een bepaalde trigger (de Pavlov-reactie). Nu hebben we allemaal talloze onbewuste ankers (denk maar aan het horen van een bepaald liedje, het zien van een spin, het krijgen van een schouderklopje, het ruiken van appeltaart, het voelen van de zon op je huid, een knuffel van iemand waar je van houdt). Je voelt en reageert hier op een bepaalde manier op. Vaak gaat dit heel snel, zonder erbij na te denken. Je hebt dus een trigger en daar reageer je meteen op. Dit zijn de onbewuste ankers. In NLP leer je om bewust ankers te installeren. Ik geef je hierbij een aantal ideeën om in de juiste stemming te komen.

Alleen jij kunt zelf de regie nemen

Je weet nu waarom het zo belangrijk is om de juiste ondernemers-staat te hebben om meer Succes te hebben in je leven en daarmee in je bedrijf. Wanneer je steeds excuses blijft bedenken om iets niet te doen, dingen uitstellen omdat het nog niet de juiste tijd is, blijft hangen in dingen die niet zo gingen zoals je had gewild, neem je nooit de regie over je Succes.

De voordelen

Wanneer je jouw staat onder controle hebt, voelt dat zoveel beter. Daarnaast kom je ook heel anders over op de ander, waardoor je meer verkoopt en dus meer omzet hebt. Wanneer je jezelf bij een tegenslag weer snel kunt herpakken, verspil je geen kostbare tijd meer aan het blijven inzitten over datgene wat er is gebeurd en kun je je tijd en energie gebruiken om te gaan voor wat je echt wilt. En wanneer je jouw staat onder controle hebt, kom je beter over als een expert, waardoor mensen eerder iets van je aannemen.

Wanneer je meer wilt weten over het creëren van de juiste ondernemers-staat, denk ik met plezier met je mee. Ik nodig jou graag uit voor een GRATIS PowerSessie. Dit is een Skype-sessie van 20 minuten waarin je 1-op-1 met mij persoonlijk gaat werken aan jouw ondernemers-staat. Ik geef je minstens 2 concrete Tips waar je gelijk mee aan de slag kunt. Geen vaag gedoe of ‘net-niet’ tips, maar tips waar je echt wat mee kunt en die jou in beweging zetten.

Plan je PowerSessie nu gelijk in. Ik ontmoet jou graag binnenkort.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

50%

Je bent er bijna!

Waar mag ik de Checklist naartoe sturen?

*Met mijn inschrijving geef ik toestemming aan Power in You om mijn gegevens te verwerken op de manier zoals omschreven in de privacy verklaring.

Deze website gebruikt cookies om de website en mijn aanbod nog beter te maken. Meer over de cookies kun je lezen in mijn privacyverklaring.