Spiritueel Ondernemen met Wendy Koning

Wil je dit blog liever luisteren dan lezen? Dat kan! Luister het direct hieronder.

We zijn gaan geloven wat 'hoort'

Je ‘hoort’ twee dezelfde sokken aan te hebben.

Een vrouw ‘hoort’ grotendeels voor haar gezin en het huishouden te zorgen.

Je ‘hoort’ met mes en vork te eten.

Je ‘hoort’ iemand aan te kijken als die tegen je praat.

Een jongen ‘hoort’ geen jurk aan met verkleden.

Je ‘hoort’ niet teveel op te vallen (“Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg”).

Of over jezelf te zeggen hoe goed je bent (want dat is arrogant).

Doen zoals het hoort

Zomaar een greep uit de dingen waarvan ik altijd dacht dat ze zo hoorden. En waar ik me ook braaf aan heb gehouden. Nog steeds doe ik wel veel dingen omdat ze zo horen. En leef ik volgens bepaalde normen. Simpelweg omdat het vaak handig is en we hierdoor weten wat we van elkaar kunnen verwachten.

Maar er zijn ook dingen die ik tegenwoordig anders doe. Gewoon omdat ik het zo wil. En niet meer omdat het zo ‘hoort’.

Want wie bepaalt eigenlijk hoe het hoort?

Alleen omdat iemand in het verleden ooit bedacht heeft dat je twee dezelfde sokken aan moet, doen we het (bijna) allemaal nog steeds zo. En vinden we het raar als iemand twee verschillende sokken draagt.

We houden het zelf in stand

We denken dat andere mensen en de maatschappij bepaalde dingen van ons verwachten. We willen liever niet dat mensen een oordeel hebben over ons. Terwijl we het zelf ook weleens doen.

Als iemand er bijvoorbeeld ‘anders’ uitziet of iets doet wat niet ‘hoort’. Vaak zijn we er ons niet eens van bewust dat we het doen. En zo houden we het met z’n allen onbewust in stand. En leven we met z’n allen grotendeels zoals het hoort. Althans, zoals we denken dat het hoort.

En niet alleen houden wij het zelf in stand. De maatschappij doet ook goed mee. Ik ben hier in Nederland  bijvoorbeeld nog nergens een pakketje sokken tegengekomen met allemaal verschillende sokken erin. Het wordt altijd in paartjes verkocht.

En in de jaarlijkse speelgoedboeken die aan het einde van het jaar verschijnen zijn er pagina’s vol met ‘meisjesspeelgoed’ en pagina’s vol met ‘jongensspeelgoed’.

We willen erbij horen

We willen graag ergens bij horen. Daarom doen we niet altijd wat we zelf eigenlijk willen. We passen ons aan, doen wat er wordt verwacht en lopen in de pas. We volgen liever de kudde, omdat we anders het risico lopen om verstoten te worden. Met als gevolg dat we onszelf op een gegeven moment kwijtraken.

Totdat we meer willen. En erachter komen dat we dat niet bereiken zolang we altijd blijven doen wat er van ons verwacht.

Normen die ons belemmeren

De normen waar we ons aan houden zijn niet alleen handig op z’n tijd, maar ze kunnen ons ook enorm belemmeren op onze weg naar succes. Op de weg naar een leven zoals jij dat wilt. Om alles uit het leven te halen wat je eruit wilt halen. Want laten we realistisch zijn, de tijd die we nog hebben in dit leven wordt elke dag korter.

Als jij iets wilt, iets dat afwijkt van wat ‘hoort’ of van jou wordt verwacht, doe je het dan? Of doe je het dan toch liever niet? En als je het doet, hoe voel je je daar dan bij? Voel je je er vrij en gelukkig bij of komen daar die stemmetjes om de hoek die je weer even terug zetten naar ‘doe het maar gewoon weer zoals het hoort’.

“Gooi geen oude schoenen weg voordat je nieuwe hebt”

Vorig jaar besloot ik mijn vaste baan op te zeggen. Dat was niet omdat mijn bedrijf al zo succesvol was dat ik ervan rond kon komen, maar omdat ik verder wilde groeien met mijn bedrijf. En ik wist – dat zolang ik mijn bedrijf naast mijn vaste baan bleef doen – me dit bleef belemmeren om verder te groeien.

Niet iedereen in mijn omgeving vond dit gelijk een goeie beslissing. Vooral omdat de veiligheid van een vaste baan en de (financiële) zekerheid hiermee wegvielen.

Natuurlijk was het best een stap. En enorm spannend. Maar ik heb het gedaan. Ik koos voor mezelf en voor mijn bedrijf. En wat ben ik blij dat ik toen die keuze heb gemaakt! Want toen ik mijn vaste baan had losgelaten, ging mijn bedrijf pas groeien.

Is het de moeite waard?

Heb jij weleens het gevoel dat je wordt geleefd? Dat je vaak dingen doet die je liever anders zou willen doen, maar niet doet omdat je bang bent voor wat anderen daarvan vinden?

Weet dat alleen jij de keuze kan maken.

Is het spannend? Ja!

Is het het waard? Daar kom je alleen achter als je het hebt gedaan.

Vertrouwen in jezelf

Zolang je jezelf tegenhoudt om te groeien, blijf je waar je nu bent. Wanneer je wilt groeien moet je soms iets doen wat misschien niet iedereen van je verwacht. Wat niet ‘hoort’. En dat is zeker niet altijd makkelijk.

Maar wanneer je het eenmaal hebt gedaan en ervaart wat dat met jou en je groei doet, dan wordt het steeds makkelijker. Hierdoor ontwikkel je steeds meer vertrouwen in jezelf, waardoor het makkelijker wordt om de normen van andere mensen en de maatschappij los te laten.

Leven zoals jij dat wilt

Doe jij de dingen omdat je ze graag wilt doen? Of doe je nog veel dingen alleen maar omdat het zo hoort?

Vind je dat prima? Of ben je het zat om steeds te doen wat hoort of wat er van je wordt verwacht?

Denk er eens over na wat het je oplevert als je volledig je leven gaat leven zoals jij dat wilt. Gaat voor de dingen waar je voor wilt gaan. Waar sta je dan volgend jaar? Over twee jaar? Over vijf jaar?

Zodat je niet over een paar jaar hoeft te denken: “Had ik maar….

Daag jezelf uit

Daag jezelf uit om deze week minstens één ding te doen wat je altijd al had willen doen, maar wat je tot nu toe nog niet hebt gedaan of gedurfd omdat je dacht dat dat niet hoorde.

Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

50%

Je bent er bijna!

Waar mag ik de Checklist naartoe sturen?

*Met mijn inschrijving geef ik toestemming aan Power in You om mijn gegevens te verwerken op de manier zoals omschreven in de privacy verklaring.

Deze website gebruikt cookies om de website en mijn aanbod nog beter te maken. Meer over de cookies kun je lezen in mijn privacyverklaring.