Spiritueel Ondernemen met Wendy Koning

Wil je dit blog liever luisteren dan lezen? Dat kan! Luister het direct hieronder.

3 praktische tips

Er zijn mensen die zich nergens druk over lijken te maken en heel gemakkelijk met situaties om lijken te gaan. Herken je dat? Of ben jij juist meer iemand die veel piekert en altijd bezig is met wat er straks, morgen en daarna allemaal nog moet gebeuren? Beiden kan overigens in bepaalde situaties handig zijn.

Ik vertel je er graag meer over in dit blog. Want je leest onder andere hoe het kan dat de één juist vaak in het moment leeft, terwijl de ander altijd bezig is met wat er allemaal nog moet gebeuren. Ook ontdek je de voor- en nadelen die je kunt tegenkomen. En hoe je meer in het ‘nu’ kunt zijn, waardoor je meer kunt genieten van de dingen die écht belangrijk voor je zijn.

In NLP (Neuro Linguïstisch Programmeren) noemen we deze tijdsbeleving ‘in time’ en ‘through time’. Een aantal kenmerken van iemand die in time is, zijn dat deze mensen zich kunnen verliezen in de tijd en daardoor vaak te laat komen op afspraken (wie kent deze mensen niet?), omdat ze leven ‘in het moment’. Ze zijn van tevoren niet echt bezig met wat er later allemaal nog gepland staat. Ze kunnen hun aandacht goed richten op wat er op dit moment écht belangrijk voor hen is.

Een aantal kenmerken van iemand die through time is, zijn dat zij veelal bezig zijn met wat er allemaal nog moet gebeuren. Bijvoorbeeld op de momenten van het naar bed brengen van hun kind. Of wanneer je met z’n allen aan de eettafel zit. Zij komen op tijd op afspraken en verwachten dit ook van anderen: afspraak is afspraak. Ze houden van lijstjes en overzicht. Wanneer je through time bent is het nog niet zo gemakkelijk om je aandacht te richten op datgene waar je op dat moment mee bezig bent, omdat je in je gedachten vaak al bezig bent met wat er straks nog allemaal moet gebeuren.

Het kan overigens zo zijn dat je je herkent in beiden. Het is ook niet zo dat je per se het één of het ander bent. Dit kan verschillen per situatie. Je kunt in je werk bijvoorbeeld heel goed bezig zijn met datgene wat er op dat moment belangrijk is (in time), terwijl je thuis misschien meer in gedachten bezig bent met wat je nog allemaal moet doen (through time).

Je kunt je misschien wel voorstellen dat deze tijdsbeleving een enorme invloed heeft op hoe wij omgaan met bepaalde situaties en gebeurtenissen. Wanneer je through time bent en er komt op een drukke dag iets onverwachts tussen waar je van tevoren geen rekening mee hebt gehouden, kan dit voor stress zorgen. Ben je in time, dan maak je je hier minder druk om, want omdat je leeft in het moment kun je heel gemakkelijk meegaan in wat er op dat moment gebeurt.

Voor wie meer wil genieten van de dingen die écht belangrijk zijn, geef ik je hierbij 3 praktische tips die je gedurende de dag gemakkelijk kunt toepassen.

  1. Richt je aandacht op je ademhaling en voel waar je ademhaling zit. Zit het hoog, midden of laag? Focus je voor een moment alleen maar op je ademhaling. Het maakt overigens niet uit waar je ademhaling op dat moment zit, maar wanneer je hier gedurende de dag gewoon een paar keer bij stil staat en je dit vaker doet, gaat het steeds gemakkelijker en train je jezelf om steeds meer zin het ‘nu’ te zijn.
  2. Kijk, luister en voel om je heen wat er daadwerkelijk is. Doe het maar, nu. Wat zie je? Wat hoor je? Wat voel je? Richt je volledige aandacht op wat je ziet, hoort en voelt, want feitelijk is er niet meer en niet minder dan dit. Wanneer je dit elke dag regelmatig herhaalt, zul je merken dat je hierdoor steeds meer rust ervaart in je dagelijkse leven.
  3. Vraag jezelf regelmatig af: ‘Wat is nu echt belangrijk?

Daag jezelf uit om deze 3 eenvoudige tips regelmatig toe te passen, zodat je meer kunt genieten van de dingen die écht belangrijk voor je zijn.

Nog een bijkomend voordeel wanneer je in het ‘nu’ leeft is dat je je niet druk hoeft te maken over de dingen die gebeurd zijn of nog gaan gebeuren, omdat dat nu niet bestaat. Stel je eens voor hoeveel rust je dit kan geven in je dagelijkse leven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

50%

Je bent er bijna!

Waar mag ik de Checklist naartoe sturen?

*Met mijn inschrijving geef ik toestemming aan Power in You om mijn gegevens te verwerken op de manier zoals omschreven in de privacy verklaring.

Deze website gebruikt cookies om de website en mijn aanbod nog beter te maken. Meer over de cookies kun je lezen in mijn privacyverklaring.