Spiritueel Ondernemen met Wendy Koning

Luister je liever dan dat je leest? Klik dan op de oranje play-button hieronder.

Een sterke basis is essentieel

Je hebt een geweldige dienst of product te bieden. Je hebt er heel veel tijd en energie ingestopt om je praktijk op te bouwen. Het is helemaal naar je zin. Je staat te trappelen om het met de wereld te delen.

En dan begint het: Ondernemen.

Of je nu net begint of al een tijdje bezig bent: bij een eigen praktijk gaat het niet alleen om jouw geweldige dienst of product, maar vooral om hoe je dit de wereld in krijgt. Jij weet dat jouw dienst of product geweldig is. Dat er heel veel mensen mee verder geholpen kunnen worden. Maar de rest weet het nog niet.

Natuurlijk moet iemand eerst weten dat jouw dienst of product bestaat. Dus ga je aan marketing doen. Daar kun je als ondernemer simpelweg niet omheen. Zichtbaar worden. Om vervolgens je dienst of product te kunnen verkopen. Hierin kom je best wat uitdagingen tegen.

"Ondernemen gaat met vallen en opstaan."

Een aantal uitdagingen die je kunt tegenkomen zijn:

 • Je krijgt heel veel ‘Nee’ te horen (ook van mensen die écht geïnteresseerd leken).
 • De ene maand heb je heel veel klanten (en omzet) en de andere maand misschien bijna niets.
 • Wanneer je steeds zichtbaarder wordt, krijg je ineens kritiek van mensen die je helemaal niet kent. Mensen die ineens uit het niets een mening hebben over jou of over wat je doet.
 • Dat stemmetje in je hoofd die jou weer komt vertellen dat je niet goed genoeg bent.
 • De vele obstakels die je op je weg naar succes tegenkomt.

Deze dingen horen veelal bij het ondernemen. En nee, soms zijn dat echt geen leuke dingen. Maar ze gebeuren. Daarom is het des te belangrijker hoe je hiermee om leert gaan.

Hoe je ermee omgaat bepaalt de verdere groei van jouw bedrijf

Zie je tegenslagen als een mislukking of als feedback?

Leg je snel het bijltje erbij neer of ga je net zolang door tot je een manier vind waarop het wel lukt?

Een stevige fundering

Stel je voor: je hebt een prachtig huis gebouwd. Je bent er best een tijd mee bezig geweest. En je hebt al je energie erin gestoken. Dagen, weken, maanden en misschien wel jaren lang.

Je hebt goed uitgezocht waar het allemaal aan moet voldoen. Hebt het helemaal ingericht met alles wat je nodig hebt om er echt van te genieten. Om je er thuis te voelen. Eindelijk is het klaar. Het is helemaal naar je zin en je bent er klaar voor om er te gaan wonen. Je geniet van jouw prachtige plek.

En dan ineens… vanuit het niets… een stevige storm. Net was er nog niks aan de hand. En opeens waait een rukwind je hele huis omver. Jouw prachtige huis. Waar je zolang aan hebt gebouwd. Weg. Ingestort. Niks meer te zien van hoe het was. Al jouw werk. Jouw inspanning. Allemaal in een klap weg.

Later wanneer de schade-expert is langs geweest kom je erachter dat je zo gefocust was op het bouwen van je huis, dat je te weinig tijd en aandacht hebt besteed aan een stevige fundering. Dé basis voor een stevig huis.

Zo is het ook met een eigen bedrijf. We zijn vaak zo enthousiast. We beginnen met het neerzetten van ons bedrijf. Vertellen iedereen wat we doen. Maken contact met onze doelgroep. Doen er alles voor om onze dienst of product te laten zien. En te verkopen.

Maar wat doe je als het even tegenzit?

Hoe ga je om met tegenslagen?

Met kritiek van anderen?

Met het willen werken aan je bedrijf terwijl je daarnaast ook een goeie moeder wilt zijn?

Om maar even een paar voorbeelden te noemen.

"Een krachtige mindset is de basis voor een groeiend bedrijf"

Het is heel belangrijk hoe je omgaat met de dingen die je tegenkomt.

Want wanneer je mindset niet zo sterk is, ben je sneller uit het veld geslagen. Geef je sneller op. Duurt het langer om je te herpakken en weer verder te gaan.

Een sterke fundering is dus heel belangrijk. Want bij een stevige storm zal je huis beter blijven staan. Oké, je huis kan schade oplopen bij een flinke storm. Ook met een stevige fundering. Maar de basis, die blijft staan.

De schade aan je huis is vaak makkelijk en snel te herstellen. Een paar dakpannen repareren of een kapot raam laten vervangen. En klaar. Weer verder met de orde van de dag.

Maar wanneer je huis volledig is ingestort, en er stond geen stevige fundering, dan moet je het weer helemaal vanaf de basis opbouwen. Dat kost heel veel tijd. Energie. Frustraties. Ben je alleen maar weer bezig met het opbouwen. En ondertussen kun je er niet wonen. En niet genieten van jouw thuis.

Wat is een krachtige mindset?

 • Een mindset die zich richt op mogelijkheden in plaats van problemen.
 • Die focust op hoe het anders kan in plaats van te blijven hangen in de dingen die steeds niet goed gaan.
 • Die kritiek van anderen makkelijk naast zich neerlegt.
 • Die naast het moederschap ook voor zichzelf en haar bedrijf durft te kiezen.
 • Die kijkt hoe ze kan groeien.
 • Die er voor 100% voor gaat.

Dat is waar het omgaat.

Dat is wat de groei van jouw bedrijf bepaalt.

Je kunt nog zulke geweldige diensten of producten aanbieden (en die heb je zeker).
Nog zoveel aan marketing doen.
Nog zoveel klanten hebben.

Maar wanneer je basis niet sterk genoeg is, blijft dat de groei van je bedrijf tegenhouden.

Hoe stevig is de fundering van jouw bedrijf?

Ben jij er klaar voor om jezelf en je praktijk serieus te nemen?

Laat het me dan weten.

Ik heb namelijk een hele mooie kans voor jou om de komende maanden samen met mij de fundering van jouw praktijk écht stevig neer te gaan zetten. 

Zodat jij straks heel veel klanten kunt gaan helpen. Er (meer dan) voldoende inkomen mee verdient. En elke dag doet wat je het liefste doet en waar je goed in bent.

Groeten,

Wendy Koning

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

50%

Je bent er bijna!

Waar mag ik de Checklist naartoe sturen?

*Met mijn inschrijving geef ik toestemming aan Power in You om mijn gegevens te verwerken op de manier zoals omschreven in de privacy verklaring.

Deze website gebruikt cookies om de website en mijn aanbod nog beter te maken. Meer over de cookies kun je lezen in mijn privacyverklaring.