Spiritueel Ondernemen met Wendy Koning

Wil je dit blog liever luisteren dan lezen? Dat kan! Luister het direct hieronder.

Wat betekent succes voor jou?

Je kent ze vast wel: succesvolle mensen. Misschien ken je ze in je omgeving. Via de media. Of zie je ze regelmatig voorbij komen op Facebook. Mensen waar je tegenop kijkt. Die keer op keer successen behalen. Waar je soms misschien een beetje jaloers op bent.

We lijken zo graag succesvol te willen zijn. In het dagelijkse leven. Met ons bedrijf. Als moeder. Als partner, vriendin, zus, dochter etc. En als dit niet lukt, kunnen we behoorlijk teleurgesteld zijn in onszelf. Het gevoel hebben dat we hebben gefaald. Dat we niet goed genoeg zijn.

Dit is niet terecht. Vaak missen we een aantal dingen als het gaat om succesvol zijn. Deze deel ik graag met je, zodat je ontdekt hoe succesvol je eigenlijk al bent.

Want, weet je? Iedereen behaalt successen. Alleen realiseren we ons dat niet altijd.

“Wie z’n hoofd boven het maaiveld uitsteekt, wordt zijn kop er afgehakt.”

Je kent deze uitdrukking vast wel. We leven in een ‘doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg’ maatschappij. Wanneer je boven de rest uitsteekt, loop je kans om afgestraft of afgeremd te worden.

We zijn bang om boven het gemiddelde uit te steken, want dan worden we gezien en geconfronteerd met oordelen en meningen van anderen. En dat willen we liever vermijden, want we willen graag aardig gevonden worden. Geaccepteerd worden. Ergens bij horen.

Maar welke mensen bereiken nu keer op keer succes? Juist! De mensen die zich onderscheiden. Die laten zien waar ze voor staan. Die zich opstellen als expert. Deze mensen trekken zich niks aan van de norm. Deze mensen gaan voor hun droom. Volgen hun verlangens. Realiseren hun idealen. Zij leven hun eigen leven.

Focussen zich niet op anderen, maar op zichzelf en wat ze te bieden hebben. Naar mijn mening is dat het wat ze succesvol maakt.

Valkuilen

Een van de valkuilen is dat we ons eigen succes meten aan dat van anderen.
‘Zij is veel succesvoller. Heeft meer klanten. Is een betere moeder. Is veel slimmer. Slanker. Beter. Durft veel meer.’

Wat is succes?

Stel deze vraag aan de mensen om je heen en je krijgt veel verschillende antwoorden. Succes is namelijk voor iedereen anders. De een vind succes een (expert)status hebben. De ander een minimale omzet van € 100.000,-. Weer een ander als je iets hebt gedaan wat je eerst niet durfde. Wanneer je kiest voor jezelf. Een goede relatie hebt. Of wanneer je een dag niet hebt geschreeuwd tegen je kind.

Alleen jij weet wanneer je succesvol bent. Wanneer je een succes hebt behaald. Daarom is het handig om te weten wat succes voor jou betekent. Anders weet je nooit wanneer je het bereikt.

Maak deze zinnen af:

  1. Succes betekent voor mij …
  2. Ik voel me succesvol als….
  3. Ik weet dat ik succes heb behaald wanneer….

Pak 3 vellen papier en schrijf op elke pagina een van deze zinnen bovenaan. Ga daarna per stelling een opsomming maken van alles wat in je opkomt. Hou je niet in. Laat het komen en schrijf alles op. Hoe groot of hoe klein het ook is. De meest interessante antwoorden komen meestal op het laatst. Neem hier voldoende tijd voor.

N.b. Doe deze opdracht alleen wanneer je succesvol wilt zijn en (meer) successen wilt bereiken.

Weet dat je jouw definitie van succes altijd kunt bijstellen. Succeservaringen veranderen gaandeweg je jezelf steeds meer ontwikkelt en groeit.

5 manieren om (meer) succes te bereiken

  1. Neem eigen verantwoordelijkheid voor jezelf, de dingen die je doet en die je in je leven bereikt.
  2. Zie falen niet als een mislukking, maar als iets waar je van kunt leren en groeien.
  3. Stel steeds kleine doelen om meer successen te behalen.
  4. Focus je op wat je wel wilt in plaats van op wat je niet (meer) wilt.
  5. Vier je successen en je fouten. (lees hier verderop meer over)

 “Succes is een keuze”

De een zal het eens zijn met deze stelling en de ander niet. Sommige mensen zijn ervan overtuigd dat je geluk moet hebben om succesvol te worden. Anderen geven de omstandigheden de schuld als ze geen succes bereiken. Weer een ander gelooft dat wanneer je iets écht graag wilt, je dit kunt bereiken.

Ik geloof het laatste. Daarmee geloof ik ook dat succes een keuze is. En weet ik dat succes echt niet altijd vanzelf komt. De weg er naartoe vaak vele obstakels heeft. Maar ook hoe het is wanneer je die obstakels ziet als uitdagingen. En elke keer groeit wanneer je deze obstakels voorbij bent.

Vraag jezelf regelmatig af: “Waarom wilde ik dit ook alweer zo graag?” Hou daar je focus op. En zie tegelijkertijd steeds je doel voor je. Dit motiveert en het maakt dat je anders met de obstakels omgaat.

“Energy flows where attention goes.”

Geef je aandacht aan de dingen die fout gaan en die je niet (meer) wilt, dan is dat waar je energie heen gaat. Focus je je op de dingen die goed gaan en wat je wel wilt, dan gaat daar je energie heen. Dit maakt een enorm verschil in hoe je met dingen omgaat, welke keuzes je maakt en wat je in je leven bereikt.

Hoe meet je je succes?

Wanneer je weet wat voor jou succes is, kun je meten wanneer je dit hebt bereikt.

Vergelijk jezelf niet met anderen. Voor hen is succes niet hetzelfde als voor jou en andersom ook. Focus op jouw eigen successen.

Vaak realiseren we niet hoe succesvol we al zijn. Hoeveel successen we al hebben bereikt.

Kijk eens terug naar een maand geleden. Een half jaar. Een jaar. Wat heb je geleerd in die periode? Hoeveel ben je gegroeid? Welke stappen heb je genomen? Welke keuzes heb je gemaakt? Waar stond je toen? En waar sta je nu? Wat heb je allemaal al bereikt?

Wat valt je op als je hier aan terugdenkt?

Hou je successen bij. Zo word je elke keer herinnert aan je behaalde successen. Dat werkt zeer motiverend en is goed voor je zelfvertrouwen (ook als het soms even tegenzit).

“Vier je successen én je fouten”

Ja, je leest het goed: vier je successen en je fouten. Waarom? Het maken van fouten en de dingen die mislukken zijn de grootste leermomenten. Ik weet dat het voor veel mensen niet makkelijk is om hiermee om te gaan. Maar wanneer je deze ervaringen gaat zien als leermomenten, dan geef je jezelf de kans om te groeien, te ontwikkelen en meer te bereiken.

“Mislukking bestaat niet; alleen feedback”

Vier je successen en fouten regelmatig. Sluit hier bijvoorbeeld de dag of week mee af.

Sta stil bij wat je hebt bereikt en wees trots!

Kijk naar wat er nog beter kan en neem dit als leermoment mee.

Laat zien wat je te bieden hebt.

Hoe geweldig jij bent.

Durf je te onderscheiden.

Ga voor je dromen.

Leef je eigen leven.

Veel succes ;-).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

50%

Je bent er bijna!

Waar mag ik de Checklist naartoe sturen?

*Met mijn inschrijving geef ik toestemming aan Power in You om mijn gegevens te verwerken op de manier zoals omschreven in de privacy verklaring.

Deze website gebruikt cookies om de website en mijn aanbod nog beter te maken. Meer over de cookies kun je lezen in mijn privacyverklaring.