Spiritueel Ondernemen met Wendy Koning

Wil je dit blog liever luisteren dan lezen? Dat kan! Luister het direct hieronder.

Resultaat versus excuses

‘Ik wil wel, maar ik heb het te druk.’
‘Ik ben nog niet goed genoeg.’
‘Ik weet niet hoe het moet.’
‘Ik heb (jonge) kinderen, dus ik kan nu nog niet volledig voor mijn bedrijf gaan.’
‘Ik heb geen geld.’
‘De vorige keer lukte het ook niet, dus ik begin er niet meer aan.’
‘Ik heb zoveel plannen, maar ik heb geen tijd om het uit te werken.’
‘Ik doe het morgen wel.’

Er zijn zoveel excuses te bedenken. En we doen het op z’n tijd allemaal. Maar, o, wat houdt dit ons tegen om te groeien.

Heb je er weleens over nagedacht waar je nu zou staan wanneer je die excuses niet had bedacht? Wat je tot nu toe had kunnen bereiken als je je niet had verscholen achter deze excuses? Hoe je leven er anders uit had gezien?

"Elk moment een nieuwe kans om het anders te doen."

Gelukkig is het nog niet te laat. Want je kunt op elk moment de beslissing nemen om het anders te gaan doen. En wanneer je wilt groeien. Een succesvol bedrijf wilt opbouwen. Een goeie moeder wilt zijn en daarnaast ook gaan voor je bedrijf. Zou ik dit zeker doen.

Excuses leveren ons iets op

We zijn er heel goed in geworden om excuses te bedenken. Het levert ons iets op. Vaak geeft het ons veiligheid. De veiligheid om alles te laten zoals het nu is. Binnen onze veilige comfortzone.

Je wilt écht wel. Heel graag zelfs. Je geeft ook steeds aan dat je het graag wilt. Maar toch doe je het niet. Ga je niet verder. Met welke reden? Wat houd je tegen? En wat zou er gebeuren als je er wel voor zou gaan?

Oorzaak – Gevolg

Sommige mensen hebben het idee dat de dingen hen ‘overkomen’. Dat ze er niks aan kunnen doen. En afhankelijk zijn van de omstandigheden of van anderen.

Natuurlijk gebeuren er in ons leven weleens dingen waar je geen invloed op hebt. Maar je kunt er wel voor kiezen hoe je hiermee omgaat. Dat is waar je altijd zelf invloed op hebt.

"Er zijn mensen die altijd resultaat hebben en er zijn mensen die altijd een excuus hebben"

Door vaker aan de oorzaak-kant van je leven te gaan staan kom je veel verder. En daarbij wordt je leven ook nog eens een stuk leuker en makkelijker. Dan kijk je naar mogelijkheden en oplossingen, in plaats van naar de problemen en excuses. Dan heb je zelf de controle over jouw resultaten. Over wat je kan bereiken. En wat je gaat doen om ervoor te gaan.

Mensen die aan de oorzaak-kant staan bereiken resultaten, mensen die aan de gevolg kant staan hebben een excuus.

"Als je gelooft dat je het kan heb je gelijk. Als je gelooft dat je het niet kan heb je ook gelijk."

Wanneer je tegen jezelf zegt dat je nog niet goed genoeg bent, dan heb je gelijk. Wanneer je tegen jezelf zegt dat je wel goed genoeg bent, heb je ook gelijk.

Wanneer je gelooft dat je als moeder nog niet voor je eigen idealen mag gaan zolang je kinderen thuis wonen, dan is het logisch dat je jezelf tegenhoudt om te groeien. Wanneer je gelooft dat je voor je idealen mag gaan en daarnaast een goeie moeder kunt zijn, dan is dat waar je voor gaat.

Selffulfilling prophecy

Welke gedachte we ook hebben, we doen er alles aan om te bewijzen dat we gelijk hebben. We willen onszelf niet teleurstellen. We gaan ons anders gedragen om te zorgen dat we gelijk krijgen. En we zoeken overal naar bevestiging om ons gelijk te bewijzen.

Dit gaat onbewust. De suggesties die jij aan jezelf geeft, volgt jouw onbewuste direct op. Je onbewuste zal er alles aan doen om jou tot dienst te zijn en je te geven waar je om vraagt. We willen onszelf het liefst niet teleurstellen, dus zorgt jouw onbewuste dat je gelijk krijgt.

Je ziet dan overal bewijzen van je gelijk.

Zie je wel, ik ben nog niet goed genoeg.

Zie je wel, mijn kinderen kunnen niet zonder mij.

Zie je wel, ik zei het toch!

Het wordt dan je realiteit. Jouw waarheid. Dat wat je gelooft wordt bevestigd.

Het effect op je prestaties

Je kunt je wel voorstellen welk effect dit heeft op de prestaties die je levert en daarmee op je resultaten. Wanneer je bijvoorbeeld een presentatie gaat geven en je denkt van tevoren dat niemand het interessant genoeg gaat vinden. Of je bent ervan overtuigd dat het delen van jouw kennis de mensen weer verder kan helpen.

Dat is nogal een verschil hoe je met deze overtuigingen voor een groep gaat staan. En ook op hoe je jouw presentatie geeft. En wat je hiermee overbrengt.

Als je echt graag wilt…

Als je iets echt graag wilt, dan heb je geen excuus. Dan ga je ervoor. Ook al is de weg ernaar toe niet altijd even makkelijk, je vindt manieren waarop je het kan bereiken.

En dat is het verschil.

Waarschuwing

Er zit wel een risico aan wanneer je aan de oorzaak-kant van je leven gaat staan.

Je kunt namelijk niet meer zo makkelijk de omstandigheden of een ander de schuld geven. Je hebt het immers zelf in de hand wat je ermee doet. Wees je ervan bewust dat je hierdoor gaat groeien. Als persoon. En daardoor ook met je bedrijf. En dat je veel meer kunt bereiken.

Ga jij ervoor?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

50%

Je bent er bijna!

Waar mag ik de Checklist naartoe sturen?

*Met mijn inschrijving geef ik toestemming aan Power in You om mijn gegevens te verwerken op de manier zoals omschreven in de privacy verklaring.

Deze website gebruikt cookies om de website en mijn aanbod nog beter te maken. Meer over de cookies kun je lezen in mijn privacyverklaring.